Izvor: eKapija | Subota, 03.11.2018.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

UNICEF distribuira zimsku odeću i obuću za decu migrante i izbeglice u Srbiji

Uoči predstojeće zime, UNICEF je započeo distribuciju 475 paketa zimske odeće i obuće za decu izbeglice i migrante starosti do 12 godina koji borave u izbegličkim i prihvatnim centrima u Srbiji. Svaki od paketa sadrži pantalone, jakne, termo donji veš, majice, zimske čarape, čizme, šalove, kape i rukavice za jedno dete.

Prve pakete podelila je direktorka UNICEF-a Regina De Dominicis (Ređina De Dominićis) u prihvatno-tranzitnim centrima Adaševci i Principovac. Do 8. novembra, paketi će stići i u ostale centre - Sombor, Kikindu, Suboticu, Banju Koviljaču, Bogovađu, Krnjaču, Sjenicu, Tutin, Bujanovac, Vranje, Bosilegrad i Pirot.

- Zima je pred vratima, a mnoga deca u izbegličkim i prihvatnim centrima nisu adekvatno obučena - kaže Ređina De Dominićis.

- UNICEF sa partrnerima kontinuirano radi na smanjenju rizika za decu izbeglice i migrante. Osim nabavke odeće i obuće prikladne za vremenske prilike, obezbedili smo da svako dete iz izbegličke populacije ima adekvatan prostor za igru i učenje u ranim godinama i dobije psihosocijalnu podršku, da se školuje dok boravi na teritoriji Repuiblike Srbije, da majke sa bebama imaju prostor gde mogu da se odmore i doje svoje bebe u privatnosti, da deca bez pratnje ili koja su razdvojena od porodica dobiju odgovarajuću zaštitu.

Isporuka paketa za zimu se sprovodi sa partnerskim organizacijama i u koordinaciji sa Komeserijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

- Saradnja sa UNICEF-om dugi niz godina je jako dobra. UNICEF pruža pravovremenu i preciznu pomoć za najugroženiji deo izbegličke i migrantske populacije u Srbiji - decu i njihove porodice. Baš kao što je i ova podela zimske obuće i odeće koja je stigla u pravo vreme - rekao je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.