NavMenu

Seoska škola u Maloj Jasikovi obnovljena posle 80 godina u okviru projekta Naše selo - Meštani ulažu u ovčarstvo, uzgoj dunja... (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 18.09.2019. 11:00
Komentari
Podeli
Obnovljena škola u Maloj Jasikovi (Foto: Dragana Obradović)Obnovljena škola u Maloj Jasikovi
Osnovna škola u Maloj Jasikovi, izgrađena 1939, obnovljena je posle punih 80 godina. Tako je 11 mališana iz ovog sela novu školsku godinu započelo u kompletno renoviranoj zgradi i u novim školskim klupama. Obnova škole deo je projekta Naše selo koji je pokrenula kompanija Delta Holding, a u radove je uloženo oko 40.000 EUR.

Radovi na obnovi škole počeli su ovog leta, a obnovljeni su krov i fasada, zamenjena stolarija, uređeni toaleti, postavljeni novi podovi, zamenjene elektroinstalacije, sređeno školsko dvorište.

- Zadovoljstvo mi je da posle nepunih godinu dana od početka projekta Naše Selo ovde u Maloj Jasikovi imamo priliku da otvorimo renoviranu školu, koja će mnogo značiti meštanima ovog sela. Moramo biti svesni činjenice da selo u Srbiji polako nestaje, a kompanija Delta holding prihvatila je jedan od najtežih zadataka u Srbiji, a to je očuvanje i obnova sela. Želimo da pokušamo bar primerom da pokažemo kako treba da izgledaju sela u Srbiji i na koji način treba da se razvijaju. Najveći problem u selu je znanje, poljoprivreda u svetu je mnogo napredovala i mi moramo da prihvatimo ono što su već uradile razvijene zemlje. Zato svi mi zajedno moramo da učinimo sve kako bismo ljude na selu naučili kako da rade i razvijaju poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Miroslav Mišković, direktor kompanije Delta Holding.
Mališani sa učiteljom Milovanom Stankovićem (Foto: Dragana Obradović)Mališani sa učiteljom Milovanom Stankovićem
Renoviranje škole finansirala je Delta Fondacija, a partneri na projektu su Erste banka, Grad Zaječar, Square Affair Keramika Kanjiža i Beovrt. Takođe, u ceo projekat uključili su se i meštani Male Jasikove koji su pomogli nabavkom đubriva, angažovanjem sopstvene mehanizacije, a vredno su radili i na uređenju školskog dvorišta.

Osim pomoći poljoprivrednicima, u okviru projekta Naše selo kompanija Delta Holding radi na tome da obogati i društveni i kulturni život meštana sela Mala Jasikova i Dubočane, pa je i obnova škole samo jedan korak u tome da mladi parovi sa svojom decom ostanu na selu i na svojim imanjima.

Podsetimo, projekat Naše selo pokrenut je krajem 2018. godine i eKapija je kompaniji Delta Holding dodelila specijalno priznanje Aurea za društvenu korisnost za 2019. godinu. U projektu učestvuje 40 domaćinstava, održano je više od 40 stručnih predavanja, organizovane su posete modernim farmama kompanije Delta Agrar, zatim posete poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu i Riminiju u Italiji, a za mališane su organizovane pozorišne predstave kao i poseta kulturnim sadržajima u okolini. Unapređen je rad seoske ambulante, dok su za žene i decu organizovani sistematski pregledi.

Takođe, 20 proizvođača prijavilo se za beskamatne kredite. Sredstva iz kredita meštani su iskoristili za nabavku mehanizacije, podizanje ograda oko voćnjaka, instaliranje sistema za navodnjavanje, renoviranje ili izgradnju novih oobjekata za smeštaj životinja, te nabavljanje kvalitetnijih grla stoke.
Miroslav Mišković i Živorad Trucić (Foto: Delta Holding)Miroslav Mišković i Živorad Trucić
Projektu Naše selo od selo od samog početka pridružio se i Živorad Trucić. Donedavno Živorad je imao farmu krava i otkupnu stanicu mleka, međutim na kraju se ipak odlučio za ovčarstvo. Kako kaže, oko ovaca ima manje posla, ali i više šanse za zaradu vidi u prodaji ovčijeg i jagnjećeg mesa nego u prodaji mleka, koje se uvozi sa svih strana, dok cene kod malih proizvođača stalno padaju.

- Preko kompanije Delta Holding i Erste banke uzeo sam kredit u iznosu od 3.000 EUR za izgradnju tora za ovce. Trenutno imam oko 40 ovaca - 28 rase Virtemberg, a 19 rase Svrljiška pramenka. Objekat sam izgradio za 60 grla sa mogućnošću proširenja, a nadam se da ću u naredne dve godine imati oko 100 grla ovaca. Imamo dogovor sa Deltom, mi da poštujemo njihove standarde, a oni će otkupljivati tržišne viškove - rekao je Živorad Trucić.

Meštanin Male Jasikove Zoran Stojkić bavi se uzgojem dunje i ima voćnjak na oko dva hektara, a ima nameru i da proširi voćnjak. Osim uzgoja dunje, ovaj voćar razmišlja o tome da zasadi i šljivu.

- Smatram da se uzgoj dunje u Srbiji isplati, jer je ona u deficitu u našoj zemlji, uvek ima otkupa, od nje se pravi i dobra rakija, treba manje radne snage, manje zaštite u odnosu na drugo voće, a i berba je bolja u odnosu na višnju. Pošto je voćnjak već bio zasađen, preko kompanije Delta Holding uzimamo sadnice. Želim da uradim gustu, špalirsku sadnju, a kredit u iznosu od 7.300 EUR iskoristio sam i za podizanje ograde, kupio sistem za navodnjavanje. Takođe, uz pomoć i obuku stručnjaka iz Delta Agrara očekujemo i bolje prinose, cele prošle zime imali smo predavanja o navodnjavanju i zaštiti, tako da smo dosta i naučili - Kaže Zoran.

D. Obradović


Fotogalerija
Projekat Naše selo - Obnova škole u Maloj Jasikovi
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.