NavMenu

Han Hendricks, potpredsednik kompanije "Johnson Controls" - Impresionirani smo talentom i znanjem kragujevačkih radnika

Izvor: Magazin Biznis Četvrtak, 07.03.2013. 14:43
Komentari
Podeli

Han HendriksHan Hendriks

Moram da istaknem tri važne stvari koje su pozitivne u našoj fabrici u Kragujevcu. Prvo, imamo odličnu saradnju sa kompanijom "Fiat" kao klijentom i kompanijom "Magneti Marelli" kao partnerom. Drugo, Vlada Srbije nam pruža veliku podršku i treće, impresionirani smo talentom i znanjem naših novih radnika u Kragujevcu. Stvarno su izuzetni.

Ovako je Han Hendriks, potpredsednik "Johnson Controls" za razvoj naprednih proizvoda, auto elektronika i enterijer, odgovorio na pitanje "Magazina Biznis" o prvim utiscima posle svečanog otvaranja fabrike u Kragujevcu 6. februara (koja, inače, radi već godinu dana).

To je fabrika za proizvodnju sedišta, u potpunosti je u vlasništvu kompanije "Johnson Controls", nalazi se u Grošnici kod Kragujevca i zajednički je projekat sa kompanijom "Magneti Marelli" za proizvodnju enterijera. U obe fabrike ukupno radi 300 ljudi (155 i 145).

Kompanija "Johnson Controls" drži 30% svetske proizvodnje delova za enterijer automobila i svetski je lider u proizvodnji sedišta, delova za vrata, instrument table...

Kako se stiže do liderske pozicije?

- Kompanija "Johnson Controls", kao i druge kompanije u ovoj industriji, dobija nove poslove na osnovu ostvarenog, što se posebno odnosi na kvalitet proizvoda i isporuke na vreme. Drugi faktor koji doprinosi osvajanju takve pozicije jesu naši globalni proizvodni kapaciteti. Tesno sarađujemo sa kupcima i imamo jedinstvene prednosti, što se posebno vidi u segmentu koji vodim – a to su inovacije u oblasti elektronike i enterijera. Osim inovacija, obezbeđujemo istraživanja, dizajn i razvoj. Mi obezbeđujemo proizvode na globalnom nivou, ali imamo kapacitete i da ih prilagodimo regionalnim potrebama.

Poslujete u više od 150 zemalja i imate pogone na 240 lokacija, zapošljavate više od
170.000 ljudi. Kakav ste sistem koordinacije uspostavili?

- Brojke koje ste naveli odnose se na sve naše kompanije, ne samo na one za proizvodnju auto sedišta i elektronike i enterijera. U automobilskoj industriji mi kreiramo, razvijamo i proizvodimo ne samo na regionalnom nivou, već imamo kapacitete za globalnu proizvodnju. Prednost je što proizvodimo koristeći jedan globalni proizvodni sistem. U tom procesu najvažniji činilac su naši zaposleni. Oni sve češće rade u različitim kulturama, što posao čini zanimljivijim, ali u isto vreme i složenijim, pa je potrebno neko vreme da se razviju te nove veštine.

U regionu imate fabrike u Makedoniji, Rumuniji i Mađarskoj. Kakva su dosadašnja iskustva poslovanja u tom delu Evrope?

- Naša iskustva su pozitivna. Donosimo strateške odluke o tome gde ćemo graditi fabrike na osnovu potreba i lokacija kupaca. Kada otvorimo fabriku, onda očekujemo da ona bude uspešna.

Oblast u kojoj radite – inovacije, enterijer i elektronika automobila – veoma je zahtevna jer su promene stalne a proizvođači se neprekidno takmiče. Kakvi su najnoviji trendovi?

- Što se tiče enterijera vozila, trenutno vlada nekoliko trendova. U oblasti elektronike naglasak je na konektivnosti. Vozači žele da na jednostavan i siguran način koriste svoje elektronske uređaje u vozilu. Kad je reč o enterijeru, kupci žele fleksibilnost – organizovanost, održivost i savršen izgled i doživljaj.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Magazin Biznis". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.