NavMenu

Poreske olakšice - dobar podsticaj za filantropiju

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 19.10.2015. 19:28
Komentari
Podeli
(Foto: Lemon Tree Images/shutterstock.com)
Poreske olakšice nisu ključni motiv za filantropsku aktivnost, ali predstavljaju jedan od dobrih i kvalitetnih podsticaja koji u kranjoj liniji dovode do koristi za društvo u celini, saglasili su se učesnici javne debate "Poreske olakšice - podsticaj razvoju filantropije i građanskog aktivizma".

Predstavnica fondacije "Trag" Biljana Dakić Đorđević rekla je da su poreske olakšice značajan zakonski mehanizam koji postoji u mnogim zemljama i jedan je od ključnih podsticaja za lokalna davanja i mobilizaciju lokalnih resursa.

- On omogućava da uz razvoj filantropije dođe do rešavanja problema građana koji se suočavaju sa ozbiljnim izazovima kao što su rešavanje socijalnih problema, problema u oblasti zdravstvene zaštite, podsticaja razvoja kulture obrazovanja - kazala je Dakić Đorđević na skupu organizovanom u Narodnoj banci Srbije.

Ona je dodala da je to put i za pružanje podrške određenim osetljivim grupama kao što su mladi, žene, starije osobe.., a da se na taj način razvija šira kultura davanja i razvoja filnatropije.

Direktor Poresko-pravnog odeljenja KPMG Nenad Nešovanović kazao je da stoji da svaka poreska olakšica znači manje prihoda za budžet, ali treba postaviti pitanje da li mi time suštinski pravimo osnov za bolju budućnost našeg društva.

On je dodao da se pružanjem poreskih olakšica daje veća prilika kompanijama da se uključe u finansiranje socijalnih davanja, što je u suštini uloga države i da ih "nikako ne treba kažnjavati za socijalno odgovorno ponašanje".

- Imajući u vidu državni aparat i način na koji socijalna davanja funkcionišu, država ne može u svakom trenutku da sagleda potrebe svih specifičnih grupa, pa organizacije civilnog društva imaju ulogu u povezivanju socijalnih pitanja i realnih ograničenja države - naveo je Nešovanović.

Prema njegovim rečima, socijalna davanja su sama po sebi svrha i kompanije uglavnom gledaju da odgovore na potrebe građanstva pre nego što će razmišljati da li će se kvalifikovati za datu poresku olakšicu.

Nešovanović je kazao da iskustva pokazuju da, da biste se kvalifikovati za poresku olakšicu, morate proći set kriterijuma koje nekad nije tako lako ispuniti iz raznoraznih razloga. uglavnom administrativne prirode

On je napomenuo da su poreski podsticaji koji žive u praksi oni definisani Zakonom o porezu na dobit, kao i da je stopa tog poreza relativno mala u Srbiju u odnosu na okruženja pa ni olakšice ne mogu biti značajne.

Nešovanović je ukazao da je važno i da se i za fizička lica koja učestvuju u filantropskim aktivnostima takođe stvori okvir za poreske olakšice, koji sada ne postoji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kapiten fudbalske reprezentacije Dušan Tadić jedan od investitora gradnje na mestu novosadskog hotela Sajam

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić je još jedan poznati sportista koji je uplovio u investitorske vode. Kako otkriva 021.rs, firma iza koje stoji Tadić gradiće i u Novom Sadu. Poslovnu zgradu na mestu hotela Sajam, koji je predviđen za rušenje, gradiće firma u kojoj polovinu vlasničkog udela ima poznati fudbaler Dušan Tadić. Kapiten "Orlova" je, zajedno sa svojim poslovnim partnerom, saigračem i prijateljem Milkom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.