Izvor: eKapija | Sreda, 17.07.2013.| 15:31

Đorđe Vučinić, direktor kompanije "Securitas" - Fizičko ili tehničko obezbeđenje u maloprodajnim objektima?

Đorđe Vučinić (Foto: securitas.com)
Fizičko ili tehničko - bez obezbeđenja teško može da funkcioniše bilo koji maloprodajni objekat.

Kako za "eKapiju" kaže Đorđe Vučinić, direktor kompanije "Securitas" i ekspert u oblasti obezbeđenja, preventivno delovanje umanjuje potencijalne krađe 3 do 4 puta.

- Vid preventivnog delovanja službe obezbeđenja u bilo kom segmentu njene prisutnosti u trgovinskim objektima dovodi do odvraćanja mogućih izvršilaca krađa u broju koji je i 3-4 puta veći od samog broja poznatih sprečenih krađa i njenih izvršilaca – navodi Vučinić.

eKapija: Da li trgovci u većoj meri angažuju fizičko obezbeđenje ili se opredeljuju za tehničko obezbeđivanje radnji?

- U većini slučajeva trgovinski lanci se opredeljuju za instalaciju sistema tehničke zaštite objekata (sistemi video nadzora, sistemi protiv-provalne zaštite, sistemi protiv-požarne zaštite, sistemi kontrole pristupa, siitemi za elektronsku zaštitu proizvoda) koji se integrišu u operativni centar i iz operativnog centra vrši se kontrola (monitring) i reagovanje po događaju. U većim objektima, kao i objektima veće bezbednosne ugroženosti vrši se kombinacija angažovanja fizičkog obezbeđenja i sistema tehničke zaštite, što daje i najbolje rezultate.

eKapija: Šta sve podrazumeva tehničko obezbeđenje?

- Sistemi tehničke zaštite objekta su: sisitemi video nadzora, sistemi protiv-provalne zaštite (alarmni sistemi), sistemi protiv-požarne zaštite, sistemi kontrole pristupa, sistemi za elektronsku zaštitu proizvoda, sistem daljinskog transporta novca (TUBA sistem - transport novca u kapsulama pomoću vakuum sistema od kase do prostorije gde se vrši brojanje novca).

eKapija: Koliko su naši trgovci upoznati sa mogućnostima tehničkog obezbeđenja?

- Većina trgovinskih lanaca upoznata je i koristi sisteme tehničkog obezbeđenja čiju implementaciju sprovodi kompanija "Securitas Services" kod klijenata sa kojima ima saradnju.

eKapija: Koje su prednosti fizičkog, a koje tehničkog obezbeđenja?

- Fizičko obezbeđenje omogućava pravovremeno reagovanje u datoj situaciji kako po događaju, tako i reagovanje u sprečavanju događaja. Osim represivnog delovanja bitan vid postojanja fizičkog obezbeđenja je i preventivno delovanje. Sami sistemi tehničke zaštite omogućavaju nam reagovanja po događaju, sagledavanje i analizu događaja u prošlosti i sl. Samo postojanje sistema tehničke zaštite, bez adekvatnog osoblja koje će rukovati tim sistemima ne znači mnogo, zbog toga je najbolja kombinacija sistema tehničke zaštite objekata i fizičkog obezbeđenja.

eKapija: Koji sve faktori utiču na angažovanje fizičkog obezbeđenja i kreiranje plana obezbeđenja?

- Na angažovanje fizičkog obezbeđenja bitni su lokacija objekta (bliže i šire okruženje objekta), veličina objekta, radno vreme objekta, odnosno kompletna bezbednosna ugroženost objekta. Na osnovu navedenog, definiše se šema obezbeđenja, broj angažovanih radnika obezbeđenja, radno vreme radnika obezbeđenja, da li će obezbeđenje na objektu biti fizički stacionirano ili će se vršiti patrolni obilazak objekta (za više objekata zadužena je patrola koja preventivno obilazi objekte i reaguje u slučaju vanrednih događaja).

eKapija: Da li je fizičko obezbeđenje skuplje od tehničkog i u kojoj meri se trgovcima isplati da angažuju ljude za obezbeđenje?

- Angažovanje fizičkog obezbeđenja je definitivno skuplja varijanta i zbog toga se trgovci opredeljuju za postojanje samo tehničkog obezbeđenja ili kombinacije fizičko-tehničkog obezbeđenja ili kako mi to stručno nazivamo "Securitas Security Solution".

eKapija: Koje sve trgovinske objekte obezbeđuje kompanija "Securitas"?

- Veliki broj ili sve vodeće svetske lance maloprodaje koji posluju na teritoriji Srbije: "Delhaize Group" ("Mini Maxi", "Maxi", "Super Maxi", "Tempo Exspres", "Tempo"), "CDE S Interex", IDEA, "Veropoulos", "Metro C&C","Forma Ideale", JYSK, "Orbital", "Husqkvarna" i veliki broj manjih trgovina.

eKapija: Kakvi su rezultati Vaše kompanije u proteklih godinu dana?

- Veliki broj sprečenih krađa na godišnjem nivou gde dolazimo do vrlo ozbiljnih podataka (igra velikih brojki), a vrednost sprečenih krađa na godišnjem nivou ogledaju se u milionskim iznosima. Vid preventivnog delovanja službe obezbeđenja u bilo kom segmentu njene prisutnosti u trgovinskim objektima dovodi do odvraćanja mogućih izvršilaca krađa u broju koji je i 3-4 puta veći od samog broja poznatih sprečenih krađa i njenih izvršilaca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.