Izvor: eKapija | Utorak, 29.10.2019.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Japanska podrška Domu zdravlja Užice

Ilustracija (Foto: ESB Professional/shutterstock.com )
Vlada Japana obezbedila je 74.863 EUR Domu zdravlja Užice kao podršku unapređenju zdravstvene zaštite. Ambasador Japana u Republici Srbiji Đunići Marujama danas je u užičkom Domu zdravlja prisustvovao ceremoniji primopredaje donacije, koja je stigla i već je u upotrebi, a reč je o ambulantnim kolima, stomatološkom rendgen aparatu i ultrazvuku za ginekologiju, navodi se u saopštenju Grada Užica.

- Zahvaljujući donaciji naroda Japana u prethodnih 6 godina u Užicu smo imali priliku da podignemo na znatno viši nivo komunalne usluge kao i da stvorimo preduslove za još bolje lečenje i zdravlje Užičana. Pre nekoliko godina dobili smo veliku donaciju za JKP Deponija Duboko, oko 86.000 EUR, za kupovinu autopodizača za prevoz komunalnog otpada i jednog broja kontejnera, a potom i donaciju za naš Dom zdravlja koja će značajno doprineti boljem radu ovih, za Užičane i ceo Zlatiborski okrug – naveo je gradonačelnik Užica Tihomir Petković i dodao da građani Užica osećaju veliku zahvalnost narodu Japana na podršci.

Ovim projektom novac japanskih poreskih obveznika je utrošen za nabavku ambulantnog vozila, ultrazvučne opreme, dentalnog rengena, tehničkog mikromotora i 20 terenskih torbi za Službu hitne pomoći, a sve u cilju unapređenja medicinskih usluga, rekao je ambasador Japana u Republici Srbiji Đunići Marujama.

- Iskreno se nadam da će ova nova medicinska oprema omogućiti precizniju dijagnostiku, a time i uspešnije lečenje pacijenta. Japan prepoznaje značaj kvalitetne medicinske zaštite kao jednu od osnovnih ljudskih potreba, a lokalne medicinske ustanove, kao što je Dom zdravlja Užice, su prva linija podrške za stanovništvo. Japan će nastaviti da pruža pomoć u oblasti zdravstva, stavljajući akcenat na lokalne samouprave kao što je Užice. Nadam se da će ovaj projekat dodatno ojačati već dobre i prijateljske odnose između Srbije i Japana - istakao je ambasador Đunići.

Samostalni savetnik u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Ranković je ovom prilikom istakao da je donacija pokazatelj da Japan zaista jeste najveći donator zdravstvenog sistema Srbije i da svojim radom i sagledavanjem realnih potreba lokalnog stanovništva oni svakodnevno doprinose da naš zdravstveni sistem bude bolji, da usluge na primarnom lokalnom nivou budu sve većeg obima i da budu podjednako kvalitetne kao što je to u Japanu.

- Sam ovaj projekat, pored velikodušnosti u opremi koja je vrhunskog kvaliteta, ima i jednu značajnu komponentu, a to je da povezuje narode - naveo je Ranković.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović podsetio je da ovo nije jedina donacija Vlade Japana užičkom Zdravstvenom centru - Istovremeno kada je užički Dom zdravlja u okviru Zdravstvenog centra dobio ovu donaciju, bolnica u Prijepolju dobila je aparat za anesteziju, a ove godine je Dom zdravlja u Priboju od Vlade Japana dobio endoskopski kabinet za Opštu bolnicu i jedno sanitetsko vozilo za Dom zdravlja Priboj.

Božović je naveo i da je 2011. godine od Vlade Japana užičkoj bolnici doniran analogni mamograf na kome se danas rade skrininzi karcinoma dojke.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine dosegao je 14 mil EUR. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 508 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.