NavMenu

Andrej Bele, direktor "Atlantic Grupe" za strateško područje kafa - U "Grand" ulažemo 2 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 31.05.2013. 15:04
Komentari
Podeli

Andrej BeleAndrej Bele

Svaka druga šoljica kafe popijena u Srbiji izašla je iz pogona "Granda", dok je na nivou regiona "Grand kafa" prisutna u više od dva milona domova. U fabrici u Surčinu godišnje se preradi 27.000 tona sirove kafe koja je pristigla iz Brazila, Indije, Vijetnama i Ugande. Za "Atlantic Grupu", koja je 2010. preuzela "Grand prom", 2012. godina ostaće upamćena po rekordnoj prodaji i po rekordnom broju novih proizvoda, a u 2013. planiraju da premaše prošlogodišnje rezultate.

U intervjuu za "eKapiju" Andrej Bele, direktor "Atlantic Grupe" za strateško područje kafa, govori o novim investicijama od 2 mil EUR u Srbiji, novim proizvodima, navikama ljubitelja "crnog napitka" u našoj zemlji, cenama kafe u narednom periodu.

eKapija: Nakon Beograda, "Grand prom" je otvorio fabrike u BiH i Makedoniji. Da li planirate otvaranje fabrika u drugim gradovima regiona, proširenje kapaciteta u postojećim fabrikama, ili investicije u nove sisteme, pakovanja, mlevenja i sl?

- Poslovanje "Atlantic Grupe" će i dalje biti usmereno na organski rast poslovanja kroz aktivno upravljanje brendovima i inovacije što podrazumeva nova ulaganje i investicije, ali u već postojeće kapacitete koji zadovoljavaju trenutne potrebe tržišta. U prošloj godini u SPP kafa uloženo je više od 3 mil EUR, u proizvodne pogone "Grand kafe" gde se zbog prelaska na plin ostavruju značajne uštede. Za sledeće tri godine ukupna ulaganja u pogon u Surčinu iznosiće još oko 2 mil EUR. Sve investicije planiramo kako bismo ostali lideri na tržištu.

eKapija: Na kojim sve tržištima potrošači uživaju u mirisu i ukusu "Grand kafe" proizvedene u Srbiji?

- Kao što ste već rekli, "Grand kafa" se proizvodi i u BiH i u Makedoniji. U BiH smo u prošloj godini ostvarili do sada najveću količinsku prodaju kafe i dostigli količinsko tržišno učešće od preko 23%, dok je u Makedoniji količinsko tržišno učešće gotovo 38%. Tako da je "Grand kafa" lider i na ovim tržištima.

eKapija: Koliko se miris i ukus "Grand kafe" promenio od 1997. od kada se pojavila na srpskom tržištu?

- Od samog početka, "Grand kafa" je nastojala da pažljivim praćenjem želja i očekivanja svojih potrošača izgradi originalnu recepturu i tokom godina očuva svoj prepoznatljiv miris i ukus. Zahvaljujući toj originalnosti, uz poštovanje tradicionalnih vrednosti, "Grand kafa" je uspela da izgradi ceo koncept uživanja u kafi i zadobije poverenje višemilionskog broja ljubitelja kafe. Danas je vodeći brend u regionu koji već godinama suvereno drži lidersku poziciju na tržištu kafe u Srbiji.

eKapija: Koje količine sirove kafe godišnje uvezete? Iz kojih zemalja stiže kafa koju konzumiraju potrošači u Srbiji?

- U proizvodnju stiže više od 1.000 vreća sirove kafe dnevno koja se kupuje prema precizno utvrđenim standardima i sa poreklom, kako bi svih 27.000 tona kafe, koliko se godišnje preradi u "Grandu", zadovoljilo istančan ukus njenih ljubitelja, koji su već navikli na prepoznatljivu aromu. Minas je isključivo iz Brazila, a robusta iz Indije, Vijetnama ili Ugande. Naši stručnjaci svake godine pre berbe kafe obilaze plantaže u pomenutim zemljama, sreću se sa proizvođačima, proveravaju rod.

eKapija: Da li je u vreme krize smanjena potrošnja kafe ili se potrošači u Srbiji ipak ne odriču omiljenog "crnog napitka"?

- Uprkos svim izazovima, učešće "Grand kafe" je u prošloj godini poraslo na svim tržištima. U Srbiji, "Grand kafa", sa podbrandovima "Grand", "Aroma" i "De luxe", je u 2012. povećla svoje tržišno učešče i ostvaruje 35% market šera. Ovaj rast se na "zrelom" tržištu, kakvo je tržište turske kafe u Srbiji, može okarakterisati kao veliki uspeh i rezultat je sinergijskih aktivnosti marketinga i prodaje. Naša kampanja "Grand kafa - Sve nas spaja i miris i ukus" i spot "Šoljice" osvojili su u decembru 2012, 4 zlatne medalje - za najbolju integrisanu kampanju i najbolji TV i radio spot, kao i specijalnu nagradu za najbolji spot u izboru publike u "Noći reklamoždera. Takođe, i u segmentu instant kafe u 2012. "Grand kafa" je ostvarila značajan rast u odnosu na prethodnu godinu, tako da smo sve bliži svom cilju, a to je da u ovom segmentu zauzmemo drugu poziciju na srpskom tržištu.

eKapija: Koji je najtraženiji proizvod "Grand proma" na srpskom tržištu?

