NavMenu

Christian Spahr, direktor Medijskog programa za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer - Treba hrabrosti za novinarsko preduzetništvo

Izvor: eKapija Sreda, 24.09.2014. 12:06
Komentari
Podeli

Kristijan ŠparKristijan Špar
Savremeni novinar mora da razmišlja kao preduzetnik, zaključak je drugog seminara o preduzetničkom novinarstvu u Srbiji koji je održan od 10. do 12. septembra u Beogradu u okviru Medijskog programa za Jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer (KAS). Tokom tri dana novinari iz jugoistočne Evrope su učili kako samostalno da pokrenu svoje medijske projekte na vebu i obezbede finansijsku održivost.

Ove godine je tokom seminara, predstavljen i prvi priručnik namenjen novinarima koji planiraju da pokrenu sopstvene medijske projekte na vebu. "Priručnik za preduzetničko novinarstvo" je dostupan na srpskom i engleskom jeziku i može se preuzeti sa zvaničnog sajta KAS Medijskog programa za jugoistočnu Evropu.

O priručniku i seminarima, ali preduzetničkom novinarstvu i spremnosti novinara da se upuste u preduzetničke vode, u intervjuu za "eKapiju" govori direktor Medijskog programa za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer, Kristijan Špar (Christian Spahr).

eKapija: Iz godine u godinu mediji zapošljavaju sve manje i manje novinara. Postoje i teorije koje kažu da će potražnja za novinarima biti još manja, naročito u štampanom novinarstvu. Da li je rešenje za tu situaciju preuzetničko novinarstvo?

- Uopšteno govoreći, svet postaje kompleksniji. Tako da bi u teoriji bilo potrebno više novinara da objasne svet koji postaje kompleksniji. Ali, sa druge strane, ekonomska situacija mnogih medija postaje sve teža i to dovodi do situacije gde mediji zapošljavaju manje i manje novinara. Tako da je, posebno za mlade novinare koji su na početku karijere, situacija vrlo teška. U tom smislu preduzetničko novinarstvo može biti koncept koji pomaže, pre svega mladim novinarima, da pronađu utočište na internetu, da se specijalizuju za određenu temu i da razviju novinarstvo na održivi način. To može biti rešenje za neke novinare u tradicionalnim medijima koji nemaju fiksni ugovor ili koji rade kao "frilenseri" u tradicionalnim medijima i nemaju redovna primanja niti dugoročni ugovor.

eKapija: Kako biste definisali preduzetničko novinarstvo?

- Preduzetničko novinarstvo je veza između razvijanja novinarskog i poslovnog koncepta. Treneri koji rade sa nama u okviru KAS Media programa definišu preduzetničko novinarstvo kao koncept novinarstva koji je više od "frilensing" novinarstva ili honorarnog rada. To je razvijanje novinarskog koncepta u najvećoj meri na internetu u kombinaciji sa dugoročnim poslovnim planom. Dakle, to nije samo zanimljivo pisanje za veb, već i analiziranje situacije na tržištu, definisanje teme koja može da privuče mnogo čitalaca i osmišljavanje poslovnog plana za tu određenu temu.

eKapija: Srbija nema razvijen preduzetnički mentalitet, pa se njeni stanovnici, a naročito novinari teško odlučuju na taj korak da pokrenu sopstveni posao. Šta mislite koji su glavni razlozi što novinari nemaju hrabrost da se upuste u preduzetništvo?

- Naravno, ljudima treba vremena da donesu odluku da pokrenu sopstveni biznis. Mislim da tu odluku ne možete doneti danas za sutra, zato što mnogo stvari zavisi od toga – vaša primanja, porodica, vaša buduća karijera, sve zavisi od te jedne odluke. Na pitanje da li želim da postanem samostalni preduzetnik, odgovor treba da bude dugoročna strategija, a za to, naravno, treba vremena. Tako da razumem ako ljudi oklevaju da postanu samostalni preduzetnici. Jedan od razloga za to oklevanje je i manjak znanja, što je veoma važno kada se postaje uspešan preduzetnik i zato mi pokušavamo da smanjimo deficit u informacijama.

eKapija: Mnogi potencijalni novinari-preduzetnici kažu da ne znaju gde mogu da nauče o preduzetništvu. Da li će im Priručnik za preduzetničko novinarstvo ("Entrepreneurial Journalism Handbook") pomoći u tome i šta sve on sadrži?

