NavMenu

Michael Kirby, ambasador SAD u Srbiji - Za nove investicije neophodne su reforme

Izvor: eKapija Utorak, 13.11.2012. 09:53
Komentari
Podeli

Michael KirbyMichael Kirby

Ambasador SAD u Srbiji Michael Kirby (Majkl Kirbi) izjavio je da su SAD spremne da pomognu Srbiji u rešavanju ekonomskih problema, ali da Vlada mora da sprovede reforme radi stvaranja boljih uslova za poslovanje i privlačenje stranih investicija.

Kirby je 9. novembra u beogradskom hotelu "Hyatt" razgovarao sa predstavnicima kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o ekonomskim prilikama i izazovima sa kojima se Srbija suočava.

Ambasador SAD je pokazao "mapu puta" za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji za koju je rekao da je komplikovana i da je investitorima u građevinskom sektoru potrebno previše vremena za dobijanje građevinskih dozvola.

- Kada pogledam nebo iznad Beograda, skoro da nema kranova - rekao je Kirby govoreći o građevinskoj-industriji u Srbiji za koju je istakao da može da zaposli mnogo ljudi.

Ambasador SAD je ukazao da bi Srbija trebalo da promeni i Zakon o radu i da više ulaže u informacione tehnologije i infrastrukturu.

- Nova Vlada ima volju da stvori sigurno mesto za investicije, ali to je dugoročan proces. Ima mnogo koraka koje država treba da napravi da bi unapredila poslovnu klimu u Srbiji.

Američki ambasador smatra da Vlada Srbije mora da vodi "konzistentnu, predvidivu i transparentnu politiku" i ojača pravosudni sistem.

Kirbi je naveo da bi Srbija trebalo da se uključi u globalne institucije, i da bi jedan od državnih prioriteta, radi poboljšanja ekonomske situacije, trebalo da bude pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Na pitanje "eKapije" koji bi proizvodi iz Srbije bili konkurentni na tržišti Amerike, Kirbi je odgovorio:

- Mislim da bi to bili pre svega, poljoprivredni proizvodi. U Srbiji se proizvodi dobra malina, koja se izvozi kao sveža, ali i prerađena - u džemovima i drugim konditorskim proizvodima. Takođe, iz Srbije se dosta izvozi džins i obuća.

Kao najveći problem investitora danas u Srbiji, ambasador je naveo neizvesnost i netransparentnost, a kao prednosti investiranja u našu zemlju, u razgovoru za "eKapiju", Kirby je naveo:

- Srbija ima dobre radnike, obrazovane mlade ljude koji dobro govore engleski. Takođe, velika je prednost Srbije u tome što ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom, kao i zemljama EU.

Na naše pitanje da li će Srbija u ovoj godini premašiti slabe rezulate iz 2011. kada je iskoristila samo 37% pogodnosti koje pruža Generalni sistem preferencijala (GSP) za izvoz u SAD, ambasador je odgovorio da se nada da će vremenom taj procenat biti sve veći.

Ambasador je u razgovoru za "eKapiju" rekao da se dosta investitora raspituje za ulaganje u Srbiju, ali nije naveo o kojim kompanijama je reč.

- Postoje investitori koji svakodnevno razgovaraju sa nama. Naš posao je da pomognemo, ali je na njima hoće li objaviti da li će i kada doći na srpsko tržište.

Američki ambasador je rekao da vlasti SAD planiraju da u januaru u Vašingtonu organizuju skup na kojem bi investitore upoznali sa mogućnostima za ulaganje u Srbiju. Na tom skupu bi bili i predstavnici Vlade Srbije i Američke privredne komore.

S.O.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.