Izvor: eKapija | Petak, 08.11.2019.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren besplatan nacionalni info broj za vantelesnu oplodnju

(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Ministarstvo zdravlja i Fondacija "Nije svejedno" kompanije Nectar u četvrtak, 7. novembra, su zvanično predstavili besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju. Besplatan nacionalni broj 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju je aktivan od juče a odgovore na sva pitanja na ovom broju davaće Udruženje Šansa za roditeljstvo koje je deo ovog projekta.

Putem ovog besplatnog nacionalnog broja svi građani Republike Srbije kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, neophodnim dokumentima, i sl. moći će svakim radnim danom od 9 do 20 sati da se jave i besplatno dobiju podršku kao i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja "Šansa za roditeljstvo", ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

U okviru projekta, koji zajedno sprovode Ministarstvo i Fondacija Nije svejedno, do kraja godine biće osnovana Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije, navodi se u saopštenju Udruženja.

Kreiran je i Vodič kroz proces vantelesne oplodnje sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje. Vodič će biti distribuiran u svim domovima zdravlja širom zemlje, a biće obezbeđena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz ove oblasti.

Svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem. Evropska nedelja (NE)plodnosti obeležava se ove godine od 4. do 11. novembra i ima za cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope, što ovom projektu daje poseban značaj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.