NavMenu

Nataša Pržulj, naučnica - Najbolji računarski istraživač u Britaniji

Izvor: Novosti Ponedeljak, 24.03.2014. 15:37
Komentari
Podeli

Nataša PržuljNataša Pržulj
Matematička gimnazija, pa Matematički fakultet, upornost, talenat, znanje i veliki trud odveli su Natašu Pržulj u vrh svetske nauke. Njena istraživanja, u kojima se spajaju informatika, biologija i medicina, dobila su nedavno i ogromno priznanje. Dr Nataša Pržulj ovenčana je Needham nagradom Akademije za informatiku Britanskog računarskog društva za 2014. godinu.

Nagrada se dodeljuje najboljem naučniku u oblasti računarskih nauka koji je doktorirao pre manje od 10 godina. Ovo prestižno priznanje uključuje i predavanje u čuvenom londonskom Kraljevskom društvu i finansijski deo koji je obezbedio "Microsoft"-ov istraživački centar u Kembridžu.

Iza ovog priznanja su talenat, godine rada, brojni radovi objavljeni u prestižnim naučnim časopisima, uključujući "Science", semestri posvećeni studentima...

- Bavim se modeliranjem i analizom takozvanih bioloških mreža. To su mreže između molekula u ćeliji, kao što su geni ili proteini. Posmatram celokupnu mrežu svih proteina u ćeliji, kako utiču jedan na drugi, kao i njihovo kolektivno ponašanje i šta ono biološki i medicinski znači - objašnjava Nataša Pržulj suštinu svojih istraživanja.

- Taj pristup proučavanja celokupnog biološkog sistema u bioinformatici je relativno nov i zove se sistemska biologija. Cilj je bolje razumevanje biologije sa primenama u medicini, da bismo napravili bolje lekove i unapredili zdravstvenu negu.

Osim što se bavi naukom, naša sagovornica je i profesor na Imperijal koledžu u Londonu. Tu je stigla 2009. godine iz Amerike, gde se usavršavala po odlasku iz Beograda. Rođena je u Bosanskoj Dubici i u Beograd se preselila sa samo četiri godine. Tu je završila osnovnu školu, Matematičku gimnaziju i prve dve godine Matematičkog fakulteta. Studije je nastavila u Vankuveru, na Simon Fraser univerzitetu, gde je diplomirala na dva smera - matematici i informatici. Godinu dana programirala je geografske informacije za elektrodistribuciju u Vankuveru, a potom upisala postdiplomske studije na Toronto univerzitetu. Doktorirala je računarske nauke i zaposlila se kao docent na University of California Irvine. Posle 16 godina sa druge strane okeana, vratila se u Evropu i u Velikoj Britaniji nastavila karijeru.

- Uspeti u bilo čemu nosi svoje izazove, treba biti radan, uporan i požrtvovan, imati puno talenta, kao i osećaja i hrabrosti u biranju pravog smera - analizira svoj put dr Nataša Pržulj.

- Iz Srbije sam otišla u jesen 1993. godine, u jeku najveće ratne i ekonomske krize i hiperinflacije. Odlučila sam da počnem život iznova, u novoj državi, jer mi se činilo da moja zemlja srlja u ratni haos, dekadenciju i beznađe, a lično nisam mogla ničim da doprinesem da to ublažim ili sprečim. Smatrala sam da u svojoj zemlji nemam adekvatnu perspektivu i da joj mogu više biti od koristi ako iz nje odem i uspem na svetskom nivou, nego ako ostanem u Beogradu.

Iako je već više od dve decenije van Srbije, Nataša nije prekinula ni privatne ni profesionalne veze sa svojom zemljom. Bar dva tri puta godišnje dolazi, drži seminare i predavanja, sarađujući sa kolegama sa Matematičkog fakulteta, Instituta za fiziku, Matematičkog instituta SANU i Računarskog fakulteta. Kao primer uspešne saradnje navodi istraživanja sa prof. dr Đorđem Radakom sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", sa kojim ima nekoliko zajedničkih projekata. Često, kaže, ide i u Petnicu, gde drži predavanja srednjoškolcima.

O povratku i dalje ne razmišlja, jer za istraživanja kojima se ona bavi ovde ne postoje uslovi.

- Nikad se ne zna šta život nosi i želela bih da oblast kojom se bavim oživi u Srbiji, ali to bi iziskivalo mnogo rada na infrastrukturi i obezbeđivanju finansija, kako iz Srbije tako i iz Evrope. Zato u to nikako ne želim da se upustim sama, već jedino ako bi u Srbiji postojalo interesovanje i energija da zajedno uradimo tako nešto - napominje dr Nataša Pržulj.

- Srbija ima ogroman potencijal i uz uporan rad i ulaganja u oblasti medicine i biologije mogla bi da postane vodeća zemlja sa razvijenom biotehnologijom i unosnim biznisom koji uz biotehnologiju ide, a koji bi oživeo oslabljenu ekonomiju zemlje.

Ponosna na kolege

- Nauka u Srbiji trenutno nije na zavidnom nivou. Tome su doprineli rat, sankcije i odliv mozgova. Naravno, svaka čast kolegama koje, uprkos lošim radnim uslovima, ipak postižu rezultate na svetskom nivou. Veoma sam ponosna na njih i na entuzijazam sa kojim rade u teškim radnim uslovima i nadam se saradnji sa njima na unapređenju nauke u Srbiji - ocenjuje dr Nataša Pržulj.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 24.03.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.