Izvor: eKapija | Nedelja, 05.05.2013.| 19:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jovan Nikolić, vlasnik firme "Quattro Houses" - Srpska tehnologija za kuće budućnosti

Jovan Nikolić

Srbija je konačno dobila tehnologiju koja bi mogla da oživi domaću građevinu. Nakon sedam godina istraživanja i deset godina pripremanja za predstavljanje na domaćem tržištu, Q sistem gradnje beogradske kompanije "Quattro Houses" proteklog meseca je doživeo premijeru na srpskom tržištu. Tehnologija koja štedi energiju do 80 odsto, garantuje visoku otpornost na zemljotrese i požare, gradi znantno povoljnije i do šest puta brže već je dobila priznanje na globalnom, a sada najavljuje velike promene na domaćem tržištu. Autor patenta Jovan Nikolić otkriva kako je "srpski patent" dobio ime, po čemu se ova tehnologija razlikuje od svih do sada poznatih, šta nudi građanima naše zemlje i na koji način može da pokrene celu građevinsku industriju.

Zašto ste se opredelili za naziv "Quattro Houses"?

- Naziv je simbolički odabran, jer reč "quattro" na latinskom znači četiri, a taj broj se na više načina može povezati sa našom tehnologijom. Pre svega, postoje četiri glavna faktora koja utiču na bezbednost objekata, a to su uragani, poplave, zemljotresi i vatra. Q sistem obezbeđuje izuzetnu zaštitu od svih navedenih faktora, što ukazuje na bezbednost kao veoma značajnu karakteristiku naše gradnje. Takođe postoje četiri strane sveta koje simbolizuju različite klimatske uslove, a Q sistem se uspešno prilagođava svim prilikama. I konačno, postoje četiri elementa patenta, ali o tome ne možemo da govorimo.

Po čemu se gradnja Q sistemom razlikuje od ostalih načina gradnje - klasične, montažne i do sada poznate panelne gradnje?

- Montažna gradnja podrazumeva nešto što se montira, što ujedno znači da može i da se razmontira, a to nije slučaj sa Q sistemom. Kompanija "Quattro Houses" koristi elemente koji se montiraju u skeletni sistem sličan klasičnoj gradnji, ali se ne koriste cigle već betonski paneli koji se proizvode u fabričkim uslovima i prave u više veličina i različitog dizajna. Svi proizvedeni elementi se potom povezuju po principu zid-zid i zid-plafon, a stubovi kojima se povezuju se izlivaju betonom, što ih čini izuzetno čvrstim. Druga velika razlika je to što paneli koje koristi Q sistem gradnje imaju neprekidnu izolaciju sa spoljašnje i unutrašnje površine zida debljine oko 15 centimetara, što omogućava uštedu energije i do 80% prilikom zagrevanja ili hlađenja objekta.

Ušteda energije je jedna od najznačajnijih prednosti vaše gradnje i donela vam je nagradu za najbolji projekat energetski efikasne gradnje u Evropi. Šta to konkretno znači za budžet porodice koja živi u "Quattro" kućama ili stanovima?

- Znači da građani zimi više neće morati da uzimaju kredite za grejanje svojih domova, što je zbog visoke cene energenata sve češće slučaj. Primera radi, ako određeno domaćinstvo izdvaja 20.000 dinara za grejanje, sa Q sistemom će za istu kvadraturu biti potrebno između 4.000 i 5.000 dinara. Ako izračunate uštedu koju na taj način možete da ostvarite na mesečnom nivou u svom objektu, pa potom na godišnjem i višegodišnjem novou, shvatićete zašto je ovaj sistem izuzetno isplativ i zašto se "Quattro" kuće sve češće nazivaju kućama budućnosti.

Građani, međutim, nove tehnologije najčešće povezuju sa visokim cenama i pretpostavljaju da oni tako nešto ne mogu da priušte sebi. Na osnovu cena gradnje Q sistemom koja se kreće od 500 evra po kvadratu moglo bi se zaključiti da je to u vašem slučaju velika zabluda?

- Ova tehnologija je osmišljena tako da bude dostupna svima, bez obzira na finansijsko stanje. Cena gradnje je vrlo povoljna i ista za sve, samo je opremanje objekta različito. Za one koji žele luksuzno opremanje stana, primera radi pozlaćene ili unikatne kvake ili neke druge detalje, mi im to omogućimo i to je neka dodatna vrednost. To je pitanje individualnog izbora kupca, ali kvalitet stana i cena gradnje su apsolutno isti za sve.

To znači da je vašom tehnologijom moguće graditi i tzv. socijalne stanove, koje naša država sve više gradi ili će graditi u narednim godinama?

- Naravno. Q sistem je zahvaljujući ceni i prednostima koje nudi zapravo najbolji izbor za takve stanove. Sam naziv "socijalni stanovi" nije adekvatan, jer on upućuje na teško materijalno stanje osoba ili porodica kojima su ti stanovi namenjeni, ali ti objekti po kvalitetu ne bi trebalo da budu lošiji od drugih. Štaviše, energetska efikasnost, a samim tim i manji računi, su takvim porodicama još bitniji jer je njihov budžet manji i zato bi gradnja energetski efikasnih objekata morala da bude prioritet u slučaju takvih stanova.

Koliko su specifikacije gradnje Q sistemom u skladu sa evropskim propisima?

- Energetski pasoš je dokument koji već sada mora postojati kako bi se gradilo, a on sadrži opšte podatke o objektu – klimatske, termotehničke i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta. Pravilnikom o "energetskom pasošu" utvrđeno je razvrstavanje zgrada u osam "energetskih razreda": od "A+" što je ocena za najveću energetsku efikasnost, do "G" što je ocena za najmanju. Nove zgrade moraju da imaju bar kategoriju "C", a mi već polagano ulazimo u kategoriju "B", što govori da smo već sada na nivou visoke evropske efikasnosti. Srpska kategorizacija je malo drugačija, pa smo svrstani u "C" kategoriju, ali smo po evropskom standardu već u A klasi.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin je tokom posete vašem štandu na 39. Međunarodnom sajmu građevine naglasio da Q sistem predstavlja izuzetnu šansu za razvoj nerazvijenih opština u našoj zemlji. Na koji način Q sistem podstiče razvoj?

Q sistem omogućava da se u vrlo kratkom roku i po vrlo pristupačnim cenama izgrade kvalitetni poslovni objekti, a oni su osnov svakog razvitka. Nema razvoja ako godinama čekate da se izgrade objekti. Nama su potrebne kompanije koje mogu da povuku razvoj industrije i privatnog preduzetnistva gde je i sam Ministar Ugljanin prepoznao kompaniju "Quattro Houses" kao jednog od generalnog pokretača cele privrede, jer se prilikom gradnje angažuju i druge firme i dobavljači, što stimuliše celokupan privredni razvoj.

Nedavno ste sa delegacijom naše zemlje boravili u Iraku, gde su veoma zainteresovani za vašu tehnologiju. Da li već postoji interesovanje i drugih zemalja?

Interesovanje je sve veće, a Alžir, Irak, Iran, Rusija i bivše države SSSR-a su samo neke od njih. Sve više primećujemo interesovanje na Balkanu i u Evropi, jer prepoznaju potencijal Q sistema i žele da ga iskoriste.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.