NavMenu

Ljiljana Karanović, direktorka "Karan Co" - Sarađujemo sa italijanskim fabrikama tkanina koje rade za "Armani" i "Dolce & Gabbana"

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.12.2012. 14:06
Komentari
Podeli

Ljiljana Karanović (Foto: Lična arhiva)Ljiljana Karanović

Već dve decenije traju u modnoj branši. Materijalima iz Italije, Kine i Indije snabdevaju domaće proizvođače, dizajnere, a i obraduju kreativce koji sami osmišljavaju izgled svoje garderobe. Beogradska firma "Karan" godišnje uveze kilometre i kilometre tkanine koju ponesu kupci odeće sa potpisom "Afrodita Mode Colection", PS, "Passage Group" itd. "Karan" materijali se mogu prepoznati i na revijama naših poznatih dizajnera kao i u pozorišnim predstavama, našim filmovima...

- Pozicionirali smo se kao firma koja prati trend i uvek zna šta je aktuelno. Naši kupci su domaći proizvođači, brendovi koji traju i koji imaju poverenja u naš izbor. U našoj ponudi je velika paleta različitih artikala, a najviše su zastupljeni prirodni materijali - pamuk, lan, viskoza, vuna, svila... Osnovni cilj naše kompanije je da trajemo – kaže u intervjuu za "eKapiju" Ljiljana Karanović, generalna direktorka beogradske firme "Karan Co".

eKapija: Koliko utičete na modu u Srbiji s obzirom na to da birate materijale od kojih odeću prave mnoge naše modne kuće?

- Dobra kreacija i pravi izbor tkanine je pun pogodak. Ako je izbor tkanine loš bez obzira na kreaciju nećete dobiti dobar proizvod.

eKapija: Kakva je saradnja sa fabrikama u Italiji odakle godinama nabavljate tkanine?

- U Italiji sarađujemo sa fabrikama tkanina koje rade isključivo za poznate proizvođače kao što su "Armani", "Dolce&Gabbana", "Max Mara", i dr. Te fabrike proizvode materijale samo za visoku modu i nisu svima dostupni. Firma koja sarađuje sa njim treba da dobro posluje, jer su oni u obavezi prema svetskim brendovima da ne spuštaju kriterijume. Pošto sa Italijanima sarađujem već dvadeset godina, uspostavila sam dobru saradnju sa italijanskom privrednom komorom. Imamo njihovu preporuku, a to je jedini način da se dođe do saradnje sa tako renomiranim fabrikama.

eKapija: Uvozite materijale iz Kine koji se dorađuju u Italiji. Da li je takvo poslovanje uobičajeno?

- Veoma dugo smo radili samo sa Italijom, ali smo shvatili da nećemo biti konkurentni jer većina sveta radi u Kini. Da bismo našli kompromis između onog što se radi u Kini i onoga što vidimo kao kvalitet, izabrali smo da sirovi deo radimo u Kini a doradu u Italiji, i odatle uvozimo dorađenu tkaninu.

eKapija: Čime se Vi vodite kada u Italiji birate materijale?

- Moja stručna literatura su trendscollezioni-katalozi, koji unapred predlažu trendove. Ne mogu da se oslonim samo na te predloge jer ono što je trend u svetu ne bude uvek prihvaćeno i kod nas jer su tržišta različita. Rukovodim se iskustvom kroz naše tržište i ono što preporučuje svetska moda, i imam osećaj šta će od toga biti prihvaćeno ovde.

Vrlo je teško izbarati materijale jer se naručuju 90-150 dana unapred. Moramo imati aktuelnu boju u paleti ponude. Na primer, ako je ciklama aktuelna, a nismo je poručili, teško je prodati ostale boje tog materijala. A ako smo poručili ciklamu, nećemo je mnogo prodati ali će ona povući istu vrstu materijala drugih boja. Uspevala sam da prepoznam svih ovih godina šta će biti trend kod nas.

eKapija: Koji materijali dominiraju u ponudi "Karana"? Koji je najtraženiji artikal?

- U našoj ponudi možete da pronađete ceo program koji se nudi u visokoj modi, svila koje iz Italije, svila koja je iz Indije, tako da imamo materijale koji su rukom slikani ili rukom zašivane perlice. To su materijali koji se mogu videti na odeći koja se nalazi na naslovnim stranama svetskih modnih časopisa. Našom ponudom tkanine se nigde ne bismo postideli. U modnim krugovima se zna da je "Karan" sinonim za kvalitet i trend.

eKapija: Tkanine iz vašeg asortimana se mogu naći i u maloprodajnoj radnji u Beogradu. Da li planirate širenje u domenu maloprodaje?

- Maloprodaju smo više radili kao prezentaciju onoga šta radimo a na veleprodaji je akcenat. Većina ženske populacije zna za "Karan". Naš akcenat je na veleporodaji, mi već sad radimo za sezonu 2013. Prezentujemo uzorke materijala i boja, nove tkanine koje su u trendu za sledeću sezonu. U ponudi su novi materijali, kao što je pamuk premazan sa poliuretanom, "memory tkanine" - kad ih dodirnete ostane oblik (memoriše oblik) i dr.

eKapija: Oni koji su ušli u radnje "Karan", verovatno ih se sete po interesantnim izlozima.

- Za dizajn izloga angažujemo kostimografe. Kostimograf koji je bio zadužen za izgled izloga, kad smo dobili nagradu Skupštine grada 2007, sada se uspešno bavi dizajnom u Americi. Uvek smo podržavali mlade kreatore, kostimografe koji su po malo entuzijasti jer se bave lepim stvarima ali ne mnogo plaćenim.

eKapija: Najvili ste ranije da ćete ponuditi i tkanine za uniforme. U kom pravcu razvijate poslovanje u tom segmentu? Da li će ljudi kod nas prihvatiti malo drugačije uniforme?

- Hteli smo da budemo praktični tako da smo počeli nedavno uvoz tkanina za uniforme za firme, banke, pošte i dr. Želimo da uniforme budu malo lepše, a prema zainteresovanosti naših kupaca vidimo da i oni žele da prate trend. Pokušavamo da kroz košulju, sako, budemo drugačiji od drugih. Na primer, poručili smo iz fabrike materijale za kozmetičke salone i bolnice koji nisu samo u beloj boji. Lekar može da bude u lila uniformi, lepoj trend zelenoj, ne mora sve da bude jednolično.

eKapija: "Karan" ima i tekstilni program za hotele. Kakva je saradnja sa ugostiteljskim objektima?

- Veoma teško napredujemo u ovoj oblasti poslovanja, jer ne umem da se borim za deset centi gore ili dole. Mi znamo šta je lepo i kvalitetno, i onda je to i skuplje. Međutim, desi se da hotelijerima taj program posteljina i peškira dođe na kraju kada već potroše novac. Nekada stoljnjak u restoranu čini više od enterijera, ali to neki ugostitelji ne shvataju. Sarađujemo sa "Mr. President", hotelom "Tulip Inn", "In", " Bali" ...

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.