Izvor: Tanjug | Petak, 29.06.2018.| 17:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na jesen revitalizacija arterskih česmi u Zaječaru

Ilustracija (Foto: evant/shutterstock.com )
Građani Zaječara će uskoro moći da koriste zdravu pijaću vodu sa obnovljenih javnih arteskih česama zahvaljujući sporazumu potpisanom u petak (29. juna 2018.) o pokroviteljstvu rekonstrukcije i revitalizacije tih česama u Zaječaru.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, direktor kompanije Heineken Srbija, Viktor Gilhofer i predsednik Udruženja ZA česme Boban Pogarčić.

Revitalizacija prvih arteskih česama očekuje se na jesen, a proces rekonstrukcije i revitalizacije trebalo bi da traje naredne četiri godine, koliko je potrebno da se svaka od gotovo 50 česama u Zaječaru obnovi, navodi se u saopštenju kompanije Haineken Srbija.

Zdrava pijaća voda je, prema rečima gradonačelnika, budućnost čovečanstva i prirodni resurs koji treba adekvatno koristiti, a potpisani sporazum će biti "obavezujući za sve generacije koje moraju da se staraju za prirodno bogatstvo na kojem leži Zaječar".

Direktor Heineken Srbija, Viktor Gillhofer, uveren je u doprinos Zaječarske pivare, koja posluje u sklopu Heinekena, i kaže da njegova kompanija, kao jedan od najvećih proizvođača piva u Srbiji, vodu mora da koristi mudro.

- U poslednjih šest godina, Zaječarska pivara smanjila je potrošnju vode u proizvodnji piva za više od 50%, ali pred nama je još mnogo posla - naveo je on, dodajući da je dužnost i obaveza kompanije prema lokalnoj zajednici u kojoj posluje da štiti i obnavlja česme sa pijaćom vodom.

Predsednik Udruženja ZA česme, Boban Pogarčić, veruje da obnovljene javne arteske česme imaju izuzetan turistički potencijal, kao prepoznatljiv simbol grada Zaječara.

- Ovaj sporazum je pravi put ka tome i možda najbolji primer saradnje društveno odgovorne privrede, gradske vlasti i civilnog sektora - izjavio je on, zahvalivši se kompaniji Heineken što je prepoznala značaj arteskih česama za zajednicu i kao ravnopravni partner se uključila u projektat njihove revitalizacije i očuvanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.