Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.03.2017.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren centar "Jaki mladi" - Podrška pri zapošljavanju mladima bez roditeljskog staranja

Više od 40% mladih do 30 godina nije zaposleno, podaci su iz izveštaja Evropske komisije, dok rezultati istraživanja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, Ministarstva omladine i sporta pokazuju da su najveći problemi mladih ekonomska situacija i nezaposlenost. Situacija je posebno alarmantna kada su u pitanju mladi iz ugroženih kategrorija. Sa ciljem da pomognu mladima bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja, SOS Dečija sela Srbija pokrenula su program "Jaki mladi – podrška zapošljavanju", u okviru koga je nastao Karijerni centar za edukaciju, zapošljavanje i preduzetništvo mladih "Jaki mladi", saopšteno je iz SOS Dečijih sela Srbija.

- Želimo da pomognemo zapošljavanje najmanje 300 mladih ljudi. Vođeni željom da mladi ne budu prepušteni sami sebi, shvatili smo da je najbitnije da ih podržimo kroz edukaciju i mogućnost da se zaposle. Nadamo se da ćemo, kroz ovaj projekat pilotirati novu uslugu u sistemu socijalne zaštite - izjavila je direktorka SOS Dečijih sela Srbija Vesna Mraković Jokanović.

Karijerni centar "Jaki mladi" otvoren je u okviru projekta "Jaki mladi – Održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku", koji SOS Dečija sela Srbija sprovode u partnerstvu sa nemačkom Fondacijom Herman Gmajner i lokalnim partnerima (grad Beograd – Savet za zapošljavanje, Gradski centar za socijalni rad Beograd, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, NALED, Privredna Komora Srbije – Beograd, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala za grad Beograd), Gradski centar za socijalno preduzetnistvo Beograda, uz sufinansiranje nemačkog saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

Osnovna uloga Centra "Jaki mladi" je podrška u povećanju zapošljivosti mladih iz ugroženih grupa sa teritorije grada Beograda. Fokus je na mladima do 30 godina koji su imali/imaju status deteta bez roditeljskog staranja kao i na mladima koji su uključeni u programe podrške porodicama u riziku koje sprovode SOS Dečija sela.

Pored toga, u saradnji sa partnerima, SOS Dečija sela će za mlade obezbediti povezivanje sa potencijalnim poslodavcima, obuke za pokretanje sopstvenog posla, mini grantove za započinjanje sopstvenog biznisa, mentorstvo i pružanje podrške ostalim institucijama i organizacijama koje pomažu zapošljavanje mladih.

Siniša Knežević, direktor Filijale za Grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje, govorio je o ulozi NSZ-a, kao partnera u ovom programu i pozvao mlade ljude da koriste usluge NSZ-a i programe podrške zapošljavanju mladih koje obezbeđuje ova institucija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.