- Ovaj priručnik sadrži sve savete sa seminara koji se održavaju svake godine u Beogradu, tako da čak i novinari koji ne pohađaju ovaj seminar mogu da nauče nešto iz ove knjige. Priručnik se besplatno može preuzeti sa našeg sajta. To je naš posao, kao jedne nevladine organizacije koja radi uz pordšku nemačke vlade, i mi ne želimo da uzimamo novac za ovu knjigu, jer je nastala u okviru KAS Media programa.

eKapija: Koje su ključne lekcije koje novinar treba da savlada kada pokreće sopstveni biznis?

- Glavni aspekt tog posla je pisanje na atraktivan način. Pisanje za veb je drugačije nego za novine, zato što novinar mora da obratii više pažnje na ključne reči, mora da kombinuje tekst sa multimedijalnim elementima - slikama, snimcima, mora da poznaje i grafički dizajn. Drugi aspekt svakako jeste kako da novinar promoviše svoj sadržaj na društvenim medijima. On treba da zna kako da se služi kanalima društvenih medija kako bi obavestio potencijalne čitaoce o svom proizvodu. Novinar treba da koristi "Facebook", "Twitter", ali i sve druge platforme društvenih medija. Naravno, treći je finansijski aspekt, bitno je naći publiku koja će želeti da čita vaše sadržaje, ali i ekonomske izvore (na primer kompanije koje žele da se reklamiraju na platformi koju je napravio novinar ili sklapanje saradnje sa drugim novinarima u vidu razmene linkova i drugi oblici promocije).

(Sa prošlogodišnjeg seminara)

eKapija: Prvi seminar o preduzetničkom novinarstvu u Srbiji u okviru Medijskog programa za jugoistočnu Evropu u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer je održan u oktobru prošle godine u Beogradu. Kakav su Vaši utisaci sa prošlogodišnjeg seminara?

- Kada su nam se treneri iz Srbije obratili sa idejom da se ovaj seminar održi pod okriljem KAS-a, bio sam impresioniran od samog početka kvalitetom koncepta. Već na prvom seminaru, imao sam utisak da su saveti bili veoma dobro strukturirani, da su lekcije bile objašnjene tako da svi lako mogu da razumeju i da pomažu novinarima da razvijaju sopstvene ideje. Učesnici su bili veoma motivisani i razvili su zanimljive ideje tokom seminara i nadam se, prilično sam siguran, da će neki od njih znati da primene ovo znanje u budućnosti u cilju pokretanja svog posla. Da bi ovaj seminar bio uspešan, bitno je da se radi u maloj grupi. Obično imamo oko 10-12 učesnika i svake godine drugim novinarima pružamo priliku da učestvuju. Zato ne menjamo koncept iz godine u godinu, ali ćemo nastaviti da pozivamo novinare iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i u 2015. godini.

eKapija: Tokom tri dana seminara, novinari uče kako da pokrenu svoje medijske projekte na vebu i obezbede finansijsku održivost. Koje su to oblasti u kojima novinar - preduzetnik može da pokrene svoj projekat - politika, ekonomija, kultura..?

- Uopšteno govoreći, novinari koji žele da naprave svoj veb sajt i da budu uspešni frilenseri, treba da se fokusiraju na temu kojom se nije bavilo mnogo drugih novinara. Tako da treba da identifikuju svoju nišu, da nađu novu temu za mnoge potencijalne čitaoce i u tom smislu to može biti tema iz oblasti politike, ekonomije, sporta i drugih aspekata života. Na primer, tema može biti iz oblasti evropske politike, ali i sajt o sportu. To sve zavisi od detaljne analize tržišta - da li je potencijalna publika dovoljno velika za određenu temu.

eKapija: Koji su planovi Konrad Adenauer Fondacije za region jugoistočne Evrope kada je reč o razvoju preduzetničkog novinarstva?

- Za sada ćemo nastaviti sa već određenim seminarskim konceptom, zato što obuhvata sve aspekte koji su važni za preduzetničko novinarstvo. Naravno, u budućnosti možemo da prenesemo ovu temu na velike medijske konferencije. Tamo bismo mogli da diskutujemo o toj temi sa raznim ekspertima iz jugoistočne Evrope, što će takođe biti zanimljivo – upoređivati razvitak preduzetničkog novinarstva u zemljama u regionu. Takođe, velika je motivacija za nas da podržimo preduzetničko novinarstvo, ne samo zbog davanja perspektive novinarima, već zato što je to još jedan način za stvaranje raznovrsnosti u medijima. U većini zemalja jugoistočne Evrope, vrši se veoma veliki ekonomski i politički pritisak na novinare i oni nisu uvek u mogućnosti da pišu ono što zaista misle u tradicionalnim medijima, zato ohrabrujemo novinare da postanu samostalni preduzetnici - da naprave novinarski projekat na internetu. Na taj način se može dugoročno povećati raznovrsnost mišljenja na medijskoj sceni.

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.