NavMenu

Zoran Lazukič, direktor "Profil Group" - Plate top menadžera u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj su se izjednačile

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.02.2014. 08:50
Komentari
Podeli

Zoran LazukičZoran Lazukič

Srbija i dalje prebrojava milionere. Prema poslednjim podacima iz Poreske uprave, najplaćeniji Srbin je u 2012. godini zaradio 250.000 EUR. Da li će ovaj rekord biti oboren znaćemo posle 15. maja, kada ističe rok za prijavu prihoda Poreskoj upravi.

U poreskim prijavama za godišnji porez na dohodak građana za 2012. godinu, 79 podnosilaca se izjasnilo kao bankar, odnosno bankarski službenik, a 2.512 osoba je upisalo zanimanje ekonomista.

U potrazi za informacijom kako se dolazi do dobro plaćenih poslova i koja zanimanja su najtraženija, razgovarali smo sa Zoranom Lazukičem, direktorom i partnerom u firmi za traženje i selekciju kadrova "Profil Group".

"Hedhanter" sa dugogodišnjim iskustvom u selekciji kadrova u Srbiji i regionu nam je potvrdio podatke Poreske uprave – najplaćeniji su finansijski stručnjaci, ali i tehnička lica sa odgovarajućim licencama.

- Najplaćeniji menadžeri u Srbiji zarađuju daleko više od "prosečne srpske plate", a najbrojniji su u finansijskim institucijama – bankama, fondovima, osiguravajućim i revizorskim kućama. Dobro su plaćeni i stručnjaci iz oblasti finansija koji su zaposleni u nekim drugim firmama, kojima finansije nisu "kor biznis". Zatim, na tom spisku su i kadrovi tehničkih profila koji imaju mnogo znanja i potrebne licence – mašinski inženjeri sa svim stručnim ispitima, IT stručnjaci i slično.

Ono što je interesantno, plate top menadžera u Srbiji, Sloveniji ili Hrvatskoj su se izjednačile. Zarade članova izvršnih odbora u bankama u Srbiji su veće od njihovih kolega u Sloveniji, a prema podacima našeg sagovornika, neki mesečno prihoduju samo u fiksnom delu i više od 10.000 EUR (neto).

Među najplaćenijim menadžerima ima i stranaca. U medijima je objavljeno da je skoro svaki treći stranac koji ima radnu dozvolu u Srbiji milioner. Poreskoj upravi su 852 strana državljanina prošle godine predala zahteve za oporezivanje prihoda, jer su za 12 meseci zaradili više od dva miliona dinara.

Pitali smo našeg sagovornika, zašto se kompanije odlučuju za angažovanje rukovodilaca iz inostranstva.

- Odluka strane kompanije da postavi svog čoveka na rukovodeću poziciju je povezana sa tim što nisu sigurni da li će u našoj zemlji naći kandidata odgovarajućeg profila i znanja. Najviše postavljaju svog čoveka zbog zaštite i sigurnosti investicije, a nekima od njih je cilj da dok se firma razvija izaberu lokalnog kandidata, koji će im voditi preduzeće.

Put do najboljih kandidata nije lak. Angažovanjem "hedhanting" agencija kompanije, kako nam objašnjava Lazukič, dobija "nezavisni odabir kandidata za određenu poziciju". Njihova selekcija isključuje elemente koji direktno ili indirektno mogu da utiču na to da jedan klijent ni po profesionalnim ni po ličnim karakteristikamka nije dobar izbor. Jednostavnije rečeno, kompanije isključuju zapošljavanje "preko veze".

- Međutim, zapošljavanje "preko veze" zapravo nije 100% negativno, jer posao ne čine samo brojke - do pozitivnih rezultata dolazi se i sa usklađenim timom. Pa zašto onda ne zaposliti nekoga za koga znamo da je dobar? Loše je, pak, ako se taj argument zloupotrebljava.

Posao "hedhantera" je da poslodavcima koji ih angažuju pronađu najbolju rasploživu osobu za određenu radnu poziciju.

(Foto: Ivana Vuksa)

- Za odabir kandidata najčešće upotrebljavamo direktno traženje, koje mi nazivamo "sondiranjem terena", odnosno tržišnih supstituta. Posle našeg mišljenja da je kandidat odgovarajući, mi od njega moramo dobiti odobrenje da je zainteresovan za taj posao. Tek tada ga predstavljamo klijentu.

Kako nam otkriva, najbolji kandidati imaju stabilnu karijeru, odgovarajuće obrazovanje i vidan napredak u znanju…

- U odabiru potencijalnih kandidata analiziramo znanje, potencijal, lične karakteristike. Stabilnost karijere se vidi u CV-u, tu dobijamo informacije i o obrazovanju i o karijeri, dok ostale karakteristike saznajemo iz intervjua i testova. Dosadašnja praksa nam pokazuje da su u najvećem broju slučajeva najbolji kandidati u stranim firmama u Srbiji. Kandidat mora da ima nekoliko godina radnog iskustva, da je prošao sve segmente poslovanja – objašnjava naš sagovornik i dodaje da se "teško može naći menadžer u McDonald's restoranu koji ne zna da ispeče hamburger".

Lazukič podseća da je ljudski faktor u firmi na prvom mestu.

- Možete prodavati "mercedese" u zlatnom salonu, ali ako vam je prodavac loš ništa od prodaje. Sa druge strane, možete prodavati polovne ruske "lade" stare 15 godina u voćnjaku i ako vam je prodavac dobar - prodaće vam i vozila i voće.

