Izvor: Mozzart sport | Petak, 05.10.2012.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tijana Nikolić, ronilac, nosilac bronzane medalje na Svetskom prvenstvu - Uspeh koji oduzima dah

(Foto: mozzart sport)

Tijana Nikolić osvojila je bronzu u Nici, na ekipnom Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah

Ova mlada devojka je završila gimnaziju u Čačku, potom rumunski i engleski jezik na Filološkom fakultetu. Na drugoj godini studija počela je rekreativno da se bavi ronjenjem sa bocom, a sticajem srećnih okolnosti oprobala se u ronjenju na dah i ubrzo je počela da obara nacionalne rekorde.

Posle niza takmičenja u zemlji i inostranstvu Tijana je učestvovala na ekipnom Svetskom prvenstvu koje je nedavno održano u Nici. Stigla je do fantastičnog trećeg mesta i bronzanog odličja.

- Na šampionatu je učestvovalo 35 zemalja i preko 170 takmičara. U izuzetnoj konkurenciji, s favorizovanim takmičarkama iz Rusije, SAD-a, Finske i Kanade, uspele smo da osvojimo sjajno treće mesto iza ekipa Japana i Francuske. Pored mene u timu su bile Nataša Bošković i Lena Jovanović, ali moram da pomenem selektora Uroša Kojića i Sašu Totića. Iskreno, pred SP smo gajile nadu da ćemo se plasirati do desete pozicije, jer nismo trenirale zajedno, nismo dobile ni termin u bazenu, ali timski duh je prevladao i stigle smo do medalje.

(Foto: mozzart sport)

Pored bronzane medalje uspele ste da oborite i nacionalne rekorde.

- Lena Jovanović je oborila srpski rekord u ronjenju, stigla je do 73 metra, što je bio treći rezultat na samom šampionatu. Takođe, ja sam postavila novi državni rekord u dinamici s perajima, preronila sam 152 metra. U ronjenju u dubinu stigla sam do 37 metara. Dugujemo veliku zahvalnost kompaniji MOZZART koja nam je omogućila da ostvarimo zapažene rezultate i na pravi način reprezentujemo Srbiju. Naredno SP u bazenu održaće se sledeće godine u Beogradu.

Naša bronzana reprezentativka se relativno kratko bavi ronjenjem na dah.

- Sa 23 godine sam počela da treniram, ali ne postoji donja niti gornja granica kada bi trebalo početi. U Srbiji postoji više klubova, poput mog - Svet ronjenja iz Pančeva, potom klub Žandarmerije i tako dalje. U zemlji ima oko 30 sportista koji se bave ronjenjem na dah. Za ovaj sport je vrlo važna mentalna pripremljenost, godine nisu problem, jer što ste stariji metabolizam je sporiji, iskusniji ste i psihološki stabilniji.

Na žalost, naša reprezentativka još uvek nema stalni posao, ali se nada da će u narednom periodu biti uspešna na svim poljima.

- Završena su dubinska i sada nas očekuju bazenska takmičenja za koja ću se pripremati. Ona će ujedno biti dobra podloga za naredno SP.

Piše: Đurđe Mečanin

izvor :

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.