Izvor: eKapija | Utorak, 07.04.2020.| 18:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Donacija 5.000 zaštitnih vizira Ministarstvu odbrane

Ilustracija (Foto: YouTube/Screenshot)
Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, 7. aprila, da je dobilo donaciju od 5.000 zaštitnih vizira od preduzeća PPT Namenska iz Trstenika i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je Namenska iz Trstenika donirala 3.000, a Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva 2.000 vizira, koji su neophodan deo zaštitne medicinske opreme tokom aktuelne borbe protiv koronavirusa.

Ugovor o donaciji zaštitne opreme između Ministarstva odbrane i preduzeća PPT Namenska potpisali su načelnik Odeljenja za snabdevanje u Upravi za vojno zdravstvo pukovnik Rade Guberinić i direktorka preduzeća Namenska Anđelka Atanasković, dok su ugovor između Namenske i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva potpisali Atanasković i izaslanik odbrane UK pukovnik Nik Ilić.

Guberinić je, u ime Ministarstva odbrane, izrazio zahvalnost na donaciji, koja će omogućiti bolju zaštitu naših zdravstvenih radnika i vojnika na terenu.

Atanasković je navela da je Namenska iz Trstenika počela proizvodnju vizira kako bi mogla da pomogne državi u ovoj teškoj situaciji.

- Imajući u vidu da zaštitni viziri nisu tipični proizvodi namenske industrije, preduzeće PPT Namenska ulaže maksimalne napore u izradi neophodnih zaštitnih sredstava u borbi protiv pandemije koronavirusa za dobrobit naših građana - istakla je ona.

- Osim toga, ovo preduzeće pokušava da osvoji proizvodnju trenutno najtraženijeg proizvoda u svetu - respiratora - dodala je Atansković.

Današnjem potpisivanju ugovora i obilasku pogona fabrike Namenska u Trsteniku prisustvovali su načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju pukovnik Miroslav Glišić, dodaje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.