Izvor: eKapija | Nedelja, 22.11.2020.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Galenika donirala sredstva Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije

Ilustracija (Foto: SewCream/shutterstock.com )
Kompanija Galenika donirala je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) sredstva u iznosu od 10.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti. Cilj donacije je podrška radu ove važne, nacionalne ustanove i dodatnom unapređenju uslova lečenja pacijenata koji dolaze sa teritorije cele zemlje.

Galenika je organizovala veliku humanitarnu akciju "Roze oktobar" povodom obeležavanja međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke ove godine, u okviru koje je donirala 10% prihoda od celokupne prodaje Pantenol krema tokom perioda od mesec dana.

Tu sumu kompanija je udvostručila iz sopstvenih sredstava. Ukupan iznos donacije namenjen je nabavci hiruške opreme na Institutu za onkologiju i radiologoiju Srbije, ustanovi koja godišnje ima preko 50.000 pacijenata, saopštila je kompanija.

- Ova godina je obeležena pandemijom Covid-19. Paralelno, postoji niz zdravstvenih i tema prevencije za koje verujemo da su važne i koje ne želimo da izgubimo iz vida. Jedna od njih je svakako borba protiv karcinoma dojke, odnosno podizanje svesti o važnosti prevencije i redovnih pregleda. Zahvalni smo svima koji su podržali akciju, jer smo na taj način zajedno doprineli poboljšanju uslova dijagnostike i lečenja onkoloških pacijenata - izjavio je Rikardo Vian Marques, generalni direktor Galenike.

Načelnik Klinike za onkološku hirurgiju IORS, Srđan Nikolić, zahvalio se kompaniji ispred Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

On je tom prilikom podsetio da Klinika za onkološku hirurgiju u okviru Instituta, obavlja najkomplikovanije zahvate iz domena onkološke hirugije za pacijente iz Srbije i regiona, te da se godišnje realizuje preko 3.500 operacija.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, u Srbiji svake godine od raka dojke oboli oko 4.600 žena, dok svaka osma žena koja se suoči sa ovom bolešću nažalost izgubi najtežu bitku.

To je najčešći oblik tumora, ali je izlečiv kada se otkrije na vreme. Zbog toga je rak dojke tema o kojoj je potrebno češće razgovarati, a time i menjati navike žena u pravcu češćih pregleda. Osnovni cilj je rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.