Izvor: eKapija | Petak, 14.02.2020.| 13:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Europrom donirao bronhoskop Opštoj bolnici u Valjevu - Poslednjih godina beleži se porast tumora pluća

Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Kompanija Europrom donirala je Opštoj bolnici Valjevo aparat za bronhoskopiju. Prema podacima iznetim prilikom uručenja donacije, u ovoj opštini primetan je porast broja obolelih od karcinoma pluća.

Načelnica pneumoftiziologije Dragica Mirković ukazala je na značaj dobijene donacije. Ona ističe i da je do sada urađeno preko 2.700 bronhoskopija i u 90% slučajeva na nivou Valjeva postavlja se dijagnoza karcinoma pluća.

- Poslednjih godina beleži se značajan porast tumora pluća. U 2019. godini imamo podatak da smo na nivou Valjeva bronhoskopijom i patohistologijom dokazali 85 novih slučajeva karcinoma, a 2018. godine taj broj je bio 56. To je značajan porast u odnosu na prethodni period, a broj karcinoma je iz godine u godinu sve veći. Ova donacija omogućiće našim pacijentima da u svom gradu što brže i što lakše dodju do svoje dijagnoze i da se što brže dođe do terapije - istakla je Mirković.

Kako dodaje, bronhoskopija je ključna metoda za dijagnostiku tumora pluća, a primenjuje se i u nekim drugim patološkim stanjima u pulmologiji za dijagnostiku nekih drugih bolesti ali se ovaj aparat koristi i u terapijske svrhe u jedinicama intenzivne nege kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji.

- Takođe se može primeniti i za ekstrakciju stranih tela koje pacijenti aspiriraju u dušnik i bronhije. Bronhoskopija se nekada radila u ustanovama tercijarnog nivoa, a mi se evo možemo pohvaliti da već 16 godina u našoj bolnici radimo bronhoskopiju, a čak četiri lekara su obučena za rad na ovom aparatu i poseduju sertifikate za rad - kaže Mirković.

Na uručenoj donaciji u ime bolnice zahvalio se direktor dr Zoran Đurić koji je napomenuo da je Europrom već tradicionalno donator bolnice.

Bojana Perić PR menadžer kompanije Europrom kaže da je aparat vredan 1,5 miliona dinara kupljen nakon razgovora sa rukovodstvom bolnice koje je iskazalo potrebu za ovim aparatom.

- Naš prioritet u donacijama jeste zdravstvo. Tačnije rečeno kada govorimo o našem godišjem budžetu za donacije čak 90% tog budžeta bude usmeren ka zdravstvu. Mislim da je taj izbor bio sasvim logičan s obzirom da je zdravlje prioritet svakog pojedinca ma koliko godina imao i ma čime se bavio. Usled ovakvog tempa života često zaboravimo koliko je zdravlje bitno. Vođeni time nastavili smo i ove godine. Mi ništa od aparata ne doniramo nasumice već prethodno razgovaramo sa rukovodstvom bolnice koje nam ukaže šta je to što im je potrebno - kaže Perićeva.

Pre tri godine kompanija Europrom donirala je Opštoj bolnici u Valjevu inkubator, godinu dana kasnije donirana je kardiološka sonda i aparati za službu fizijatrije, a sada i bronhoskop.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.