NavMenu

Vino Župa proizvodi alkohol za bolnice besplatno

Izvor: Sputnik Ponedeljak, 06.04.2020. 11:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Kreuz_und_Quer)Ilustracija
U vreme kada su medicinska sredstva potrebnija nego ikada, kompanija Vino Župa odlučila je da svoj pogon upotrebi za humane svrhe.

Naime, ova kompanija počinje da proizvodi alkohol i dezinfekciona sredstva za kliničke centre i bolnice – potpuno besplatno.

Vino Župa ima više od 1.000 zaposlenih, a godišnje preradi više od 50.000.000 litara vina. Pošto je to jedina kompanija u zemlji sa tolikim kapacitetima za preradu alkohola, sa državnim organima je postignut dogovor da se destilerija te kompanije upotrebi za proizvodnju medicinskog alkohola i dezinfekcionih sredstava za kliničke centre i bolnice.

Medicinski alkohol se inače proizvodi od kukuruza ili žitarica, ali ovog puta se za proizvodnju koristi propalo vino iz nekadašnjeg Navipa, staro više od 12 godina, koje je ustupila Republička direkcija za imovinu.

U toku jednog dana, ta kompanija preradi oko 50 tona propalog vina, od čega se dobije od šest do osam hiljada litara alkohola od 75%. Počeli su da proizvode 23. marta, a svake nedelje isporuče jednu šaržu.

Osim alkohola, Vino Župa je u međuvremenu počela da proizvodi još dva dezinfekciona sredstva – jedno na bazi hidrogena, drugo na bazi hlora.


Troškove dovoza, prerade i pakovanja dobrovoljno snosi Vino Župa, iz čije fabrike alkohol za kliničke centre i bolnice, takođe dobrovoljno, transportuju privatni prevoznici.

- Vino Župa sav rad i sve troškove, osim sirovina, snosi sama i tako daje svoj doprinos u humanitarne svrhe, za zdravlje ljudi u ovom teškom trenutku - rekao je za Sputnjik Rade Jevtović, generalni direktor Vina Župe iz Aleksandrovca.

Sagovornik Sputnjika kaže da su svesni da se u Srbiji dnevno potroši više alkohola i dezinfekcionih sredstava nego što oni proizvedu, ali da i ta proizvodnja znači, jer je, u trenutku kada sve zemlje medicinska sredstva pokušavaju da nabave ili zadrže za sebe, smanjen pritisak na uvoz.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.