Izvor: eKapija | Nedelja, 07.04.2019.| 16:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Građani i kompanije u 2018. godini donirali 27,3 mil EUR za opšte dobro

Prema istraživanju fondacije Catalyst Balkans u 2018. godini u Srbiji su građani i kompanije donirali 27,3 mil EUR za opšte dobro. Za razliku od 2017, kada su najviše donirale kompanije, u prethodnoj godini su građani bili najdarežljiviji, sa doniranih preko 11 mil EUR.

- U Srbiji se filantropija konstantno razvija i vidimo da se posle velikog rasta u 2017. godini ukupno donirani iznos stabilizovao na oko 27 mil EUR. Nama je posebno drago što vidimo da je kod građana sve izraženija svest o dobročinstvu i mogućnostima da pomognu svojoj zajednici, zbog čega su građani kroz različite kampanje masovnih davanja, prvi put otkako sprovodimo istraživanje, najveći donatori u zemlji, sa preko 11 mil EUR donacija - izjavio je Nathan Koeshall, direktor Catalyst Balkans.

- Druga dobra vest je da je dobročinstvo sve transparentnije, sve češće se objavljuju rezultati dobrotvornih akcija - tako se gradi poverenje javnosti, i verujemo da je to jedan od razloga zašto su građani u 2018. godini više donirali - dodao je Koeshall.

Direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević smatra da su za porast donacija građana zaslužne neprofitne organizacije koje artikulišu i rešavaju probleme u lokalnim zajednicama.

- Ohrabruje nas rast poverenja u neprofitne organizacije, koje su primaoci 54% iznosa svih donacija, kao i pozitivan trend dugoročnih partnerstava između neprofitnog i poslovnog sektora. Trag je do sada podržao skoro 100 organizacija koje su od pojedinaca i preduzeća u svojim zajednicama prikupile preko 600.000 USD. U okviru naše Koalicije za dobročinstvo, i u saradnji sa drugim partnerima, nastavićemo da podstičemo porast poverenja u rad neprofitnog sektora i u njegove kapacitete da rešava pitanja od važnosti za građane - izjavila je Biljana Dakić Đorđević.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo, očekuje da će dobri rezultati kada je dobročinstvo u pitanju tek doći.

- Kako bismo istinski pokrenuli promene i u zakonodavnom sistemu, koji često nije dovoljno stimulativan za donatore, pre svega za kompanije i pojedince, prošle godine smo inicirali osnivanje Saveta za filantropiju, pri kabinetu predsednice Vlade. Formirane su i radne grupe koje će se baviti rešavanjem ključnih problema u nekoliko oblasti, kao što je unapređenje okvira za doniranje viška hrane, želimo da se unaprede i dosledno primenjuju zakoni koji se odnose na doniranje pravnih lica, ali i da se stvore uslovi za poreske olakšice za pojedince koji daju za opšte dobro. Na taj način doniranje će biti i lakše i stimulativnije za sve. Prema preliminarnim rezultatima, svaki dinar kojeg se država odrekne ukidajući PDV na donacije u hrani, vratiće se zajednici dvostruko - kaže Ana Koeshall.

Istraživanje o dobročinstvu u Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana, Catalyst Balkans sprovodi od 2013. godine, ponovo u partnerstvu sa Trag fondacijom, a po prvi put kao deo Koalicije za dobročinstvo u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanja, koji finansira USAID.

Istraživanje je dodatno podržala i Čarls Stjuart Mot fondacija (Charles Stewart Mott Foundation).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.