NavMenu

Opštini Priboj nagrada za bezgotovinska plaćanja - Računari i oprema za školu i lokalnu upravu u vrednosti 20.000 EUR

Izvor: eKapija Sreda, 22.07.2020. 14:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Opštini Priboj, pobedniku takmičenja Šampioni bezgotovinskog plaćanja, uručena je prva nagrada - novi računari i druga IT oprema u vrednosti od 20.000 EUR za Mašinsko elektrotehničku školu i lokalnu administraciju, saopštila je Kancelarija za IZ i eUpravu.

Pribojčani su prvo mesto zaslužili tako što su od jula do kraja 2019. godine, u konkurenciji 60 lokalnih samouprava, najviše puta "provukli" karticu da bi platili takse, naknade i poreze na šalteru lokalne samouprave. Zbog promenjenih okolnosti koje je donela pandemija koronavirusa, organizatori i opština saglasili su se da sredstva predviđena za glavnu nagradu preusmere sa dečjeg igrališta na opremanje škole i modernizaciju opreme u javnoj upravi, što se pokazalo potrebnijim za vreme vanrednog stanja.

Takmičenje pod sloganom "Plati karticom i pobedi", organizovali su vladina Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji s NALED-om, a uz podršku kompanija Mastercard i Visa. U okviru takmičenja, besplatno su uvedeni POS terminali na šaltere lokalnih samouprava, što predstavlja posebnu pogodnost za građane ovih sredina koji su za šest meseci platili karticom 13.500 taksa, naknada i poreza u iznosu većem od 20 miliona dinara – i to bez odlaska u poštu ili banku i nepotrebnog čekanja u redovima.

- U međuvremenu, uveli smo još 400 POS terminala na šaltere institucija u više od 100 lokalnih samouprava, uključujući i šaltere Uprave saobraćajne policije i katastra, kako bismo građanima omogućili da jednim potezom kartice ili mobilnog telefona plate naknade i završe sve na jednom mestu, brzo i bezbedno. Pandemija korona virusa ukazala je na značaj razvoja bezgotovinskih i beskontaktnih plaćanja koja, u situaciji kada je neophodno izbegavati gužve i svesti fizički kontakt na minimum, imaju nesumnjivu prednost u odnosu na keš – izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

To su između ostalog razlozi zašto je elektronsko plaćanje usluga javne uprave našlo svoje mesto među prioritetima nedavno usvojenog Programa razvoja eUprave do 2022. u čijoj izradi je, uz Kancelariju za IT i eUpravu, učestvovao i NALED, a uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, posredstvom UNDP, kao i Evropske unije u okviru projekta Reforma javne uprave.

Šefica Jedinice za konkurentnost u NALED-u Dragana Ilić kaže da je trećina stanovništva već čula za mogućnost plaćanja na POS terminalima javne uprave, i za to je zaslužna kampanja "Šampioni bezgotovinskog plaćanja" i podrška kompanija Visa i Mastercard. Istraživanja pokazuju i stalan rast poverenja u ovaj vid plaćanja.

- Korišćenje kartica povećano je za skoro 14% u proteklih godinu dana i sada polovina građana ističe da plaća bezgotovinski, uglavnom zato što im je tako lakše. U Srbiji je izdato više od 8,2 miliona kartica, ali je broj POS terminala po glavi stanovnika i dalje više nego dvostruko manji u odnosu na prosek EU pa je potrebno nastaviti sa razvojem infrastrukture za bezgotovinska plaćanja u privatnom i javnom sektoru – zaključuje Ilić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.