Izvor: e Magazin | Utorak, 23.01.2007.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

(E Magazin) Pjer Bransvik, regionalni direktor prodaje AMD: Kakvi su planovi jedne od najmoćnijih hardverskih korporacija?

Intervju: Pjer Bransvik, regionalni direktor prodaje AMD


DOŠLI SMO DA OSTANEMO!
Pjer Bransvik


Svetski poznata IT kompanija AMD kupila je krajem oktobra ništa manje poznatog giganta ATI za 5,4 milijarde američkih dolara. Kako navode u AMD-u, cilj ove akcije je simbioza najsavremenijih procesora sa veoma popularnim i rasprostranjenim ATI grafičkim proizvodima potrošačke tehnike. Ujedinjavanjem stručnjaka u oblastima kojima su se bavile ove dve do skoro odvojene kompanije dat je jak podstrek i stvoren širok prostor za inovacije koje će se sada sve brže razvijati. Razgovarali smo sa gospodinom Pjerom Bransvikom koji je zadužen za plasman kvalitetnog hardvera u Centralnu i Istočnu Evropu, republikama bivšeg Sovjetskog saveza i Turskoj.

e magazin: Šta nam možete reći o Vašoj kompaniji i njenoj kancelariji u Beogradu koja je odgovorna za Adria regiju?
Pjer Bransvik: AMD je kompanija svetskog renomea koja svojim inovacijama, realizacijom i vizijom teži da još više učvrsti lidersku poziciju u ovoj grani industrije. Današnje kompanije koje se mogu svrstati u grupu globalnih lidera poseduju tri esencijalne karakteristike. Prva, na tržište plasiraju nove prozvode i tehnologije koje će zadovoljiti potrebe krajnjih potrošača – inovacije. Drugo, već je ustanovljena i priznata brza i efikasna proizvodnja – realizacija. I treće, poseduju hrabru viziju gde i kako voditi svoj posao i često celu granu industrije.
Predstavnik AMD-a u Beogradu pokriva teritoriju bivše Jugoslavije i Albaniju. Kancelarija je odgovorna za sve oblike poslovanja uključujući prodaju, PR i marketing, te naši kupci imaju istu mogućnost da prošire svoj biznis kao i bilo gde u Evropi.em: Na kojim je proizvodima baziran Vaš portfolio u Adria regiji i kakvi su dalji planovi za ekspanziju?
PB: Zadovoljstvo je reći da u Adria regiji prodajemo skoro sve naše proizvode. Ovo tržište je puno izazova i brzo se menja, ali s obzirom da u ponudi imamo široku paletu proizvoda koja zadovoljava sve tipove kupaca, problema nije bilo. Ako moram da napomenem par proizvoda onda su to sigurno AMD Athlon i AMD Athlon X2 Dual Core procesori koji zajedno sa AMD Sempron modelima kreiraju tržište. Naša mobilna rešenja sa AMD Turion procesorom su itekako prisutna na tržištu i drago nam je da vidimo da je taj aspekt poslovanja u porastu. U budućnosti ćemo nastaviti sa ponudom vrhunskih rešenja naročito kada je u pitanju odnos cene i performansi.em: Zašto je AMD kupio ATI?
PB: Kombinacijom komplementarnih snaga dva tehnologijska lidera, novi AMD se otvara poslovnim mogućnostima da, kao pogonska snaga, pokreće uvođenje inovacija, mogućnost izbora i rast u ovoj grani industrije. Sa oko 15.000 zaposlenih kompanija objedinjuje AMD-ovo tehnološko liderstvo u proizvodnji mikroprocesora sa ATI-jevim liderstvom u izrađivanju grafičkih rešenja, čipsetova i potrošačke elektronike.„Brak“ između AMD-ovih i ATI-jevih kompjuterskih tehnologija, grafičkih rešenja, digitalizovanih medija i procesorske tehnologije, rezultovaće u boljem, inovativnijem i potpunije orijentisanom odnosu sa klijentima. AMD i ATI dopunjuju svoje proizvodne snage kroz razvoj tehnologije, tržišta na kojima nastupaju, proizvodnje i zastupljenosti, a naša zajednička lista klijenata sa kojima održavamo jaku povezanost najbolje pokazuje ko je ko u računarskoj industriji i industriji potrošačke elektronike.
Transakcija je realizovana pod okriljem uzajamnog prepoznavanja mogućnosti da kombinovanjem zajedničkih napora možemo stvoriti vodeću kompaniju u ovom segmentu poslovanja. I fundamentalno, sve ovo je u vezi sa rastom, inovacijom i mogućnostima izbora.Verujemo da će naše zajedničko nasleđe takmičarske nastrojenosti, inovativnosti i orijentisanosti ka potrošačima obezbediti da uvodimo novine koje će prevazići postojeće granice i doprineti integrisanijim rešenjima, baziranim na zvaničnim standardima i kreirati platfotme i rešenja naklonjena potrošačima. Planiramo da kreiramo napredne tehnološke centre po celom svetu, naročito u Kanadi. Ova transakcija reprezentuje transakciju rasta za sve: za naše zaposlene, naše potrošače, naše partnere i celokupnu industriju.em: Kakve pogodnosti krajnjim korisnicima donosi ovo spajanje?
PB: AMD planira da 2007. godine na tržište plasira veliki dijapazon integrisanih platformi koje bi pokrile prohteve ključnih grupa potrošača, uključujući komercijalne klijente, prenosne računare, kao i igračke i multimedijalne platforme.

Korisnici personalnih računara će iskoristiti prednosti inovacija prvenstveno namenjenih produžetku trajanja baterije kod sledeće generacije AMD Turion mobilne platforme bazirane na 64-bitnoj tehnologiji i unapređenju AMD LIVE! multimedijalne PC platforme, koja će omogućiti korisnicima da dobiju još bolji doživljaj svojih fotografija, muzike i flmova.

AMD veruje da će ove nove, integrisane platforme doprineti većoj sistemskoj stabilnosti, unaprediti vreme plasmana proizvoda na tržište, poboljšati performanse i efkasnije iskorišćenje energije i sve u svemu značajno unaprediti doživljaj kod korisnika.

Takođe, planira da kreira nove klasu x86 procesora koji integrišu centralnu procesorsku jedinicu (CPU) i grafičku procesorsku jedninicu (GPU) na silikonskom nivou sa širokim spektrom dizajnerskih inovacija pod grupnim radnim nazivom „Fusion“.

Sa Fusion procesorima AMD će nastaviti da promoviše otvorene platforme i ohrabruje kompanije iz celog proizvodnog sistema da u kopcraciji sa nama kreiraju nova, inovativna rešenja koja će doprineti optimizaciji određenih poslova. Fusion platforme će nastaviti da podžavaju high-end grafičke karte, akceleratore matematičkog proračuna i druga rešenja bazirana na PCI Express tehnologiji, kako bi mogla da izađu u susret najzahtevnijim korisnicima.em:
Koliko je veliko srpsko tržište i koliko je bitno za Vašu kompaniju?
PB: Sva tržišta u razvoju, kao na primer srpsko, veoma su važna za AMD. Direktno učestvujemo na tržište preko našeg predstavnika, u mogućnosti smo da kreiramo biznis i da se krećemo u skladu sa tržištem. Možemo da ispunimo sve potrebe naših korisnika i brzo plasiramo proizvode. Najvažnije od svega je da ga razumemo u potpunosti – došli smo ovde da ostanemo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.