Izvor: eKapija | Utorak, 03.12.2019.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljeni rezultati projekta "Alternativna briga i prava dece u Srbiji"

Projekat "Alternativna briga i prava dece u Srbiji" započet pre dve godine značajno je doprineo kvalitetu zaštite dece u sistemu alternativne brige - rečeno je na završnoj konferenciji projekta održanoj u Beogradu.

Projekat koji je realizovala Fondacija SOS dečija sela Srbije imao je za cilj jačanje kapaciteta profesionalaca koji rade sa decom u srodničkim i hraniteljskim porodicama i institucijama koje brinu o deci bez roditeljskog staranja, kao i podizanje znanja i svesti o dečijim pravima.

Predstavljajući rezultate ovog projekta, Maja Simić iz SOS dečijih sela Srbije rekla je da je Fondacija obučila 80 trenera koji su organizovali obuke za više od 600 hranitelja i pružalaca brige, zaposlenih u centrima za socijalni rad i drugim ustanovama u sistemu socijalne zaštite.

- Ovaj projekat je već realizovan u osam država EU koje su članice mreže SOS dečijih sela i mi smo preuzeli primere njihove primere dobre prakse i implementirali ih u svoja rešenja - navela je Simić i posebno u tom smislu istakla podršku organizacije SOS dječje selo Hrvatska.

Vesna Mraković Jovanović, direktorka Fondacije SOS dečija sela Srbije, navela je da je projekat sa ovoliko trenera i ovolikim brojem obučenih ljudi obezbedio održivost i svoje dalje širenje.

- Već dva centra za porodični smeštaj i usvojenje iz Beograda i Novog Sada uvrstili su u svoj redovni program ovu obuku - istakla je ona i najavila još jedan specijalni program obuke za profesionalce, u sistemu socijalne zaštite za rad sa visokotraumatizovanom decom.

Enrico Visentin iz Delegacije EU u Srbiji podsetio je da je "jedno društvo je humano onoliko koliko se humano odnosi prema svojim najosetljivijim i najugroženijim članovima".

- Za Srbiju danas možemo da kažemo da pokazuje visok stepen odgovornosti na tom zadatku unapređenja položaja i prava dece, kao i postupanja u skladu sa principom najboljeg interesa deteta, koji je preuzela u procesu evrointegracija Srbija je preuzela obavezu da unapredi položaj i prava dece - rekao je Vinsentin.

On je naglasio da je tokom trajanja projekta Srbija ostvarila vidne rezultate u pogledu smanjenja broja dece bez roditeljskog staranja koja odlaze u institucije, zahvaljujući upravo unapređenjeu hraniteljskog smeštaja.

- Istovremeno, napore treba usmeriti tamo gde je koren problema, odnosno u podršku i jačanje biološkim porodicama. Ako deca ipak odrastaju u okviru nekog od alternativnih oblika brige, neophodno je brinuti o njihovim pravima i zato je ovaj projekat koji je realizovalo SOS dečija sela jako značajan, jer je doprineo unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja i njihvoj socijalnoj inkluziji - istakao je Vinsentin i dodao da će EU nastaviti da podržava svaku inicijativu za podršku i zaštitu prava dece.

Dragan Vulević, savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da, zahvaljujući procesu "deinstitucionalizacije" koji je pokrenut još 2005. godine, u Srbiji sada oko 90 % dece bez roditeljskog staranja boravi u hraniteljskim porodicama, kao manje restriktivnom okruženju, dok se oko 10% dece, uglavnom starijeg uzrasta, nalazi u institucijama za brigu o takvoj deci.

- Ipak, zanemarili smo jedno od osnovnih prava deteta, a to je pravo deteta na život sa roditeljima i na tome ćemo morati da radimo, a ujedno i na jačanju sistema alternativne brige - kazao je Vulević i istakao da je ovaj projekta upravo doprinos naporima da se maksimalno poštuju prava dece koja su u sistemu alternativne brige.

Prema njegovim rečima, država aktivno radi na zaokruživanju instrumenata zaštite prava deteta, pa je tako u završnoj fazi donošenje Zakona o pravima deteta i dečjem ombudsmanu.

Projekat "Alternativna briga i prava dece u Srbiji" realizovan je zahvaljujući donatorstvu Delegacije EU u Srbiji, uz podršku Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Branislava Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.