Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.09.2020.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Godišnji Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju Erste Banke za 2019. - Zašto su finansijska pismenost i bolji pristup finansijskim uslugama važni?

(Foto: YouTube/screenshot)
Na koje načine jedna banka doprinosi razvoju i dobrobiti društva u kom posluje, od odgovornosti koju ima prema zaposlenima, klijentima i u lancu nabavke, preko ulaganja u zajednicu do dobrog upravljanja i usklađenosti sa Ciljevima održivog razvoja UN-a? Ovi i brojni drugi aspekti rada Erste Banke deo su njenog novog Izveštaja o društveno odgovornom poslovanju "Banka, to su ljudi!" , za 2019. godinu.

Kroz brojne primere u izveštaju je prikazano na koje načine je Banka ostala dosledna svom osnivačkom principu širenja i obezbeđivanja prosperiteta u zajednicama u kojim posluje, i to u godini u kojoj su obeležena dva veka od osnivanja Erste Grupe i 155 godina od osnivanja Novosadske štedionice, čija je Erste Banka naslednica u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Uz kreditnu, edukativnu imentorsku podršku do otvaranja 296 radnih mesta

I tokom 2019. godine, u okviru programa socijalnog bankarstva "Korak po korak" podršku su dobili oni koji najčešće nemaju pristup bankarskim uslugama - finansirano je 201 startapa, socijalnih preduzeća i organizacija civilnog društva sa više od 2 mil EUR kreditne podrške, čime je otvoreno 296 novih radnih mesta širom Srbije.

Edukacija i mentorstvo su važan aspekt ovog programa, te je klijentima pruženo više od 700 sati mentorske podrške. Objavljeno je pet edukativnih priručnika o temama finansija "za početnike", odnosa sa kupcima, prodaje, pripreme ponuda, kao i vodič za startap preduzeća. Pripremljeno je i šest video podkasta, u kojima su kroz savete eksperata predstavljene teme marketinga, mentorstva, pametnog investiranja, biznis transfera, kao i uspešne priče pojedinih klijenata.

U domenu odgovornosti prema klijentima, posvećenost Banke zadovoljstvu njenih klijenata u 2019. je za rezultat imalo da je Erste prva banka na tržištu po Indeksu iskustva klijenata (Customer Experience Index) koji su fizička lica, ističe se u saopštenju.


Filantropija za bolju i lepšu zajednicu

U 2019. godini Banka je programima donacija i sponzorstava sa nešto više od 27,5 miliona dinara podržala realizaciju više od 35 festivala, manifestacija i projekata iz oblasti kulture i umetnosti, popularizacije nauke, preduzetništva, finansijskog opismenjavanja, edukacije i sporta.

Nastavljajući više od 10 godina dugu tradiciju Erste volontera, zaposleni Banke su učestvovali u nizu akcija čišćenja tvrđave Petrovaradin na više od 20 lokacija, kao i u velikoj volonterskoj akciji čišćenja i uređivanja šume Stepin lug u Beogradu. Zaposleni u Novom Sadu, Novoj Pazovi i Beogradu prikupili su čepove težine oko 30 kilograma u akciji "Čepom do osmeha", čiji je cilj prikupljanje novca za nabavku ortopedskih pomagala za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Volonteri u akciji čišćenja
Volonteri u akciji čišćenja (Foto: Erste Banka / Promo)

Podrška kreativnosti i razvoju mladih, kao i projektima koji menjaju zajednicu

Tokom petog ciklusa programa Superste.net, 33 tima mladih kreativaca iz 18 gradova Srbije dobilo je mentorsku podršku u ukupnom trajanju od 500 sati, i to u oblasti marketinga, komunikacija, ljudskih resursa, dizajna, projektnog menadžmenta kulture i preduzetništva. Finalisti programa, njih 11, dobilo je i finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 5,1 miliona dinara, za sprovođenje inovativnih projekata u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja čiji je cilj unapređenje života u lokalnim zajednicama.

Kroz program praksi Erste Banke, 250 studenata i diplomaca imalo je priliku da se usavršava, a studenti i diplomci u oblastima ekonomije i prava iz Srbije i regiona i tokom 2019. godine imali su priliku da se prijave na novi ciklus "Best of South East" stipendija, koji su u saradnji sa Univerzitetom u Gracu realizovali Erste Grupa i Štajermarkiše Šparkase Banka (Steiermärkische Sparkasse).

Nastavljena je podrška programu Social Impact Award, obezbeđivanjem jedne od nagrada i mentorstvom mladih socijalnih preduzetnika i preduzetnica, kojima su eksperti Banke pomagali da razviju biznis ideje.

Banka je podržala i program "Podeli svoje znanje - Postani mentorka", čiji je jedan od inicijatora, a koji je usmeren na lični i profesionalni razvoj mladih devojaka i žena u našoj zemlji.


Finansijska pismenost - onlajn i oflajn, za sve uzraste

Prošle godine Erste Banka pokrenula je sveobuhvatni programa finansijske edukacije #ErsteZnali. Tokom 2019. godine na platformi ErsteZnali.rs obrađeno je osam velikih tema, od ličnih finansija, štednje i zaduživanja do elektronskog bankarstva, bezbednosti i preduzetništva.

Do kraja godine je zabeleženo 153.000 jedinstvenih poseta platformi, a posetioci su testirali svoje finansijsko znanje
više od 11.800 puta.

Program je obuhvatio i 24 događaja i edukativne radionice o ličnim finansijama, na kojim je učestvovalo 500 građana, a u čiju pripremu je uloženo 500 sati ekspertskog volontiranja. Objavljena je i knjiga "Čuvari zmajevog blaga" Dragice Mujković u izdanju Kreativnog centra, koja uči decu kako da brinu o novcu i otkriva im znanja koja
su osnova buduće finansijske pismenosti.

Finansijski točak znanja u Novom Sadu
Finansijski točak znanja u Novom Sadu (Foto: Erste Banka / Promo)

Radno okruženje u službi usavršavanja

Erste Banka je tokom 2019. godine realizovala više od 32.100 sati obuka za zaposlene, u koje je uloženo 58 miliona dinara. Razvoj i usavršavanje zaposlenih jedan je od najvažnijih strateških prioriteta Banke. Pravo na besplatan zdravstveni pregled prošle godine iskoristilo je 258 koleginica i kolega. Banka je nastavila sa merama unapređivanja rodne ravnopravnosti, pa su tako od 1.154 zaposlenih 26% činili muškarci, a 74% žene. U Izvršnom odboru, žene su ravnopravno zastupljene, na dve od četiri pozicije.

Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju Erste Banke za 2019. godinu 12. je izveštaj te vrste i deveti koji prati međunarodnu metodologiju za izveštavanje o održivosti, Global Reporting Initiative (GRI). Prema važećem sporazumu Global Reporting Initiative i Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija (GDUN), Izveštaj odgovara na sve zahteve Izveštaja o napretku (Communication on Progress - COP) GDUN.

Ukoliko želite da saznate više o društveno odgovornom poslovanju Erste Banke, kompletan Izveštaj vam je dostupan OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE