NavMenu

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine - Bele ruže za energičnu ženu

Izvor: eKapija Petak, 04.10.2013. 10:20
Komentari
Podeli

Zorana MihajlovićZorana Mihajlović

Iako često nema nijedan slobodan dan u nedelji, ne žali se, već sa osmehom govori o narednim koracima. Odbijala je finansijski primamljive poslove da bi radila ono što voli. Doktor nauka je postala u tridesetoj. Nakon dvadeset godina iskustva u energetici ima priliku da u našoj zemlji napravi velike promene u ovoj oblasti. Iako za medije govori samo o poslu u ministarstvu i politici, prihvatila je poziv "eKapije" da otkrije deo svoje životne priče.

Prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, u intevjuu za naš portal govori o tome kako se odlučila da postane deo SNS-a, kakvo pismo je dobila od Dodika, koje cveće je najviše obraduje, kom piscu se često vraća, za koga je rezervisana većina njenog vremena van posla…

- U ovom poslu predaha nema. Ako imate energiju, ako hoćete nešto da uradite, ne postavljate pitanja koliko vremena trošite, već radite najviše što možete i dajete sve od sebe. To znači da nema slobodnih ni subota ni nedelja, a da radni dan počinje već od 6-7 h i traje do kasno uveče. Međutim, kada vidite da ste nešto pokrenuli, zadovoljni ste bez obzira na sve probleme – kaže Mihajlović na početku razgovora za "eKapiju".

Uporedo sa dvadesetogodišnjim radom u energetici, razvijala se i njena fakultetska karijera. Iza nje su desetine naučnih radova i nekoliko knjiga. Od rada sa studentima nije odustala, tako da i danas, jednom nedeljno, kao vanredna profesorka predaje Ekonomiju prirodnih resursa na "Megatrendu".

Iako je mnogi prepoznaju po ozbiljnosti i temeljitom i stručnom pristupu svim temama, ministarka Mihajlović kaže da voli šalu i pozitivnu atmosferu.

- Na mom licu se sve primeti, i kad sam srećna i kad sam ljuta. Ako vidim da nešto nije u redu u poslu koji radim ja ne mogu da budem nasmejana. Inače, ljudi iz mog okruženja znaju da volim da se šalim, i volim kada vlada pozitivna energija.

Odrastanje na Novom Beogradu

Rođena je u Tuzli, ali sve uspomene iz detinjstva vežu je za Novi Beograd gde je završila osnovnu školu.

- Moji roditelji su iz Loznice, rođena sam u Tuzli jer je moj otac tamo jedno vreme radio. Kada sam imala godinu i po dana prešli smo u Loznicu pa posle 2-3 godine na Novi Beograd. Moji roditelji nisu radili kao današnji od ujutru do uveče, tako da su imali dosta vremena da mi posvete. Bila sam jedinica i mnogo sam volela da se igram sa društvom napolju. Danas je situacija među decom drugačija. Imam sina od jedanaest godina, koji sa drugovima dosta vremena provodi za računarom.

Kao đak generacije završila je Prvu ekonomsku školu u Beogradu. U zdanje u Cetinjskoj ulici se na kratko vratila kao profesorka posle diplomiranja na Ekonomskom fakultetu.

Priznaje da je više učila nego izlazila, a omiljena mesta su joj bila, za studente i danas nezaobilazni, KST i Bonafides.

- Nije tada bilo mnogo mesta za izlaske. Nisam neko ko je provodio noći u gradu. Izlazila sam petkom i subotom, tačno sam znala do koliko sati mogu da ostanem i to sam poštovala.

Jedno vreme se bavila umetničkim plivanjem, a kako kaže, ni danas ne može bez fizičke aktivnosti.

- Već godinama 2-3 puta nedeljno idem u teretanu. Moram da priznam da kada je počela predizborna kampanja pa dok se završilo sve oko formiranja vlade, šest meseci nisam išla na treninge. Smetalo mi je to i grizla me je savest. Uvek pokušavam da nađem vreme za vežbanje, jer mi pomaže da izdržim žestoki tempo i napore kojima sam izložena.

Energična

Sav poslovni angažman Zorane Mihajlović, osim rada u školi, bio je vezan za energetiku. Vrlo brzo je našla posao u "Elektroistoku", današnjoj "Elektromreži Srbije", a potom se priključila nevladinoj organizaciji G17+.

- Odbila sam da 2003. budem poslanik jer sam mislila da ne umem da radim taj posao i da bi trebalo da se bavim energetikom. Prihvatila sam poziv tadašnjeg potpredsednika vlade Miroljuba Labusa da budem njegov savetnik za energetiku. Tada sam naučila kako funkcioniše državna uprava što mi danas dosta pomaže.

Nakon toga, radila je kao savetnica za energetsku efikasnost direktora beogradskog "Aerodroma Nikola Tesla".

Naša sagovornica ističe da je sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv premijera Republike Srpske da bude njegova savetnica.

- Dobila sam pismo od Milorada Dodika, koji je tada bio predsednik Vlade, koje i danas čuvam. To je jedna od lepih situacija u ovom poslu. Veoma je retko da se tako ponaša političar. U pismu je rekao da ceni moje znanje i iskustvo, da me moli da budem savetnik za energetiku i da pomognem u pravljenju energetske strategije Republike Srpske. Odmah sam pristala.

Mihajlović ističe da je mnoge poslove odbijala da bi ostala u sektoru energetike i radila ono što voli.

- Kada sam dobijala ponude za posao nikad nisam pitala za platu. Radila sam ono što volim iako me je nekad koštalo i karijere i finansija.

S obzirom na to da ima bogatu biografiju, kakva vrlo često nije svojstvena stranačkim kadrovima, pitali smo ministarku Mihajlović kako se odlučila da se priključi Srpskoj naprednoj stranci.

- Nakon rada sa Dodikom, nastavila sam da predajem na fakultetu, ali sam imala energije za još neki posao. Ispostavilo se da se sve ono što sam objavljivala u radovima o energetici od 2001. do 2004. godine nije promenilo ni 2009. Onda me je Aleksandar Vučić pozvao da razgovaramo. Hteo je da sasluša moje mišljenje o rešavanju nagomilanih problema u energetskom sektoru i izložio mi svoju viziju budućnosti zemlje. Iako pre tog susreta nisam ni razmišljala o ponovnom angažmanu u bilo kojoj stranci bilo mi je jasno da je to što on radi velika šansa za promene u Srbiji. Pokazalo se da nisam pogrešila jer sam dobila priliku da i sama učestvujem u tim promenama čiji je krajnji cilj da živimo u razvijenijoj, humanijoj i pravednijoj zemlji kakvu bi trebalo da ostavimo i svojoj deci.

Žene u politici

Na svetskoj političkoj sceni ceni premijerku Nemačke Angelu Merkel jer ima veliki ugled i ogromnu energiju. Smatra da nema mnogo rodne ravnopravnosti u Srbiji, pa tako ni u politici.

- Bez obzira koliki je uspeh ostvarila, ženu će uvek posmatrati drugačije, i uvek će raditi za nižu platu i morati da se mnogo više dokazuje. Sa druge strane, postoji nešto vrlo važno, a to je muška solidarnost, za razliku od žena koje ne podržavaju jedna drugu. Ženama treba pomoći da naprave prvi korak u politici. Teško im je da se odluče da uđu u stranku jer stranka traži stalnu prisutnost.

Za ministarku energetike naredni izazov je da završi osnivanje ženske mreže koja, kako objašnjava, nije samo za žene iz stranke, već bi trebalo da se u taj projekat uključe i nevladine organizacije i žene iz različitih delatnosti.

Knjige i more

Zorana Mihajlović smatra da nije još ostvarila svoj najveći uspeh, ali je ponosna na balans koji je uspostavila u karijeri i privatnom životu.

- Privatni život mi je vezan za porodicu, odnosno dete. Nekad nešto trpi manje ili više, ali se trudim da sve stignem. Vreme koje imam van posla uglavnom provodim sa sinom.

Komšije je sreću u Bulevaru mira u blizini "Pinka", najčešće u samoposluzi, na pijaci ili u parku dok je sa sinom.

- U kafiće ne idem jer ne stižem. Kada nisam bila ovoliko angažovana provodila sam više vremena sa prijateljima. Danas se sa drugaricama, koje su takođe dosta zauzete, mnogo više čujem telefonom nego što se viđam, ali takav je period naišao.

Voli knjige, i uvek se vraća Andriću. Nedavno je ponovo pročitala "Gospođicu", što ju je podstaklo da pogleda istoimenu predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Oni koji joj na poklon ponesu cveće neće pogrešiti u izboru, a posebno ako se odluče za bele ruže koje su Zorani Mihajlović "oduvek omiljene".

- Živim u stanu, ali imam ogromnu terasu koju sam uredila kao baštu sa dosta cveća. S obzirom na to da ustajem veoma rano, u stanju sam da je sređujem satima.

Potpuni predah pronalazi uz more, bez telefona i bez velike gužve. Međutim, već dva leta, kako kaže, nije uspela da izdvoji vreme da uživa uz vodu.

- Ove godine sam bila tri dana na odmoru, i to samo da negde odem da nisam na poslu. Prošle godine su bili izbori i imali smo formiranje Vlade u julu. Prema mom mišljenju, bilo je neprimereno da tada idem na bilo kakav odmor, a ove godine je bila rekonstrukcija Vlade.

Sve ciljeve koje je postavila odnose se na posao. Jedan od glavnih je da uspešno završi pregovore sa stranim partnerima o izgradnji dva nova energetska objekta u našoj zemlji.

Suzana Obradović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.