Izvor: Danas | Sreda, 02.10.2019.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Organizacije Donorum osmislila onlajn platformu kako bi viškove hrane iz marketa usmerila ka socijalno ugroženim građanima

Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)
U Srbiji se, prema nezvaničnim informacijama, godišnje baci više od 250.000 tona hrane. Podaci Ujedinjenih nacija ukazuju da u svetu 1,3 milijarde tone proizvoda namenjenih ishrani završi na otpadu. To je trećina godišnje proizvedene hrane u vrednosti od oko 750 mlrd USD.

Oko 90% otpisa hrane u supermarketima čine voće i povrće, artikli koji najviše nedostaju narodnim kuhinjama. Ipak, zbog neadekvatnog sistema komunikacije i logistike, ovi proizvodi ne nalaze put do socijalno ugroženih građana.

Prostor za unapređenje funkcionisanja ovog sistema prepoznala je grupa mladih ljudi iz organizacije Donorum, ponudivši svoju onlajn platformu koja bi, po uzoru na irsku platformu FoodCloud, spojila prodavnice, markete i ostale proizvođače i distributere hrane sa posrednicima, odnosno narodnim kuhinjama i drugim dobrotvornim organizacijama i krajnjim korisnicima, socijalno ugroženima.

Kako ističe zastupnik Donoruma Filip Krivokapić, kao najveći problem (ne)funkcionisanja sistema koji marketima otežavaju ovakvo poslovanje jeste nepostojanje adekvatne komunikacije i logistike između donatora i korisnika:

- Trenutno mali broj marketa upravlja viškovima hrane na dnevnom/nedeljnom nivou i redovno ih donira dobrotvornim organizacijama.

Dodaje da je njihova organizacija stupila u kontakt sa svim supermarketima u zemlji i, kako kažu, vrlo su zadovoljni odzivom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.