NavMenu

Norveška u Srbiju uložila 100 mil EUR bespovranih sredstava za bolji život u zajednici

Izvor: eKapija Sreda, 13.10.2021. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je projekat "Norveška za vas – Srbija", kroz koji je sprovedeno više od 100 različitih projekata usmerenih na važne reformske sektore, doprineo ravnomernijem regionalnom razvoju, budući da je bio fokusiran na opštine koje spadaju u kategoriju manje razvijenih, objavljeno je na

Joksimović je, na konferenciji organizovanoj povodom završetka pomenutog projekta, navela da je on trajao tri godine i da je kroz njega u 91 opštini, koje su uvrštene u kategoriju manje razvijenih, pružena podrška za početak ili unapređenje poslovanja 190 preduzetnika i preduzeća, dok je 218 osoba dobilo zaposlenje.

Prema njenim rečima, ova lica su na taj način dobila priliku da ostanu u mestima gde žive, čime smo sprečili porast internih migracija.

Ona je precizirala da je više od 100 nezaposlenih osoba kroz stručne obuke steklo veštine koje će im pomoći da budu konkurentne na tržištu rada, koje je sve kompleksnije i zahteva novije, modernije veštine.

U okviru projekta "Norveška za vas – Srbija", kroz devet projekata koje su sprovele lokalne samouprave poboljšana je lokalna infrastruktura za više od 35.000 građana, te je danas u tim opštinama bolja ponuda u pogledu sporta, kulturnih sadržaja, obrazovanja, podvukla je Joksimović.

Srbija je, kako je predočila, dobila i savremeni softver za prevođenje pravnih tekovina EU, što je zahtevan posao jer se radi o preobimnom materijalu koji se stalno menja i ažurira i za koji je stalno potrebna pomoć u prevođenju, kako bismo ga na efikasan način koristili u procesu pristupanja i sprovođenju reformi.

Takođe, kroz pomenuti program je u trenutku najveće krize izazvane pandemijom opredeljen deo sredstava za direktnu podršku i kupovinu 20 respiratora, 25 aparata za anesteziju i respiratorni monitoring, kao i 11.000 maski, navela je ministarka.

Ona je, ukazavši na to da je Norveška jedan od naših najvećih bilateralnih donatora i razvojni partner, podsetila na značajnu podršku koju ta zemlja pruža Srbiji u ekonomskom smislu i u procesu približavanja EU.

Norveška je pokazala iskreni, partnerski odnos i pružila je podršku evropskim integracijama Srbije, fokusirajući se na one oblasti koje je predvidela strategija EU za pojačano delovanje na Zapadnom Balkanu, objasnila je Joksimović.

Prema njenim rečima, ova zemlja je od 2008. godine do danas Srbiji stavila na raspolaganje više od 100 mil EUR bespovratnih sredstava, koja smo koristili na konkretan, efikasan, transparentan i inkluzivan način.

Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelsta naglasio je da je podrška centralnim i lokalnim vlastima ključna za podsticaj razvoja, koji direktno utiče na bolji život građana.

Socijalni razvoj znači ulaganje u ljude. Socijalni resursi moraju da se koriste na najbolji mogući način jer socijalna jednakost doprinosi i političkoj stabilnosti, a nejednakost može da potkopa ekonomski rast i razvoj, podvukao je on.

Ambasador je rekao da je projekat "Norveška za vas – Srbija" jedan od najvećih razvojnih norveških projekata u Srbiji, jer je njim povećana efikasnost, kapacitet i stručnost u raznim javnim ustanovama.

Program je stvorio priliku za rad za nekoliko stotina ljudi i stručnu obuku zaposlenih i nezaposlenih. Mala preduzeća su uspela da se prošire i zaposle mlade ljude iz okruženja, što im je omogućilo da nastave da žive u tim zajednicama, što i jeste jedan od naših ciljeva, zaključio je Jelsta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.