Izvor: Magazin Biznis | Petak, 07.03.2014.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tony O'Brien, direktor "British Council" za Zapadni Balkan - Muči li vas poslovni engleski?

Toni O'Brajan

Ponovnim otvaranjem srpskog tržišta prema svetu pre nešto više od jedne decenije, pitanje nivoa znanja engleskog jezika u srpskim kompanijama postalo je veoma važno. Na koji način firme koje posluju u Srbiji mogu da unaprede nivo znanja engleskog kod zaposlenih, "Magazin Biznis" je razgovarao sa Tonijem O’Brajanom, direktorom "British Council"-a za zapadni Balkan.

Engleski jezik postao je deo elementarne pismenosti u savremenom poslovnom svetu. Koliko ozbiljno, prema Vašem mišljenju, kompanije pristupaju unapređenju nivoa znanja engleskog kod zaposlenih?

- Istraživanje koje smo nedavno sproveli u 18 evropskih zemalja pokazalo je da samo 27 % kompanija ima organizovanu obuku zaposlenih u oblasti engleskog jezika. Tokom istraživanja smo ustanovili da su kompanije koje se aktivno bave unapređivanjem engleskog jezika kod zaposlenih daleko uspešnije kada je reč o izvozu (i do 45 odsto rasta), kao i u osvajanju novih tržišta. Visok nivo znanja engleskog kod zaposlenih omogućava kompanijama bolju, precizniju i efikasniju komunikaciju sa partnerima iz drugih zemalja, ali sve više i unutar samih organizacija koje zapošljavaju ljude sa različitih govornih područja.

Kako ocenjujete situaciju u Srbiji kada je reč o znanju engleskog jezika u poslovnim krugovima?

– Sarađujem sa velikim brojem poslovnih ljudi i primetio sam da nivo poznavanja engleskog zaista mnogo varira. Neki su se školovali u inostranstvu i samim tim perfektno govore engleski, dok drugima treba dodatna obuka kako bi počeli da razmišljaju i pravilno se izražavaju u duhu engleskog jezika, a ne da direktno prevode sa srpskog što dovodi do čestih zabuna u razumevanju Za pozicioniranje srpskih firmi na regionalnom, evropskom i svetskom tržištu neophodno je unaprediti i ujednačiti nivo znanja engleskog jezika kod svih zaposlenih kako bi srpska privreda generalno postala konkurentnija. Takođe, proces evrointegracija Srbije dovodi neminovno do ubrzanog privrednog razvoja i samim tim će srpske firme sve češće biti u kontaktu sa evropskim i svetskim kompanijama, gde će od izuzetno velike važnosti za uspešnu saradnju biti potreba za kvalitetnom komunikacijom na engleskom jeziku.

Na koji način smatrate da kompanije u Srbiji treba da pristupe podizanju nivoa znanja engleskog kod zaposlenih?

- Izuzetno je važno da se ovoj temi pristupi strateški. Kao i kod drugih veština koje kompanije razvijaju kod zaposlenih, vrlo je važno da se objektivno sagleda trenutno stanje i napravi plan koji će unaprediti one jezičke veštine koje su kompaniji potrebne među zaposlenima. Naravno, u sprovođenju ovakvog plana, srpske kompanije bi trebalo da posebnu pažnju obrate na pouzdanost metoda koje se koriste u testiranju i sprovođenju jezičke nastave za zaposlene. Zbog objektivnih ograničenja, lokalne škole jezika ne mogu da garantuju međunarodno priznate standarde u oblasti engleskog jezika. S druge strane, "British Council" pruža međunarodno priznate programe sa strogim mehanizmima kontrole kvaliteta.

"British Council" ima izuzetno bogato iskustvo u oblasti engleskog jezika – bavite se predavanjem i testiranjem već više od 70 godina. Kako vaša organizacija može da pomogne poslovnom sektoru da identifikuje postojeće jezičke sposobnosti zaposlenih?

