NavMenu

Ana B. Bovan, konsultantska kuća „Bovan Consulting“ – profesionalizam uvek i svuda

Izvor: eKapija Nedelja, 18.03.2007. 20:26
Komentari
Podeli

- Moj najveći uspeh je moja porodica. Neuspeh? Teško je reći. U svakom slučaju nisam osoba bez slabosti i to priznajem. Ponekad previše maštam, često pokušavam nemoguće, ali taj nemir je uvek bio jači od mene.

Prema mišljenju mnogih, Ana B. Bovan, generalni direktor konsultantske kuće „Bovan Consulting“ (www.bovan.eu), već duže vreme važi za jednu od uspešnijih poslovnih žena na ovim prostorima. Osnivač je firme koju godinama veoma uspešno vodi i koja, kako to sama kaže, pred sobom ima „još puno ciljeva koji strpljivo čekaju svoj trenutak“. Na pitanje da li je prezime Bovan u Srbiji već postalo svima prepoznatljiv brend, ali i simbol poslovne uspešnosti, naša sagovornica kaže da je sve to i dalje dosta dugačak put.

- Na izvestan način to jeste građenje brenda. Ali, s druge strane, svesni smo da je to jedan veoma zahtevan i složen zadatak. „Bovan Consulting“ je samo u određenoj meri naš porodičan biznis, budući da je suprug Saša tek delimično uključen u sve to, dok su sinovi Rastko i Filip još uvek relativno mladi za neki ozbiljan angažman – objašnjava Ana Bovan.

Firma na čijem je čelu svake godine beleži sve značajnije rezultate. Ana kaže da je takav pomak zasluga svih koji rade sa njom, ali i rezultat njihove stalne spremnosti da teže ka boljem i uspešnijem.

- Mnogi od onih sa kojima sam dosad radila obično me smatraju za poprilično zahtevnog i oštrog šefa, mada ništa od toga nikada nije bilo lično. Profesionalizam je jedina stvar koju sam uvek tražila i od sebe, ali i drugih. Često postavim određene standarde, ali se i maksimalno trudim da pomognem ljudima u njihovom dostizanju. Upravo zbog toga, u narednim godinama „Bovan Consulting“ vidim svuda gde i danas, samo u mnogo većem obimu. Očekujem znatno više posla sa našim partnerima u Rumuniji i Turskoj, značajnije prisustvo u okolnim zemljama, ali i snažan prodor u Evropsku uniju, jer znam da za tako nešto imamo dosta potencijala – ističe naša sagovornica.

Govoreći o svojim ambicijama iz detinstva, snovima i odrastanju, Ana kaže da je kao mala sebe videla u svetu ozbiljne politike i diplomatije, a da je nešto kasnije maštala o sebi kao tajnom agentu. Jedno vreme je čak razmišljala da upiše Fakultet za bezbednost koji se tih godina otvorio u Skoplju, ali se na kraju, ipak, odlučila za prava.

- Osnovnu školu „Braća Baruh“ završila sam na Dorćolu, gimnaziju „Doverski visovi“ u Sidneju i skoro godinu i po dana fakulteta na australijskom „New South Wales University“ (www.unsw.edu.au). Međutim, diplomirala sam na Pravnom fakultetu u Beogradu, dok trenutno radim na svojim poslediplomskim studijama iz oblasti ekonomske diplomatije. Nikada se nisam pokajala što sam se vratila u Srbiju, jer znam da ni u jednoj drugoj zemlji sveta ne bih mogla da se osećam tako dobro i zadovoljno kao ovde.

Iako je tokom proteklih godina bila angažovana na mnogim krupnim poslovima, Ana Bovan kaže da je, bez obzira na sve to, uvek uspevala da pronađe dovoljno vremena za svoju porodicu. Jedina formula tog uspeha je dobra organizacija, za šta u njenom životu, kako kaže, postoji još puno prostora za nova poboljšanja.

- Sa suprugom Sašom sam u braku već 20 godina i imamo dva sina. Vremenom sam postala svesna da je upravo porodica ono što zahteva najveću dozu koncentracije, poverenja i ekvilibristike, te je zbog toga i smatram svojim najvećim uspehom. Poslednjih godina, na žalost, više nemam vremena za hobi. Dok su Rastko i Filip bili mali bavila sam se slikarstvom i fotografijom i to je, rekla bih, ono što mi danas najviše nedostaje – objašnjava Ana Bovan.

Što se tiče stranih jezika, engleski govori savršeno, francuski dosta dobro, dok španski i kineski može da prati. Kao mala bavila se plivanjem i atletikom, a čak četiri godine je pohađala i baletsku školu „Lujo Davičo“. Kuvanju nikada nije pridavala veliki značaj, jer zna da to drugi rade mnogo bolje.

Ana je dvadeset godina radila za vodeće američke i evropske korporacije za njihova tržišta (Deutsche Telekom, Glenayre Electronics, CallMax Telecoms, Mobility4Sweeden, ICN Pharmaceuticals, Bel Pagette, Mobtel). Bila je kreator i strateg u više političkih kampanja u SCG i Republici Srpskoj. Autor je emisije PR News, urednik elektronskog nedeljnog poslovnog lista BC BILTEN i autor mnogobrojnih stručnih radova.

Ana je jedan od osnivača i od nedavno, izvršna potpredsednica Srpske Asocijacije Menadžera.

I. A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.