NavMenu

Vlasnik Auto Čačka gradi treću crkvu

Izvor: Glas zapadne Srbije Subota, 02.02.2019. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexandra Haritonova/Shutterstock)Ilustracija
Milenko Kostić, vlasnik "Auto Čačka", počeo je pripreme za gradnju nove crkve, pored svog imanja u Loznici na Jelici.

- Novi hram, najverovatnije, biće posvećen Svetom Nikoli – rekao je Kostić za agenciju RINA.

On je, inače, već sagradio dve crkve u svom dragačevskom zavičaju.

Hram u Rtima, posvećen Svetom Iliji, osveštan je 2. avgusta 2013. i to je nova i jedina crkva u ovom selu, podignuta na mestu stare koju su Turci zapalili u doba Prvog srpskog ustanka. I ova je jednobrodna brvnara kao i preteča.

Bogomolju je Kostić sagradio na zemljištu praotaca, gde je rođen i njegov deda Stevan (1888 – 1955).

- U Rti sam došao da bih kupio jednu parcelu na dedovini i video krst na mestu srušenog hrama. Rođaci su mi ispričali da je tu nekad postojala crkva, saborište i mesto s kojeg se kretalo u ratove, i vele da je to bila zemlja mog pradede Radovana na kojoj se rodio deda Stevan. Verujem da nisam tog dana slučano došao u Rti, i nešto mi je govorilo da moram da obnovim ovu svetinju – kaže Kostić.

Crkvica je u svemu nalik brvnarama kakve su po selima podizali naši preci, izuzev šindre. Morala bi često da se menja, pa je stavljen crep. Sa 42 m2 dovoljna je selu od 147 domaćinstava i 493 duše. Brvna su debljine 14 h 14 centimetara a duborezni ikonostas za 11 ikona urađen je u umetničkoj radionici braće Slobodana i Zorana Koprivice u Lučanima.

- Brvnara je lepša od kamene crkve, toplija je, a i kraće traje. Zato će zemljaci češće morati da je obnavljaju, i češće Boga da se sete – objašnjava Kostić.

On je, inače, 2001. godine, u rodnom selu Kotraži podigao kamenu bogomolju posvećenu Svetom Panteliji. Tu mu se 1915. godine deda Stevan privenčao u zaseoku Čakarevići, tu su se rodili i njegov otac Dušan, a i Milenko, i sagrađena je takođe na crkvištu, na njegovoj očevini. Ove dve crkve međusobno su udaljene četiri kilometra.


- Često su mi u san dolazili deda Stevan i otac Dušan, govorili mi da podignem ove belege, i to je za mene bila zaposvest – reče Kostić.

Milenko Kostić je, inače, danas najbogatiji Čačanin, osnivač i vlasnik preduzeća "Auto Čačak". Pored ove dve crkve koje je sam podigao, pomogao je i gradnju više drugih. Istinita je anegdota da su mu majstori, dovršivši gradnju crkve Sv. Pantelije u Kotraži, na kraju predložili da uloži još novca i kupi gromobran, na šta je ktitor odrečno uzvratio:

- Nema potrebe. Ovo je božja kuća, i onaj čija je sam će da je sačuva od groma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.