Izvor: eKapija | Sreda, 26.06.2019.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Centar Jaki mladi i projekat Mladi mogu - SOS dečija sela Srbije pomažu mladima da se osamostale i zaposle

Hotel Crown Plaza u Beogradu okupio je predstavike SOS dečijeg sela Srbije (SOS DS Srbije) njihove saradnike, donatore, kao i same korisnike. Ova organizacija u Srbiji postoji 14 godina, a u svetu 70 godina, što je i bio povod za skup. Nevena Čalovski, predsednica UO SOS DS Srbije naglasila je da ova organizacija u svetu pomaže 1.200.000 ljudi u 136 zemalja, a posebno brine o deci bez staranja i porodicama u riziku.

Kada je reč o Srbiji, prošle godine ova organizacija je pomogla 7.587 dece i 323 porodice. Ukupno 122 zaposlena rade na različitim projektima, od Dečijeg sela Kraljevo, do alternativne brige do programa jačanja porodice i solidarnosti. Ostvarili su prihode u iznosu većem od 3,5 mil EUR, zahvaljujući namenskim donacijama, grantovima, prihodima od prodaje...

Vesna Mraković Jokanović, direktorka SOS DS Srbije, naglasila je da se ova organizacija mladima posvećuje na četiri ključna načina: kroz brigu, pružanjem mogućnosti za obrazovanje, kroz obezbeđivanje njihovih osnovnih potreba, dajući im sigurnost i optimizam.

- Vodimo se Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta, posebno pravom deteta na život u porodici. Zbog toga nam je izuzetno važan rad sa porodicama u riziku, kako bismo ih osnažili i zadržali na okupu. To smo u Nišu, Obrenovcu i Zemunu uspeli u 600 porodica - navela je Mraković Jokanović.

Gost ove konferencije bio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. On je istakao da je SOS DS Srbije primer dobre prakse i poručio da oni koji su najranjiviji ne bi trebalo da so osećaju tako, nego moraju da znaju da neko misli o njima.

- Ova deca imaju ista prava kao i deca koja odrastaju sa roditeljima. SOS dečija sela im upravo u tome pomažu, podstičući njihov osećaj sigurnosti, kao i osećaj da neko brine o njima. Zbog toga im se zahvaljuem - rekao je ministar.

Zoran Đorđević


Dodao je da su planovi Ministarstva, između ostalog, da se unapredi položaj hranitelja, da se ustanovi dečiji ombudsman, da se posebno radi na sprečavanju ekomomskih migracija mladih.

- Mladima koji su bez roditeljskog staranja, koji žive sa hraniteljima ili u domovima neophodno je omogućiti da sa 18 godina ne zavise od države, nego da imaju svoj posao, svoj krov nad glavom, kako bi mogli da stvaraju porodicu - naglasio je Đorđević.

Upravo zapošljavanjem mladih, koji su bez roditeljskog staranja ili su uključeni u programe podrške porodicama u riziku, bavi se i Centar Jaki Mladi, koji je zapravo trogodišnji projekat. Od 2016. godine, kada je započet, do danas okupio je 349 mladih, od kojih je njih 170 zadržalo zaposlenje koje su dobili, 10 je dobilo bespovratni novac kako bi pokrenuli svoj posao, dok ih je troje dobilo opremu za sticanje prihoda i samozaposlilo se.

- Posebno nam je drago što je više od 180 mladih ovde došlo samoinicijativno. Nakon radionica i obuka koje smo organizovali, oni su spremni za samostalan život, motivisaniji da traže posao, bolje se integrišu u društvo, dugoročno razmišljaju, a i društvo ih bolje razume - kazala je Marija Nijemčević Popovski.

Iako ovaj centar, koji se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra 251 zvanično treba da prestane da radi 30. juna, donatori su pomogli da se to produži na još nekoliko meseci.


Sličnu podršku mladi će imati kroz projekat Mladi mogu (Youth Can), koji je povezan sa karijernim centrom Jaki mladi. Radi se o međunarodnom projektu, koji će od ove godine biti aktivan u 40 zemalja.

- Program predviđa mentorstvo, edukciju, profesionane obuke i praksu, koji će biti prilagođeni potrebama i željama mladih koji su odrastali bez roditeljskog staranja ili su u riziku. Cilj je da se popuni jaz između škole i posla i da steknu veštine kako bi se lakše zaposlili - navela je Jelena Tanasijević.

Dodala je da sve funkcioniše preko onlajn podrške, zahvaljujući YouthLinks platformi, putem koje mladi mogu da dobiju podršku poslodavaca i mentora i pozvala sve društveno odgovorne kompanije i pojedince da se jave, kako bi učestvovali u projektu preko mentorstva, obuke ili stručne prakse.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.