NavMenu

Željko Vujinović, generalni direktor IBM za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju - Možemo da stvorimo pametniju planetu

Izvor: eKapija Sreda, 31.10.2012. 19:11
Komentari
Podeli

Željko VujinovićŽeljko Vujinović

Više se ne postavlja pitanje da li postoji tehnologija koja može da pomogne stvaranje pametnije planete, već samo šta je sledeći korak na tom putu - kaže u razgovoru za "eKapiju" Željko Vujinović, generalni direktor kompanije IBM za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

- IBM nudi rešenja u najrazličitijim oblastima, u okviru stvari za koje niko ne bi rekao da su računari - automobili, kućni uređaji, putevi, sistemi za napajanje električne energije, čak i prirodni sistemi kao što su poljoprivreda i vodeni putevi. Sva ta rešenja vode ka stvarnju pametnije planete.

Prošle nedelje, u Beogradu je organizovan peti "IBM Forum", kome je prisustvovalo više od 300 stručnjaka iz različitih oblasti. Ovogodišnja tema bila je "Pametnija planeta na delu", a predstavljena je studija slučaja austrijskog e-government rešenja, "Pure sistemi" - sistemi sa integrisanim stručnim znanjima, kao idealna infrastruktura za cloud, kao i transformacija poslovnih modela koju čine kompanije svuda u svetu u cilju podizanja konkurentnosti na tržištu.

eKapija: Šta je još obeležilo "IBM Forum 2012"?

Željko VujinovićŽeljko Vujinović

- Osim centralnih tema, za koje smatramo da predstavljaju konkretna pametnija rešenja na delu koja mogu pomoći u razvoju IT-a u predstojećoj godini, bitno je napomenuti i da smo na panel sesiji diskutovali o tome da imamo rešenja koja su usmerena ka optimizaciji već postojećih poslovnih procesa, ka analizi informacija. Takođe, razgovarali smo o tome da IBM može da ponudi i konsultantske usluge, koje usmeravaju korisnike kako da prilagode poslovanje.

eKapija: Kako će IBM u budućnosti pomagati u stvaranju "pametnije planete"?

- Pitanje koje se danas postavlja ne glasi - Da li tehnologija pomoću koje bi mogla biti izgrađena pametnija planeta postoji. Sada moramo da znamo šta sledeće treba da učinimo. Kako se inteligencija koristi u okviru sistema za koji nije odgovorna nijedna kompanija ili agencija? Kako spojiti sve potrebne činioce? Kako se izboriti za budžet? Odakle početi?

U toku poslednjih nekoliko godina saznali smo dosta o tome šta je sve potrebno da bismo napravili pametniju planetu. Važno je i da smo uvideli da su naše kompanije, naši gradovi i naš svet kompleksni sistemi – u stvari, sistemi sistema – koji od nas kao lidera, radnika i građana zahtevaju nove stvari. Pametnija planeta će zahtevati korenitu promenu upravljanja i vlasti kako bismo postigli bolju saradnju.

eKapija: Koji su izazovi sa kojima se suočavate na tom putu?

- Prvi izazov koji imamo pred sobom je da povećamo rast tržišta. Moramo da podignemo svest domaćeg IT tržišta, kako bismo prepoznali nove segmente i nove pravce razvoja, ali i da našim korisnicima otvorimo oči i damo ideje u kojim pravcima razvoja IT-a treba da se kreću. IBM može da odgovori na zahteve i malih i velikih korisnika. Imamo rešenja koja su usmerena ka optimizaciji već postojećih poslovnih procesa, ka analizi informacija, ali nudimo i konsultantske usluge, koje usmeravaju korisnike kako da prilagode poslovanje.

Željko VujinovićŽeljko Vujinović

eKapija: Kakve poslovne rezultate je IBM ostvario u 2012, i šta očekujete do kraja godine?

- IBM rezultati, na globalnom nivou, u drugom kvartalu 2012. bili su zadovoljavajući. Operativni neto prihod je porastao 8%, dobitak po akciji porastao je 14%, na 3,51USD, a IBM je generisao 3,7 mlrd USD slobodnog cash flow-a.

Očekuje se da će godišnji rezultati biti objavljeni u januaru 2013. Mi i dalje imamo četvrti kvartal pred nama, koji je, u uslovima, poslovanja najvažniji u godini.

eKapija: Kakve su prognoze za 2013?

- Prema onome što zasad možemo da vidimo i zaključimo iz istraživanja tržišta, 2013. će biti slična 2012. Ne bih unapred davao nikakve prognoze, na nama je da korisnicima pokažemo na koji način IBM može da im pomogne da optimizuju svoje poslovanje i nađu prostor za investiranje u nove tehnologije koje su im neophodne za razvoj.

eKapija: Šta je obeležilo 2012. godinu, kada govorimo o poslovanju kompanije IBM u Srbiji i regionu?

- Svakako da je 2012 godina za sve nas bila godina izazova. Kada je reč o efektima ekonomske krize na IT tržište mi smo u njoj videli šansu za nas i naše partnere za dalji napredak, za još bolje iskorišćavanje IT sistema. Postoji prostor za dalji razvoj IT tržišta u Srbiji, a naša uloga je svakako da, pored-posla koji radimo, edukujemo konstantno korisnike kako bi shvatili šta mogu da očekuju i dobiju-od IT-a.

eKapija: Šta IBM, kao američka kompanija, očekuje od Memoranduma o saradnji Srbije i SAD-a u oblasti IT-a?

Željko VujinovićŽeljko Vujinović

- Prvi prioriteti će biti pomoć SAD u digitilizaciji Srbije, uvođenju elektronske uprave i daljem razvoju informacionog društva. IBM, kao svetska kompanija, želi da da svoj doprinos, na osnovu iskustva koje smo stekli tokom stogodišnjeg poslovanja, kroz dokazane primere u praksi, kako bismo pomogli projektima iz te oblasti na našem tržištu.

eKapija: Kakva će biti vaša strategija razvoja u narednom periodu?

- Naša strategija razvoja jeste odgovaranje na povećanje zahteva korisnika. Na nama je da im obezbedimo pametnu infrastrukturu, kroz recimo "Pure sisteme" koje smo predstavili na "IBM Forumu", ali i biznis analitiku koja omogućava da se informacije u preduzećima što bolje iskoriste za pospešivanje poslovanja.

eKapija: IBM karakterišu i konstantne akvizicije kompanija koje su lideri u određenim oblastima. Kakvi su vaši dalji planovi u tom pravcu?

- Planovi u vezi sa akvizicijama u IBM-u se donose na globalnom nivou. Da bi kompanija rasla i razvijala se neophodno je investirati u tehnologiju, što je i zaključak sa naše panel sesije na "IBM Forumu". Isto tako, IBM ulaže i u nove prizvode čime dopunjava i obogaćuje svoj potfolio i kako bi korisnicima mogao da ponudi end-to-end rešenja koja su im potrebna za poslovanje.

M.S.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.