Izvor: Politika | Nedelja, 21.01.2007.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Umberto Vatani, predsednik Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu ICE - "Mi smo vaš pouzdan partner"

Srbija je uspela u nekoliko minulih godina da savlada mnoge privredne strukturne teškoće koje su je usporavale u razvoju, ali taj posao još ni izbliza nije završen. Predsednik Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu u izjavi za naš list prilikom jučerašnjeg boravka u Beogradu rekao je: „Upravo u ovom delu tranzicije vidim i najveću ulogu Italije i njene veoma moćne privrede. Da pomogne privredi Srbije ne samo u razvoju međudržavne trgovinske razmene već i u razvojnom, investicionom pogledu.”

O odličnim privrednim odnosima između dve zemlje svedoči i podatak da je Italija prvi komercijalni partner Srbije. Za prvih jedanaest meseci prošle godine Italijani su, prema našim statističkim podacima, od nas kupili robe i usluga za oko 839 miliona dolara, a mi od nje pazarili za nepunih milijardu dolara. Te podatke, kako upozorava Vatani, treba sagledati u jednoj „dinamičnoj” dimenziji, jer su mogućnosti, pogotovo spoljnotrgovinske saradnje, mnogo veće i perspektivnije nego što se to vidi iz sadašnjeg ugla.

Da su ekonomski odnosi između dve zemlje odista uspešni, ali i prožeti dubokim poverenjem, svedoče privredne oblasti u kojima se najviše i ostvaruju – bankarstvo, osiguranje i ulaganja u proizvodne pogone. Šireći te i druge poslove u Srbiji, Italija želi da i drugim potencijalnim srpskim partnerima iz Evrope bude pravi vodič i primer za ugled. Vatani je, recimo, veoma ponosan na veliki broj poslovnih susreta između italijanskih i naših privrednika – biznis radi biznisa. U tom kontekstu, jedan od zadataka predstavništva Italijanskog instituta u Beogradu i jeste da pospeši tu saradnju i olakša posetu naših privrednika italijanskim sajmovima i partnerima – Italija je jedna od najrazvijenijih zemalja u svetu po organizaciji najrazličitijih sajmova.

Na pitanje, gde vidi ograničenja za našu veću ekonomsku saradnju, Vatani najpre primećuje da je naša vlada učinila dosta na liberalizaciji tržišta, ubrzanoj privatizaciji, osetnom smanjivanju spoljnog duga, regulisanjem odnosa sa poveriocima, ali i obuzdavanjem inflacije. On, ipak, očekuje dalje pomake u otvaranju našeg tržišta i jačanja njegovih predispozicija za dolazak stranog kapitala.

Srbija bi, prema njegovoj oceni, ubrzanim razvojem infrastrukture, drumova, železnice i aerodroma, ali i većim korišćenjem Dunava, mogla da postane za veoma kratko vreme nezaobilazna privredna raskrsnica ne samo za Evropu već i za deo istočnog sveta. Italija ima veoma velika iskustva u pogledu logistike transporta za preduzeća, recimo Interport u Noli, blizu Napulja, i može nam mnogo pomoći.

Za saradnju dve zemlje, prema oceni Vatanija, veoma su važna dva datuma – 4. decembar prošle godine kada je u našoj zemlji boravio potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Italije Masimo d’Alema radi svečanog otvaranja Palate „Italija” u Beogradu, i 9. januar ove godine kada je ovo prestižno zdanje posetio premijer Srbije Vojislav Koštunica. Prilikom posete našoj zemlji Masimo d’Alema je jasno poručio: „Italija će učiniti sve što je potrebno kako bi joj Srbija postala strateški partner”. S takvom ocenom složio se i naš premijer Koštunica.

Ambasador Vatani u Palati Italija vidi i dublji simbolički smisao u našim odnosima. Po njemu, ona predstavlja izlog Italije u Beogradu. Tu su smešteni: predstavništvo Instituta za spoljnu trgovinu, Italijanski kulturni centar, Odeljenje za kooperaciju i kancelarija Ministarstva za zaštitu životne sredine. Raduje činjenica, kako je primetio i naš premijer, što prijateljski odnosi između naših zemalja traju dosta dugo – a danas više nego ikad – na zadovoljstvo i korist i jedne i druge strane. „A sve to”, uverava Vatani, „govori da odnosima između Italije i Srbije predstoji i – lepa budućnost”.

Rođeni Skopljanac

U impresivnoj radnoj karijeri, pre svega diplomatskoj, stoji i podatak da je Umberto Vatani rođen u Skoplju 1938. godine. Objašnjava da potiče iz stare diplomatske porodice i da je tih godina njegov otac bio konzul u Skoplju u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. „U svoj rodni grad”, priča ambasador Vatani, „vratio sam se prošle godine kada mi je gradonačelnik Skoplja uručio i pasoš počasnog državljanina Makedonije. Nadam se da ću u Skoplje otići i ove godine, jer me tamo nešto „vuče”, pre svega gostoprimstvo. Valjda je to i razlog što se i kod vas uvek lepo osećam.” A da Vatani ume da pokaže svoju zahvalnost, nebrojeno je puta dokazao u dugogodišnjoj diplomatskoj aktivnosti u Briselu, ali i nedavno, u vreme predsedavanja Italije u evropskoj porodici, kada su njegovim zalaganjem odista otklonjene mnoge naizgled nerešive teškoće.

tekst u potpunosti preuzet iz lista POLITIKA, 21.01.2007

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.