Izvor: eKapija | Sreda, 03.02.2010.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kragujevcu otvoren prvi društveni klub za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

(Foto: b)

Deca i mladi sa smetnjama u razvoju iz Kragujevca dobili su svoj prvi društveni klub, u okviru Specijalne škole za osnovno i srednje obrazovanje "Vukašin Marković" u Kragujevcu. U učenju, sticanju veština i igri pridruživaće im se i vršnjaci iz redovnih škola. Svečano ga je otvorio izvršni direktor "Telenora" Ćel Morten Jonsen i najviši predstavnici gradske uprave Kragujevca, saopštio je "Telenor".

Klub će biti mesto za održavanje kreativnih radionica, koje će omogućiti deci ne samo da uče već i da se druže i zabavljaju. Prostor Kluba potpuno je renoviran, opremljen računarima i prilagođen potrebama dece ometene u razvoju.

Projekat "Klub za decu i mlade" predstavlja odgovor na potrebe dece i mladih sa smetnjama u razvoju, ali i ostale dece u Kragujevcu, i rezultat je saradnje "Telenor fondacije" i Centra za kvalitetno obrazovanje.

- Osnivanju kluba je prethodilo istraživanje sprovedeno tokom dugogodišnje saradnje Centra za kvalitetno obrazovanje sa lokalnim institucijama u oblasti socijalne politike. Klub predstavlja novi mehanizam i kanal komunikacije između dece i mladih koji pohađaju specijalnu školu i dece i mladih opšte populacije. Želja je da on doprinese smanjenju negativnog uticaja segregacije kojoj su izložena ova deca i mladi i povećanja sposobnosti i mogućnosti da se u budućnosti ravnopravnije uključuju u društvo - rekla je Jelena Čoko, direktorka Centra za kvalitetno obrazovanje.

Osim finansijske pomoći, "Telenor fondacija" je Društvenom klubu u Kragujevcu poklonila računarsku opremu, edukativno-zabavni materijal i nameštaj, i pomogla adaptaciju prostorija kluba.

Nakon otvorenog Društvenog kluba u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu, ovo je drugi zajednički projekat "Telenor fondacije" i Centra za kvalitetno obrazovanje. Jedan od strateških ciljeva "Telenor fondacije" jeste pružanje pomoći društveno ugroženim grupama i stvaranju inkluzivnog društva. Podrškom uspostavljanju i funkcionisanju Kluba, kompanija "Telenor" nastavlja da promoviše značaj odgovornosti i brige za zajednicu u kojoj posluje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.