NavMenu

Veselin Janićijević, direktor kompanije "McDonald's Srbija" - Meso stiže iz Inđije, a zemičke iz Zrenjanina

Izvor: eKapija Utorak, 26.08.2014. 10:44
Komentari
Podeli

Veselin JanićijevićVeselin Janićijević
Najveći svetski lanac brze hrane, "McDonald's", otvorio je danas prvi restoran u Pančevu, u koji je uloženo 1,5 mil EUR. Ovom investicijom, obezbeđen je posao za 50 radnika. Ujedno bilo je ovo prvo javno pojavljivanje Veselina Janićijevića, kao novog direktora kompanije "McDonald's" u Srbiji.

Janićijević inače u ovoj kompaniji radi već 20 godina. Da se trud isplati, pokazao je svojom životnom pričom, budući da je u "McDonald's"-u krenuo od početnih pozicija - pripremao je hranu, radio na kasi...

Odakle stiže meso, ko proizvodi zemičke, a ko salate za "Mek"? Da li će i gde nići novi restorani? Ima li GMO hrane u obrocima posluženim u Srbiji? Ovo su samo neka od pitanja na koja je za čitaoce "eKapije" odgovarao Veselin Janićijević, novi direktor "McDonald's" restorana.

eKapija: Koji su vaši ključni planovi za tržište Srbije po dolasku na funkciju direktora?

- U 2013. godini proslavili smo 25. godina poslovanja u Srbiji. Ta godina, kao takva, bila je veoma važna za nas jer smo pokazali da kontinuirano rastemo i uspešno poslujemo na ovom tržištu. Ostvarena je ukupna prodaja od oko 32,5 mil EUR, što je za 12% više nego u 2012.

U kompaniji "McDonald’s Srbija" radim punih 20 godina i zaista sam ponosan na ostvarene rezultate i sjajan tim ljudi sa kojim ću ući u nove izazove. Kao kompanija nastojaćemo da održimo najviše standarde i primenom novih svetskih trendova učinimo poslovanje još efikasnijim, a našu ponudu u restoranima još raznovrsnijom. Želimo da zadržimo lidersku poziciju u ovom segmentu tržišta, a to ćemo postići isključivo pametnim ulaganjem i dobrom internom organizacijom.

eKapija: Kada govorimo o investicijama "McDonald's"-a u Srbiji, da li planirate da otvorite još restorana u narednom periodu?

- Prošle godine otvorili smo tri nova restorana i kompletno renovirali dva postojeća. U ovoj godini otvorili smo dva nova restorana - 14. restoran u Beogradu i prvi u Pančevu. Ukupna investicija iznosi više od 2,5 mil EUR i ona je rezultovala zapošljavanjem 100 novih radnika.

Godišnje u proseku otvaramo dva do tri nova restorana i taj trend ćemo nastojati da održimo i u narednom periodu.

eKapija: Kakva je strategija "Mc"-a, da li ćete biti fokusirani na Beograd i Novi Sad ili možemo očekivati i restorane u gradovima južnije od prestonice?

- U Srbiji trenutno posluje 22 "McDonalds’s" restorana u sedam gradova: Subotici, Novom Sadu, Pančevu, Beogradu, Kragujevcu, Velikoj Plani i Nišu.

Ekonomska kriza uticala je na kupovnu moć građana i odrazila se na kompletno društvo u Srbiji. Takođe, naša iskustva pokazuju da je kriza još izraženija u manjim gradovima. Upravo zbog trenutne situacije, naša poslovna strategija je usmerena na veće gradove.

eKapija: Da li ima bojazni da će "McDonald's" u Srbiji preći na GMO hranu?

- U "McDonald's" restoranima u Srbiji ne prodaje se GMO hrana, niti se koriste GMO sirovine. Kompanija će uvek poslovati prema propisima i zakonima Republike Srbije i ispunjavati sve norme kada je u pitanju proizvodnja, transport i služenje hrane.

eKapija: Često se provlače priče o razlici mesa u tradicionalnim, nebrendiranim kioscima brze hrane u Srbiji i u "McDonalds" restoranima. Ko su najveći dobavljači "McDonald's"-a u Srbiji? Odakle dolazi meso posluženo u vašim restoranima?

- Svaki proizvod koji se služi u "McDonald's" restoranima u Srbiji proizveden je prema najvišim globalnim standardima kvaliteta, koji su u skladu sa zakonima Republike Srbije i Evropske Unije.

Naši domaći kooperanti konstantno prolaze kroz rigorozne kontrole kvaliteta i zaista smo ponosni na uspešnu višegodišnju saradnju sa njima. Goveđe meso za naše restorane proizvodi kompanija OSI iz Inđije, jaja kompanija "Mikros Union" iz Beograda, zemičke "Žitoban" iz Zrenjanina, salate beogradski "Salat centar", prelive "Desing" iz Knjaževca. Upravo je naš partner, kompanija "Desing", dobitnik ovogodišnje "eKapija" "Aurea" nagrade za najbolju investiciju godine.

eKapija: Koji su najprodavaniji proizvodi u "McDonald's" restoranima?

- Među najprodavanijim proizvodima uvek se nalazi popularni "Big Mac", deserti poput sladoleda i šejkova, ali i noviji proizvodi kao što su "McWrapovi". Takođe, iako se u ponudi restorana nalazi nešto kraće od mesec dana, "Caesar Classic" pokazao se veoma dobro, što jasno pokazuje da u Srbiji postoji potreba i želja za raznovrsnom hranom.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.