Izvor: eKapija | Utorak, 06.11.2012.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eldad Adir Zenati, direktor agencije za društvene medije "ipyro" - Kako da zaradite klikćući

Eldad Adir Zeneti

Nije novost da su reklama i publicitet često u vezi sa profitabilnošću jedne kompanije ili prepoznatljivosti neke ličnosti. Zbog toga se marketinške i PR agencije utrkuju koja će ponuditi efektnije reklame, ali i kanale komunikacije. U Beogradu je nedavno otvorena prva agencija koja nagrađuje to što imate razvijenu mrežu prijatelja na društvenim mrežama. Naime, izraelski "ipyro" posluje tako što za potrebe svojih klijenata, angažuje ljude (koje zovu trendesteri ili buzzeri) koji za određenu novčanu nadoknadu "kače" informacije na svoje profile.

U razgovoru za "eKapiju" direktor "ipyro" govori o načinu poslovanja ove "od usta do usta" agencije i o tome zašto su društvene mreže važne za kompanije.

eKapija: Na kom principu posluje "ipyro"?

- "ipyro" je platforma zasnovana na principu komunikacije "od usta do usta", koja povezuje brendove i uticajne osobe. Mi omogućavamo brendovima da svoj auditorijum pretvore u kanal za promociju njihovih sadržaja.

"ipyro" predstavlja hibrid visoko napredne tehnologije i široke zajednice trendsetera. Po prvi put u Srbiji nudimo uticajnim osobama u sferi društvenih mreža transparentnu platformu, koja im omogućava da podele sa svojom publikom sadržaje koji im se sviđaju, da prate takve sadržaje i da budu nagrađeni za svoje aktivnosti.

eKapija: Kako birate vaše trendsetere?

- Ova platforma može da analizira svakog kandidata, da odredi njegova glavna interesovanja, nivo angažovanja, itd. Pored toga, mi takođe intervjuišemo naše trendsetere i, nakon toga, gradimo njihove profile. Nove trendsetere tražimo u klubovima, barovima, na univerzitetima i pretražujući društvenu sferu.

eKapija: Kada pričamo o dostignućima, šta neka kompanija, kao vaš potencijalni klijent, može da očekuje od "ipyro" platforme?

- Najvažnije je to da mi, u stvari, smanjujemo troškove marketinga naših klijenata. Takođe, bitno je da je naša WOM (word of mouth – od usta do usta) platforma najuspešnija, da možemo da dopremo do ogromnog broja ljudi u vrlo kratkom periodu, kroz deljenje sadržaja koji se ljudima sviđaju. Iz mog ugla, izložiti se proizvodu ili usluzi koju vam predloži vaš prijatelj ili neko koga smatrate uticajnom osobom u sferi društvenih mreža je daleko privlačnije i ima prvoklasnu draž.

eKapija: U kojim zemljama "ipyro" posluje? Gde beležite najbolje rezultate?

- Poslujemo u Izraelu, SAD, Francuskoj, Srbiji... Možda vam je to iznenađujuće, ali trendseteri iz Srbije su, za sada, najbolji koje imamo po frekvenciji angažovanja, učešća, itd...

eKapija: Koja su Vaša očekivanja od srpskog tržišta?

- Da raste.

eKapija: Da li mislite da su odnosi sa javošću putem društvenih mreža dovoljno razvijeni u Srbiji?

- I dalje nedovoljno, ali vidim da PR agencije koje pokušavaju da poboljšaju svoje poslovanje, nastoje da istražuju nove metode i tehnologije. Sigurno je da ovo tržište ne stoji u mestu.

eKapija: Ako uporedimo vaš "proizvod" sa drugim PR alatima, da li on košta više ili manje i da li ostvaruje bolje rezultate?

- Naš proizvod ili način rada košta daleko manje. To je jedini alat pomoću koga stvarno možete da pratite objave trendsetera, njihovu učestalost i angažovanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.