– "British Council" može da ponudi firmama u Srbiji konkretna rešenja za sve njihove jezičke potrebe, koja su zasnovana na najefikasnijim i najefektivnijim principima obuke i testiranja engleskog u svetu. Osluškujući potrebe kompanija sa kojima radimo na različitim projektima u Srbiji, ali i na osnovu sopstvenog iskustva organizacije koja posluje u više od 110 zemalja sveta, nedavno smo razvili Aptis, potpuno novi test engleskog jezika specijalno dizajniran za potrebe organizacija i institucija. Ovaj test omogućava brzo i fleksibilno kompjutersko testiranje znanja engleskog jezika kod zaposlenih ili potencijalnih kandidata za posao. Aptis je naišao na dobar prijem kod mnogih svetskih kompanija kao što su KPMG, "Siemens", "Pfizer", "GlaxoSmithKline", "Adecoo" koje ga koriste pri svojim kadrovskim službama.

U čemu se ogleda specifičnost Aptisa u odnosu na druge testove?

– Pored pouzdanosti rezultata koju garantuju britanski eksperti, osnovni kvalitet koji Aptis pruža kompanijama je fleksibilnost. Test je dizajniran tako da ga je moguće prilagoditi specifičnim potrebama svake organizacije. U samom testu možemo da se fokusiramo na pojedinačne veštine kao što su govorni engleski ili pisana komunikacija. Takođe, test je moguće prilagoditi specifičnoj oblasti kojom se kompanija bavi, recimo turizam ili IT, tako što će fond reči koji testiramo obuhvatiti specifičnu stručnu terminologiju iz te oblasti. Što se tiče samog sprovođenja testiranja, prilagodljivost potrebama klijenta je ključna – uz minimalne pripreme, testiranje može da bude organizovano u prostorijama same kompanije ili u našim ispitnim centrima. Rezultati testa su dostupni u roku od 24 sata.

Pored testiranja, da li "British Council" može da pomogne kompanijama i da unaprede praktično znanje engleskog kod zaposlenih?

– Nakon što utvrdimo objektivnu sliku o jezičkim veštinama zaposlenih u određenoj organizaciji, možemo da, radeći zajedno sa menadžmentom kompanije, razvijemo poseban program nastave. Namenjeni podizanju jezičkog standarda u oblastima važnim za samu kompaniju, naši programi mogu da se fokusiraju na konverzacijski engleski, pisanu korespondenciju u poslovnom okruženju ili bilo koji drugi aspekt poznavanja engleskog jezika – objasnio je Toni O’Brajan u razgovoru za "Magazin Biznis".

Skica za portret

Toni O’Brajan je direktor "British Council"-a za Zapadni Balkan. Nakon završenih studija prava u Kembridžu i postdiplomskih studija u Mančesteru i Londonu, volontirao je kao predavač u Egiptu i Iranu. Tokom svoje bogate karijere u "British Council"-u, radio je na različitim pozicijama u Maroku, Singapuru, Hong Kongu i Šri Lanki. Od 2011. godine živi i radi u Beogradu.

Saradnja sa NIS -om

Jedan od najboljih primera kako kompanije u Srbiji mogu da upotrebe ekspertizu "British Council"-a jeste saradnja ostvarena sa "Naftnom industrijom Srbije".

– Koristeći Aptis test, NIS je izvršio procenu znanja engleskog kod visokog menadžmenta i na osnovu rezultata i naših preporuka kreirao novi program obuke. Pouzdanost rezultata koju garantujemo, kao i fleksibilnost ovog testa bili su presudni kvaliteti zbog kojih se NIS odlučio za saradnju sa "British Council"-om. Jednostavan pristup testu u internet okruženju na bilo kom računaru, u vreme koje odgovara kandidatu koji polaže ispit, kao i dostupnost rezultata u roku od 24 sata, naveli su najveću srpsku kompaniju da nam kasnije poveri i testiranje kandidata na velikom konkursu za program "Prva šansa", navodi Toni O’Brajan.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Magazin Biznis". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.