Izvor: eKapija | Petak, 17.09.2010.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sto porodica dobilo krov nad glavom zahvaljujući "RAISE" projektu - Najavljene nove humanitarne aktivnosti

(Foto: b)

Predstavnici Fonda "Ana i Vlade Divac", UniCredit fondacije, Novosadskog humanitarnog centra (NSHC), UniCredit banke i nevladine organizacije "Vizija", juče su predstavili rezultate zajedničkog projekta "Ruralna i poljoprivredna integracija u podržavajućoj okolini" (RAISE).

Nerešeno stambeno pitanje, nezaposlenost, društvena isključenost i neinformisanost, najveće su prepreke u procesu integracije izbeglih i interno raseljenih lica u Srbiji. Kako bi doprineli pružanju podrške izbeglim i interno raseljenim licima iz kolektivnih centara u procesu integracije Fond "Ana i Vlade Divac", UniCredit fondacija i UniCredit banka pokrenuli su 2009. dvogodišnji projekat "RAISE". Projekat se od januara sprovodi na teritoriji cele Srbije, a za njegovo sprovođenje UniCredit fondacija je obezbedila sredstva u iznosu od 390.000 EUR.

Sto porodica, kojima je kroz inicijativu Fonda "Ana i Vlade Divac" (HOD) "Možeš i ti" rešeno stambeno pitanje, uključeno je u "RAISE" prjekat, a planirano je da ovaj broj porodica bude premašen. Do kraja projekta još osam porodica će dobiti grant u iznosu do 2.000 EUR za započinjanje samostalnog posla, za koji je sredstva obezbedila UniCredit fondacija. Prestavnici HOD-a, UniCredit fondacije, NSHC-a, Vizije i UniCredit banke su osim finansijske pomoći, kroz stalno učešće u projektu, porodicama obezbedili i podršku ekonomskih stručnjaka, agronoma i psihologa, kroz pomoć u pisanju biznis planova, stručnim savetima, informisanjem, praćenjem razvoja posla i ohrabrivanjem.

U Srbiji trenutno živi više od 80.000 lica sa izbegličkim statusom i preko 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova, a projekat "RAISE" je jedan od retkih koji im na sveobuhvatan način pomaže da reše probleme stanovanja, nezaposlenosti i socijalne isključenosti.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo sa našim partnerima uspeli da pronađemo način da ovim ljudima pomognemo da se snađu i pružimo im šansu da krenu ispočetka. Rezultati su više nego zadovoljavajući- rekla je na konferenciji za novinare Snežana Divac, predsednica Fonda "Ana i Vlade Divac".

- Program "Migracije" pokrenut je u okviru UniCredit Grupe sa glavnim ciljem da poveća svest i kulturu o migracijama, obzirom na to da to pitanje predstavlja jedno od najurgentnijih i najvažnijih pitanja našeg vremena. "Migracije – Srbija" je bila prva inicijativa koju smo pokrenuli 2008. godine u okviru ovog programa. Dve godine kasnije, zadovoljstvo nam je da predstavimo odlične rezultate RAISE projekta- rekao je Mauricio Karara, predsednik UniCredit fondacije.

Klaus Priveršek, predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke izjavio je da je UniCredit banka Srbija je ponosna što je deo ove važne inicijative koja predstavlja dokaz naše odgovornosti i posvećenosti podsticanju održivog razvoja lokalnih zajednica u Srbiji. Ova inicijativa je još jedan pokazatelj strateške i dugoročne posvećenosti UniCredit Grupe ovoj zemlji i njenom narodu".

- Više od 90% porodica se vrlo dobro integrisalo u novu sredinu, 90% porodica je izjavilo da je ovaj projekat u značajnoj meri povećao njihov kućni budžet i životni standard, a oko 60% porodica živi isključivo od prihoda koji ostvaruju kroz samostalni posao koji im je omogućen grantom. Evidentan je porast raspoloženja, samopoštovanja i uopšte životne energije u porodicama, a očekujemo da će se to i potvrditi psihološkim testiranjem koje planiramo da sprovedemo na kraju projekta- rekao je Nenad Opačić, koordinator Novosadskog humanitarnog centra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.