- Da tradicionalna turska kafa još uvek drži primat na ovim prostorima, pokazuje podatak da se od ukupno prodanih oko 25.000 tona kafe u regionu, u prošloj godini, 92% odnosi na tursku kafu, gde znamo da je jako bitna dominacija ukusa na koje smo navikli. Na srpskom tržištu količinska i vrednostna prodaja u 2012. premašuju planske targete, a najveći doprinos prodaji dolazi od brandova "Grand Gold" i "Bonito".

eKapija: Da li su srpski potrošači spremni na nove ukuse? Kako ste zadovoljni prodajom kafe bez kofeina s obzirom na to da je to prvi napitak te vrste kod nas?

- Kao lider, "Grand kafa" ima i obavezu i zadovoljstvo da svoje potrošače konstantno upoznaje sa novim proizvodima, novim ukusima, ali i da ih motiviše na usvajanje novih navika.Tako će osim rekordne prodaje, 2012. ostati zapamćena i po rekordnom broju novih proizvoda, jer smo samo u okviru brenda "Grand kafa" lansirali "Aromu Balans", "Aromu dekofe", "Grand Gold" 75g i 375g, "Grand instant Antistres", "Grand instant Choco orange"… Rezultati istraživanja koje smo radili pokazuju da srpski potrošači vole da probaju nove ukuse ali da se najčešće brzo vraćaju stečenim navikama. Različite ekstenzije im uvek dođu kao zabavni izleti i nadopuna onoga što stvarno vole. Dobri su poznavaoci pre svega tradicionalne kafe, tako da ne sme da bude bilo kakvog odstupanja u ukusu koji prepoznaju.

eKapija: U 2012. najveći pojedinačni rast prodaje, od 8,9%, "Atlantic grupa" ostvarila je u poslovnom području kafe. Koji su ciljevi, planirani poslovni rezultati, za ovu godinu?

- I pored rekordnih prošlogodišnjih rezultata, mi planiramo i dalje da rastemo. Skok u distribuciji, segmentacija portfolia, konzistentna komunikacija ključnih proizvoda i segmenata treba da i u 2013. godini doprinese jačanju brenda kroz rast njegovog imidža, tako da je plan za ovu godinu da premašimo prošlogodišnje rezultate, a to neće biti nimalo lako.

eKapija: Prosečna cena kafe na svetskim tržištima pala je u aprilu ove godine 1,4%, spustivši se na najniži nivo od maja 2010. Možemo li očekivati nižu cenu kafe na našem tržištu u narednom periodu?

- Kretanje na berzi svakako utiče na cene gotovog proizvoda, i mi se kao veliki proizvođač trudimo da pojeftinjenje osete i potrošači kroz akcijska sniženja cena na policama. Trenutno je u teku aktivnost da uz 200 g "Grand golda" potrošači dobijaju 20% kafe gratis, uz kafu dodajemo i praktične poklone kao što su šolje za kafu, đezve, knjige, limenke i bezbroj drugih poklona, jer znamo da srpski potrošač, koji je na jednoj strani zahtevan, a na drugoj i lojalan, od nas kao vodećeg proizvođača očekuje tu dodatnu vrednost.

eKapija: Oprečna su mišljenja o povećanju akciza na kafu. Na koji način mislite da bi trebalo da se promeni oporezivanje kafe?

- Svakako bismo bili zadovoljniji da su opterećanja kod uvoza manja, ali računamo da država sa urednim praćenjem akcizne politike uspostavlja red na tržištu akcizne robe. U Srbiji se sada na skuplje vrste kafe plaća niža akciza, a na jeftinije vrste kafe viša, što nama omogućava da kroz cenu pokažemo da proizvodimo brendove vrhunskog kvaliteta, što govori o poslovnoj strategiji prilagođenoj uslovima konkurencije, koju donosi evropsko tržište.

eKapija: Koje nove proizvode, interesantne reklame, kampanje... pripremate za ljubitelje kafe za ovo leto?

- Samo ću vam reći da ne mirujemo. To potvrđuje i "Grand kafa Freeze" sa ukusom kokosa, novi proizvod u segmentu ledenih instant kafa. A to opet znači oživljavanje ove kategorije koja je sezonska i zato veoma zahtevna, jer podrazumeva brzu egzekuciju i odličan marketing miks.

Takođe, u okviru tradicionalne kafe, "Grand Aroma" i ove godine, u saradnji sa "Lagunom", poklanja 6 naslova renomiranih svetskih pisaca. Knjiga je poklon, a pakovana je u setu sa 2X200gr "Grand Aroma" kafe.

eKapija: Kako Vi pronalazite svoj mir odnosno smanjujete stres u Srbiji, osim uz novi ukus "Grand kafe 3 u 1 sa dodatko ginsenga"?

- Savremeni, brz tempo života na žalost za sobom povlači sve manje slobodnog vremena, a donosi i stres. Svakako da je naš "Grand instant 3 u 1" sa dodatkom ginsenga jedan od mojih "antistresora", a uz to pokušavam da barem dva puta sedmično neko vreme provedem u dužoj šetnji uz Savu na Novom Beogradu.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.