NavMenu

UNICEF isporučio inkubator Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine - Još tri za Kragujevac i Niš

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2021. 17:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tisskananat/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru velike kampanje UNICEF-a pod nazivom "Tako mali da bi u srce stali" koja je pokrenuta prošle godine sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji, grad Novi Sad od danas je opremljeniji za jedan novi inkubator.

Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, uručila je inkubator direktorki Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, doc. dr Jeleni Antić u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Ferenca Vicka, pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Gojkovića i predstavnika kompanija Boja Sombor i Vojput, Gorana Jankovića, koji je donirao sredstva za nabavku inkubatora u Novom Sadu.

- Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine je u prethodnim godinama već dobio neonatalni respirator, kao i značajnu opremu i podršku usmerenu na očuvanje porodično orjentisane razvojne nege prevremeno rođenih beba - izjavila je direktorka Instituta, doc. dr Jelena Antić, navedeno je u saopštenju UNICEF-a.

U Srbiji se godišnje rodi 65.000 dece, od kojih je 4000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je u periodu od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, UNICEF je obezbedio i 12 neonatalnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama. UNICEF je od 2017. uložio ukupno 36.928.892 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

- Prevremeno rođene bebe bore se za život od prvog trenutka svog dolaska na svet. Da bismo im obezbedili najbolje uslove, neophodno je da nastavimo da radimo na unapređivanju neonatalnih jedinica i da jačamo kapacitete lekara koji ovim bebama pružaju podršku bez koje ne bi preživele. Istovremeno moramo stvarati uslove, uprkos izazovima pandemije, u kojima se neguje stalni kontakt između roditelja, mame i tate i novorođenčeta koji je ključan za njihovo emocionalno povezivanje pa samim tim za rast i razvoj deteta - izjavila je direktorka UNICEF Srbija Deyana Kostadinova.

Zahvaljujući odzivu 4.992 pojedinca i 161 kompanije, UNICEF je samo tokom ove kampanje, u periodu od novembra 2020. do sada, prikupio više od 10 miliona dinara, što je omogućilo nabavku četiri inkubatora, koja se dostavljaju Novom Sadu i Kragujevcu, dok dva inkubatora idu u Niš. Jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi namenjen je Institutu za neonatalogiju u Beogradu, a dva reanimaciona stola će u junu biti dostavljena u Kragujevac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.