Izvor: Dnevnik | Sreda, 04.09.2019.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Udruženje Nemaca donira opremu Opštoj bolnici u Somboru - Zahvalnost nekadašnjim komšijama

ilustracija (Foto: Zaretska Olga/shutterstock.com)
Udruženje Nemaca iz Ratkova kraj Odžaka pokrenulo je humanitarnu akciju u saradnji sa Gradskom bolnicom iz Karlsruea u Nemačkoj.

Oni će Opštoj bolnici Radivoj Simonović u Somboru donirati medicinsku opremu vrednu oko 500.000 EUR. Ona se sastoji se iz različitih medicinskih dijagnostičkih aparata, opreme za potrebe hirurgije, preko 20 transportnih monitora i druge vredne opreme.

– Za ovu donaciju zaslužan je Heribert Reh, poreklom iz Ratkova, koji je predsednik Udruženja Nemaca poreklom iz Vojvodine u Karlsrueu, inače bivši ministar unutrašnjih poslova Pokrajine Baden Virtenberg. Kako u ovom udruženju dominiraju nekadašnji Ratkovčani i Odžačani i njihovi potomci, deo opreme će se dopremiti i Domu zdravlja u Odžacima, a finansijske obaveze u vezi sa za prevozom i carinom servisiraće Udruženje Nemaca iz Ratkova - kaže Boris Mašić iz Nemačkog udruženja Adam Berenc u Apatinu.

Nemci u Karlsrueu kažu da je to način da pokažu zahvalnost svim Odžačanima, posebno Srbima starosedeocima i njihovim potomcima sa kojima su imali i održali bliske odnose.

Nekadašnji Ratkovčani i Odžačani su i ranije pomagali mesta iz kojih su potekli, pa su tako do sada u više navrata donirali odžačku opštinu brojnim vozilima, među kojima je bilo i specijalizovanih vatrogasnih i kombi vozila.

Zadovoljstvo zbog donacije izrazio je i menadžment bolnice, koji ističe da je ova oprema itekako vredna i neophodna, pogotovo što se radi o funkcionalnim uređajima starim svega pet godina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.