Izvor: Novosti | Utorak, 30.04.2019.| 16:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Trgovac iz Kule poklanja traktor i priključne mašine - Pomoć nekome ko hoće da obrađuje zemlju

Ilustracija (Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Trgovac Živojin Popić iz Kule želi da pokloni traktor i priključne mašine nekom ko hoće da obrađuje zemlju, a nema čime. Živojin je do 2000. godine radio i u trgovini i na njivi od 7,5 jutara, koju je nasledio od pokojnog oca, ali od tada, kako kaže, više nije mogao da "sedi na dve stolice".

- Zemlju sam dao u zakup, a mašine su ostale da čame u šupi. Žao mi je da to gledam, kad znam da bi nekom dobro došle. Iako nisu dugo korišćene, u ispravnom su stanju. U svakom slučaju naći ću i platiti majstora da pregleda svu mehanizaciju i eventualno otkloni neki kvar pre nego što je poklonim - ističe Popić.

Živojin je voljan da pokloni traktor "ferguson IMT 333", plug, drljaču, setvospremač, tanjiraču, špartač i branu.

- Ta mehanizacija bi bila od koristi nekom domaćinstvu koje poseduje manje imanje u pasivnim krajevima. U Vojvodini su "fergusone" uveliko zamenili veliki traktori. Mogao bih traktor i priključne mašine da prodam za 2.000-3.000 EUR, ali se od toga ne bih obogatio, a ovako ću učiniti dobro delo - naglašava Popić.

On je radio u prodavnici tekstila "Jateks" iz Đakovice, koja je zatvorena 1999. godine, posle čega je sam nastavio da vodi radnju, dokazujući, kako napominje, da svako preduzeće može da opstane ako se domaćinski posluje i ne krade.

- Poštenje mi je na prvom mestu i životno načelo mi je da pomognem, a ako ne mogu, da ne odmognem. Poljoprivrednom mehanizacijom, verujem, mogu nekog da obradujem - zaključuje popularni Žika trgovac.

Popić je veliki patriota. U njegovoj radnji "Pop tekstil", u kojoj zapošljava pet radnica, prodaje se isključivo srpska roba.

- Forsiram i štitim domaću proizvodnju. Naši treba da žive - kategoričan je Žika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.