Izvor: e Magazin | Utorak, 23.01.2007.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

(E Magazin) Pjer Bransvik, regionalni direktor prodaje AMD: Kakvi su planovi jedne od najmoćnijih hardverskih korporacija?

Intervju: Pjer Bransvik, regionalni direktor prodaje AMD


DOŠLI SMO DA OSTANEMO!(Foto: b)

Pjer Bransvik


Svetski poznata IT kompanija AMD kupila je krajem oktobra ništa manje poznatog giganta ATI za 5,4 milijarde američkih dolara. Kako navode u AMD-u, cilj ove akcije je simbioza najsavremenijih procesora sa veoma popularnim i rasprostranjenim ATI grafičkim proizvodima potrošačke tehnike. Ujedinjavanjem stručnjaka u oblastima kojima su se bavile ove dve do skoro odvojene kompanije dat je jak podstrek i stvoren širok prostor za inovacije koje će se sada sve brže razvijati. Razgovarali smo sa gospodinom Pjerom Bransvikom koji je zadužen za plasman kvalitetnog hardvera u Centralnu i Istočnu Evropu, republikama bivšeg Sovjetskog saveza i Turskoj.

e magazin: Šta nam možete reći o Vašoj kompaniji i njenoj kancelariji u Beogradu koja je odgovorna za Adria regiju?
Pjer Bransvik: AMD je kompanija svetskog renomea koja svojim inovacijama, realizacijom i vizijom teži da još više učvrsti lidersku poziciju u ovoj grani industrije. Današnje kompanije koje se mogu svrstati u grupu globalnih lidera poseduju tri esencijalne karakteristike. Prva, na tržište plasiraju nove prozvode i tehnologije koje će zadovoljiti potrebe krajnjih potrošača – inovacije. Drugo, već je ustanovljena i priznata brza i efikasna proizvodnja – realizacija. I treće, poseduju hrabru viziju gde i kako voditi svoj posao i često celu granu industrije.
Predstavnik AMD-a u Beogradu pokriva teritoriju bivše Jugoslavije i Albaniju. Kancelarija je odgovorna za sve oblike poslovanja uključujući prodaju, PR i marketing, te naši kupci imaju istu mogućnost da prošire svoj biznis kao i bilo gde u Evropi.em: Na kojim je proizvodima baziran Vaš portfolio u Adria regiji i kakvi su dalji planovi za ekspanziju?
PB: Zadovoljstvo je reći da u Adria regiji prodajemo skoro sve naše proizvode. Ovo tržište je puno izazova i brzo se menja, ali s obzirom da u ponudi imamo široku paletu proizvoda koja zadovoljava sve tipove kupaca, problema nije bilo. Ako moram da napomenem par proizvoda onda su to sigurno AMD Athlon i AMD Athlon X2 Dual Core procesori koji zajedno sa AMD Sempron modelima kreiraju tržište. Naša mobilna rešenja sa AMD Turion procesorom su itekako prisutna na tržištu i drago nam je da vidimo da je taj aspekt poslovanja u porastu. U budućnosti ćemo nastaviti sa ponudom vrhunskih rešenja naročito kada je u pitanju odnos cene i performansi.em: Zašto je AMD kupio ATI?
PB: Kombinacijom komplementarnih snaga dva tehnologijska lidera, novi AMD se otvara poslovnim mogućnostima da, kao pogonska snaga, pokreće uvođenje inovacija, mogućnost izbora i rast u ovoj grani industrije. Sa oko 15.000 zaposlenih kompanija objedinjuje AMD-ovo tehnološko liderstvo u proizvodnji mikroprocesora sa ATI-jevim liderstvom u izrađivanju grafičkih rešenja, čipsetova i potrošačke elektronike.„Brak“ između AMD-ovih i ATI-jevih kompjuterskih tehnologija, grafičkih rešenja, digitalizovanih medija i procesorske tehnologije, rezultovaće u boljem, inovativnijem i potpunije orijentisanom odnosu sa klijentima. AMD i ATI dopunjuju svoje proizvodne snage kroz razvoj tehnologije, tržišta na kojima nastupaju, proizvodnje i zastupljenosti, a naša zajednička lista klijenata sa kojima održavamo jaku povezanost najbolje pokazuje ko je ko u računarskoj industriji i industriji potrošačke elektronike.
Transakcija je realizovana pod okriljem uzajamnog prepoznavanja mogućnosti da kombinovanjem zajedničkih napora možemo stvoriti vodeću kompaniju u ovom segmentu poslovanja. I fundamentalno, sve ovo je u vezi sa rastom, inovacijom i mogućnostima izbora.Verujemo da će naše zajedničko nasleđe takmičarske nastrojenosti, inovativnosti i orijentisanosti ka potrošačima obezbediti da uvodimo novine koje će prevazići postojeće granice i doprineti integrisanijim rešenjima, baziranim na zvaničnim standardima i kreirati platfotme i rešenja naklonjena potrošačima. Planiramo da kreiramo napredne tehnološke centre po celom svetu, naročito u Kanadi. Ova transakcija reprezentuje transakciju rasta za sve: za naše zaposlene, naše potrošače, naše partnere i celokupnu industriju.em: Kakve pogodnosti krajnjim korisnicima donosi ovo spajanje?
PB: AMD planira da 2007. godine na tržište plasira veliki dijapazon integrisanih platformi koje bi pokrile prohteve ključnih grupa potrošača, uključujući komercijalne klijente, prenosne računare, kao i igračke i multimedijalne platforme.

Korisnici personalnih računara će iskoristiti prednosti inovacija prvenstveno namenjenih produžetku trajanja baterije kod sledeće generacije AMD Turion mobilne platforme bazirane na 64-bitnoj tehnologiji i unapređenju AMD LIVE! multimedijalne PC platforme, koja će omogućiti korisnicima da dobiju još bolji doživljaj svojih fotografija, muzike i flmova.

AMD veruje da će ove nove, integrisane platforme doprineti većoj sistemskoj stabilnosti, unaprediti vreme plasmana proizvoda na tržište, poboljšati performanse i efkasnije iskorišćenje energije i sve u svemu značajno unaprediti doživljaj kod korisnika.

Takođe, planira da kreira nove klasu x86 procesora koji integrišu centralnu procesorsku jedinicu (CPU) i grafičku procesorsku jedninicu (GPU) na silikonskom nivou sa širokim spektrom dizajnerskih inovacija pod grupnim radnim nazivom „Fusion“.

Sa Fusion procesorima AMD će nastaviti da promoviše otvorene platforme i ohrabruje kompanije iz celog proizvodnog sistema da u kopcraciji sa nama kreiraju nova, inovativna rešenja koja će doprineti optimizaciji određenih poslova. Fusion platforme će nastaviti da podžavaju high-end grafičke karte, akceleratore matematičkog proračuna i druga rešenja bazirana na PCI Express tehnologiji, kako bi mogla da izađu u susret najzahtevnijim korisnicima.em:
Koliko je veliko srpsko tržište i koliko je bitno za Vašu kompaniju?
PB: Sva tržišta u razvoju, kao na primer srpsko, veoma su važna za AMD. Direktno učestvujemo na tržište preko našeg predstavnika, u mogućnosti smo da kreiramo biznis i da se krećemo u skladu sa tržištem. Možemo da ispunimo sve potrebe naših korisnika i brzo plasiramo proizvode. Najvažnije od svega je da ga razumemo u potpunosti – došli smo ovde da ostanemo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.