NavMenu

RHMZ dobio računarski sistem za upozorenje od poplava u slivu Save - Donacija SAD vredna milion dolara

Izvor: Novosti Sreda, 04.04.2018. 11:36
Komentari
Podeli
(Foto: ChiccoDodiFC/shutterstock.com)
Američka amabasada u Beogradu donirala je računarski sistem za upozorenja na poplave u slivu Save Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije, a prilikom posete ovoj ustanovi u utorak, 3. aprila, ambasador SAD, Kyle Scott istakao je važnost blagovremenog upozorenja na ovu nepogodu.

- Ne možemo sve u potpunosti da predvidimo ili sprečimo poplave u budućnosti, ali je važno da građani budu blagovremeno obavešteni - kazao je Scott.

Američki ambasador je precizirao da se donacija sastoji i od opreme za mapiranje, obuke eksperata, kao i softvera, navodeći da je ovde reč o regionalnom projektu, jer se čitav region suočava sa zajedničkim izazovima.

Računarski sistem u vrednosti od milion dolara, koji je donirala Evropska komanda SAD, a Iženjerski korpus američke vojske učestvovao je u dizajnu, predstavlja rezultat zajedničkih napora Vlade SAD i članova Međunarodne komisije za sliv reke Save u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.

- Ovaj projekat će imati veliki humanitarni značaj u pogledu smanjenja negativnih posledica potencijalnih poplava u slivu reke Save i odličan je primer planiranja, koordinarcije i realizacije na međunarodnom nivou sa ciljem obezbeđivanja sigurnijeg i kvalitetnijeg života u regionu - rekao je direktor RHMZ Jugoslav Nikolić i dodao da će ovaj sistem činiti veoma važnu kariku u upozorenju od poplava.

Sistem omogućava praćenje stanja na reci Sava u realnom vremenu, što doprinosi boljoj odbrani od poplava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.