NavMenu

Humanitarna akcija Galenike povodom Meseca borbe protiv raka dojke

Izvor: eKapija Sreda, 30.09.2020. 13:22
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Kompanija Galenika organizuje veliku donatorsku aktivnost, povodom obeležavanja međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke, usmerenu na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS).

Naime, Galenika je odlučila da donira 10% prihoda od celokupne prodaje Pantenol krema u oktobru 2020, kao i da iz sopstvenih sredstava izdvoji još toliko. Iznos duplirane donacije biće u potpunosti na raspolaganju važnoj nacionalnoj instituciji kakva je IORS, kao podrška radu same ustanove i poboljšanju uslova lečenja pacijenata koji dolaze sa teritorije cele zemlje, saopštila je kompanija.

- Galenika već 75 godina aktivno promoviše značaj zdravlja i važnost primarne prevencije. Naša "Roze humanitarna akcija" meseca oktobra pruža priliku svim građanima da daju aktivan doprinos poboljšanju uslova rada jedne važne zdravstvene institucije u Republici Srbiji. Ujedno, želimo da tema raka dojke bude u fokusu celokupne društvene zajednice, jer je borba protiv ove opake bolesti, koja pogađa populaciju žena, važan prediktor zdrave budućnosti cele nacije. Žene čine posebnu snagu našeg društva, motor koji pokreće bezbroj procesa - izjavila je Jelena Stojanovski, menadžer marketinga OTC proizvoda u kompaniji Galenika.

Oko 4.600 žena godišnje oboli

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, u Srbiji, svake godine, od raka dojke oboli oko 4.600 žena, dok svaka osma žena koja se suoči sa ovom bolešću nažalost izgubi najtežu bitku. To je najčešći oblik tumora, ali kada se otkrije na vreme, u 95% slučajeva je izlečiv.

Rano otkrivena, ova podmukla bolest je potpuno izlečiva. Kako bi se na vreme otkrio, rak dojke je tema o kojoj je potrebno češće i transparentnije razgovarati. Bitno je napomenuti da svaki pojedinac može i treba da uzme učešće u podizanju svesti o važnosti primarne prevencije.

Kao prevencija malignih bolesti, preporučuje se da se redovni pregledi obavljaju nakon 40. godine života, a skrining mamografija žena ciljne populacije (50 - 69 godina) je zlatni standard za rano otkrivanje raka dojke. Osnovni cilj je rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena.

Prema podacima za Batuta, otkriveno je 946 karcinoma dojke od početka skrininga u 2019. godini. Standardizovana stopa incidence na 100.000 žena je 71,6, dok je standardizovana stopa mortaliteta na 100.000 žena 20,7.

Primarna prevencija ima ogroman javno zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.