Izvor: eKapija | Utorak, 23.02.2010.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dizajn za sve - otvoren studentski konkurs za "Pokretni inkluzivni muzej"

(Foto: b)

Eurobank EFG i Centar za razvoj inkluzivnog društva (CRID) potpisali su juče (22. februar 2010. godine) ugovor o donaciji vredan 20.000 EUR, čime je označen početak projekta "Pokretni inkluzivni muzej". Projekat, čiji je cilj poboljšanje uslova života za osobe sa invaliditetom, odvijaće se pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike.

Na konferenciji je objavljen početak studentskog konkursa za najbolje praktične predmete čija će upotreba pojednostaviti život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Konkurs je otvoren do 2. aprila, a na njemu će moći da učestvuju studenti umetnosti, arhitekture, šumarstva i fakulteta za dizajn na privatnim i državnim univerzitetima.

Sve detaljne informacije i pravila konkursa nalaze se na specijalno kreiranoj web strani www.inkluzivnimuzej.org. Studentske radove ocenjivaće nezavisno telo koje će činiti stručnjaci iz Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD) – Dizajn za celu Evropu, Bolonjske akademije lepih umetnosti, i članovi EIDD iz Srbije.

Posle proglašenja pobednika, izabrani radovi biće izloženi u nekoliko gradova u Srbiji, pod nazivom "Pokretni inkluzivni muzej". Na ovaj način, građani će biti upoznati sa izazovima sa kojima se lica sa invaliditetom suočavaju u svakodnevnom životu, i u kojoj meri inventivni predmeti mogu da im olakšaju život.

"Pokretni inkluzivni muzej" čini još jedno poglavlje u već bogatoj saradnji između Eurobank EFG i Centra za razvoj inkluzivnog društva (CRID), koji su do sada uspešno realizovali niz projekata. Eurobank EFG jedna je od malobrojnih kompanija u Srbiji koja je, uz stručnu pomoć CRID-a, prilagodila poslovno sedište i filijale standardima "Dizajna za sve".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.