Izvor: eKapija | Utorak, 24.03.2015.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šumski park "Stepin lug" bogatiji za 2.000 sadnica belog jasena

Goran Trivan, Božidar Milovanović i Jovana Lukić
Zajedničkom akcijom kompanije SBB i JP "Srbijašume", sa 2000 sadnica belog jasena na površini od jednog hektara, pošumljen je šumski park "Stepin lug", koji se prostire na teritoriji opština Voždovac i Zvezdara. Akcija ozelenjavanja ovog lokaliteta realizovana je u ime svih korisnika SBB-a koji su odabrali "e-račun" i tradicionalni način primanja papirnih računa zamenili elektronskim, ali i ekološki održivijim.

Kompanija SBB akcijom pošumljavanja nastoji da motiviše i ostale korisnike da pređu na "e-račun" i tako doprinesu očuvanju i zaštiti životne sredine. Reciklažom samo jedne tone papira sačuva se u proseku 17 stabala.

- Pošumljavanjem "Stepinog luga" želimo da doprinesemo tome da dišemo čistiji vazduh i uživamo u još jednoj zelenoj oazi. Svojim postupcima svako od nas može da utiče na očuvanje šuma, a prelazak na "e-račun" je upravo jedan od njih– istakla je Jovana Lukić, direktorka korporativnih komunikacija kompanije SBB.

Pošumljavanje "Stepinog Luga" je od višestrukog značaja za Beograd. Jedan hektar šume godišnje u proseku veže 15 tona ugljendioksida, oslobodi 11 tona kiseonika i filtrira 50-70 tona prašine.

- Šumovitost Beograda je nešto više od 15%, a Srbije oko 30%. U interesu svih sugrađana, kao i građana Srbije, je da se šumovitost planski uvećava, da se stanje šuma najpre očuva, ali i da se iz godine u godinu unapređuje. Upravo zato je od velike važnosti današnja akcija pošumljavanja sa kompanijom SBB, jer veliki broj sadnica umnogome doprinosi unapređenju kvaliteta životne sredine – istakao je Božidar Milovanović, zamenik izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine "JP Srbijašume".

U saopštenju organizatora se navodi da je u akciji pošumljavanja Stepinog luga učestvovao i gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, kao i urednica i voditeljka Minja Miletić i Andrej Maričić, autor i voditelj dokumentarno televizijskog serijala "Život sa prirodom".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.