Za svakog kandidata koji je preko "Profila" došao u neku kompaniju važi "garantni rok".

- Ako je kandidat otpušten zbog opravdanog razloga, ili ako odustane od ugovora u periodu od tri meseca do godinu dana od početka rada, "Profil Group" će pronaći novog kandidata besplatno.

Aktiviranje garancije, po rečima našeg sagovornika, veoma je retko. U poslednjih sedam godina imali su svega tri takva slučaja.

- Ne dajemo mi garanciju da bi neko ueo kandidata i vratio ga ako nije dobar. To je promašaj i za nas i za kandidata i za kompaniju. Mi je dajemo, na primer, kao i proizvođači automobila. Da je garancija nepovoljna po proizvođače, oni je ne bi dali. Sigurni smo u kvalitet naših usluga i zbog toga možemo da damo garanciju. A znate kako je u poslu – i "mercedes" se nekad pokvari.

U poslednje vreme, primećuje se da "Profil" mnogo radi na finansijskim profilima i sa bankama, a govoreći o svojim klijentima, naš sagovornik kaže:

- "Profil" sadađuje u Srbiji sa svim bankama. S tim što neke rade sa nama, a sa ostalim radimo mi.

Zarada "hedhantera"

- Postoje takozvane "success fee" agencije koje rade po principu pogotka – klijent plati tek tada kada je kandidat počeo da radi. Drugi tip agencija su one koje rade po principu "retainera". To je princip i naše agencije. Naime, sa svim našim klijentima, ne samo da imamo potpisan ugovor o traženju i selekciji, nego nam klijent deo dogovorene investicije i plati unapred. Mi znamo da sa takvom strategijom gubimo veliki deo tržišta, ali i da takođe izbegavamo neozbiljne klijente koji izmišljaju virtuelne potrebe ili možda čak ni sami ne znaju šta im zapravo treba. Mislim da je pametnije sarađivati sa nekoliko ozbiljnih, i sa njima raditi kvalitetno. Sa druge strane, rad na takav način je i kredibilniji u očima naših kandidata, jer je klijent pokazao platnu sposobnost i ozbiljnostt, što danas nije zanemarljiv podatak, pogotovu za onoga ko menja posao.

(Foto: Ivana Vuksa)

U Srbiji imate oko 40 sajtova, na kojima agencije nude traženje i selekciju kadrova. No, većina od njih su "specijalisti" i mogu vam potražiti od bračnog partnera do predsednika izvršnog odbora.

- Mi za ovo prvo definitivno nismo, a za drugo smatram da nismo loši. Naša je strategija usmerena na kadrove sa najmanje VI ili VII stepenom obrazovanja. Ne bavimo se manuelnom radnom snagom niti iznajmljivanjem radnika.

Govoreći o zaradi "hedhantera" u inostranstvu, Zoran Lazukič nam je ispričao jednu anegdotu.

Njegov kolega, predsednik međunarodnog udruženja "headhantera" je bio u Beogradu na sastanku. Kada je trebalo da krene, na pitanje u koliko sati mu je let, kolega je odgovorio da je došao svojim avionom.

- No, do dogovora o uključivanju u međunarodnu mrežu nije došlo, jer bi nam tada bio zabranjen rad u državama gde ta mreža već ima svoje filijale. Ovako možemo da radimo projekte i u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, pa čak i u Rusiji! Što ne bismo mi iz Srbije, recimo, završavali "hedhanting" projekte u Nemačkoj, ako to odradimo isto kvalitetno kao nemački "hedhanter" i to za mnogo bolju cenu.

Ipak, zarada u Srbiji je sasvim prosečna, kaže sagovornik "eKapije"

- Svako ko misli da može raditi samo 8 sati po 5 dana u sedmici i zaraditi za "fiat 500L, strateški se zeznuo. U ovom poslu ima mesta samo za one koji su mu posvetili čitav dan i nadaju se da će ga možda noću i sanjati.

Najveći izazov

Zoran Lazukič nam otkriva i koji bi mu bio najveći izazov.

- Naći novog direktora Poreske uprave Srbije, nakon što je otišao gospodin Simič.

Skica za portret

Malo je onih koji su poslušali izreku - "Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dana u životu". Jedan koji se može time pohvaliti je naš sagovornik.

Nasmejan i energičan nam kaže "da mu je posao životni stil". Dodaje, da su retki oni koji sebi mogu priuštiti toliko izazova, putovanja, neobičajnih mesta za posao, upoznavanja novih ljudi….

Rođen je u Ljubljani, gde je završio master studije na Fakultetu za društvene nauke. Radio je na radiju "Glas Ljubljane" kao novinar i član izvršnog odbora za marketing. Kasnije je prešao u automobilizam, gde je radio za "Kia motors" i "Chrysler", za područje bivše Jugoslavije. Poslednjih 12 godina je u poslu traženja kadrova, ćime će, kako kaže, i završiti karijeru.

"Profil Group" je nezavisno konsultantsko preduzeće koje radi na području traženja i selekcije menadžerskog i stručnog kadra, kao i savetovanja u oblasti menadžmenta ljudskih resursa.

Osnovano je privatnim kapitalom 1989. godine u Sloveniji, a vremenom su otvorene kancelarije u svim većim gradovima na području Adriatik regije (Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Beograd i Skoplje). Tako danas rade na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bugarske i Albanije.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.