Izvor: Promo | Petak, 04.05.2018.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela nova sezona projekta Sportom protiv dijabetesa

Sa otvaranja nove sezone projekta Sportom protiv dijabetesa
U Beogradu je počela nova sezona projekta Sportom protiv dijabetesa, čiji je glavni cilj da deci koja boluju od dijabetesa omogući besplatne sportske treninge, a nastavnicima u osnovnim školama i roditeljima korisne edukativne savete o dijabetesu. Organizator je sportski klub Vašarište iz Kragujevca, uz podršku Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a pod generalnim pokroviteljstvom Wiener Stadtische osiguranja koje već tri godine zaredom podržava ovaj projekat.

Kako su saopštili organizatori, u Srbiji od dijabetesa tipa 1 boluje oko 5.000 dece, od čega je više od 2.000 mlađe od 14 godina, po čemu je naša zemlja vodeća u Evropi. Prema zvaničnim podacima, godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 160 novih slučajeva dijabetesa kod dece, što je rast veći od 3% godišnje.

Pošto je fizička aktivnost važna u prevenciji nastanka i u kontroli ove bolesti, kroz ovaj projekat će deci oboleloj od šećerne bolesti biti omogućeno da jednom nedeljno imaju besplatne sportske treninge u sedam gradova u Srbiji - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Subotici i Vršcu.

- Podrška deci sa zdravstvenim problemima, kao i pomoć marginalizovanim i ugroženim grupama predstavlja jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja Wiener Stadtische osiguranja. Zato smo srećni što se ovaj projekat širi i što će ne samo deca, nego i njihovi roditelji iz sve više mesta u Srbiji, moći da osete podršku i da nisu sami u borbi koju svakodnevno vode - rekao je prilikom otvaranja nove sezone Miloš Cicmil, korporativni PR menadžer Wiener Stadtische osiguranja.

Borko Marinković, inicijator projekta i predsednik SK Vašarište iz Kragujevca, istakao je i značaj podrške Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, jer ta ustanova obezbeđuje stručno-edukativnu podršku i praćenje psihofizičkog razvoja dece uključene u projekat.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.