Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.09.2010.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Sitniš nije sitnica"

(Foto: b)

Fondacija "Balkanski fond za lokalne inicijative" (BCIF) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) pokreće kampanju "Sitniš nije sitnica – Mala pomoć puno srce", s ciljem da probudi svest i solidarnost građana o važnosti filantropije tj. individualnog davanja za opšte dobro onima kojima je pomoć potrebna. Sredstva prikupljena u kampanji namenjena su deci iz disfunkcionalnih porodica koje okuplja Klub za decu "Mesečina" u Subotici.

Kampanji je prethodilo ispitivanje javnog mnjenja o prepoznavanju značaja individualne filantropije koju je sproveo IPSOS Strategic marketing u decembru 2009. na teritoriji Srbije, na uzorku od 1.091 ispitanika.

Velika većina građana (čak 69%) izjasnilo se da u Srbiji nije dovoljno razvijen običaj davanja za opšte dobro, a još više da se davanje za opšte dobro nedovoljno podstiče (81%). Kao glavne razloge za nedovoljno davanje za opšte dobro građani su naveli lošu materijalnu situaciju (65% građana), nepoverenje da će prikupljena sredstva otići onima kojima su namenjena (13%), ali i nedostatak svesti za potrebe drugih. Ipak, čak 86% građana se izjasnilo da bi u budućnosti učestvovalo u akcijama davanja za opšte dobro. Više informacija o ovom istraživanju nalazi se na na sajtu: http://www.bcif.org/Individualna_filantropija.htm

- Svaki pojedinac svojim skromnim doprinosom može da pomogne mnogo onima kojima je pomoć potrebna - naglašava Ksenija Graovac, menadžerka programa filantropije u Balkanskom fondu za lokalne inicijative.

Graovac ocenjuje da će ova kampanja doprineti da građani bolje razumeju principe filantropije i napominje da će biti održan i javni čas u nekoliko škola u Srbiji sa ciljem da se mladi ljudi upoznaju sa važnošću individualne filantropije, kao i ulično dešavanje koje će skrenuti pažnju građana na ovu inicijativu. Građani će biti obavešteni i putem bilborda, spotova, džinglova itd.

Svi koji žele, mogu učestvovati u ovoj kampanji putem slanja SMS na broj 2243, putem online donacija koje će biti omogucene na sajtu www.sitnisnijesitnica.rs, kao i uplatom na žiro račun 340 – 11002728 – 70 Erste banka a.d. Novi Sad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.