NavMenu

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd - Mogu da nas zovu za bilo koji problem

Izvor: eKapija Sreda, 19.09.2012. 16:06
Komentari
Podeli

Aleksandar ŠapićAleksandar Šapić

Uslova za treniranje olimpijaca država se seti obično kada ih neki sportista "iznenadi" sa medaljom. I posle Olimpijskih igara u Londonu bilo je najava izgradnje sportskih terena, a među njima bilo je reči o projektu Nacionalnog olimpijskog centra. Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić za izgradnju olimpijskog kompleksa predložio je lokaciju u blizini Sportskog centra "11. april".

Kompleks bi osim smeštajnih kapaciteta trebalo da obuhvati vrhunske terene, sale, bazene, atletsku stazu, teretanu, streljanu, dijagnostički centar, restoran. Iako se Olimpijski komitet složio da je našim sportistima potreban centar ove vrste, nije se odmaklo dalje od ideje.

O ovom projektu i drugim planovima na teritoriji Novog Beograda za "eKapiju" govori prvi čovek te opštine, Aleksandar Šapić.

eKapija: Najavili ste osnivanje Nacionalnog olimpijskog centra. Dokle se stiglo sa tim projektom?

- Reč je o mojoj ideji sa kojom je upoznat predsednik OKS Vlade Divac i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je izrazio spremnost da pomogne koliko je u njegovoj moći. Nacionalni trening kamp bio bi velika stvar za naš sport, a mislim da je ovo pravi trenutak da se pokrene to pitanje, pred novi olimpijski ciklus. Opština Novi Beograd je spremna da sa svim kapacitetima potpomogne realizaciju ovog projekta.

(Foto: Infolink)

eKapija: Predložili ste parcelu u blizini "11. aprila" za budući sportski komleks. Kolika je površina na toj lokaciji? U čijem je vlasništvu, da li bi prvo trebalo da budu rešeni imovinsko-pravni odnosi?

- Lokacija je veoma atraktivna. Reč je katastarskim parcelama 809, 810 i 826/1 i 826/2 kod "11. aprila" površine 39.600 m2, 4.902 m2, 9.120, m2, 2.479 m2, 1.755m2. Zemljište je u vlasništvu Univerziteta u Beogradu, Ministarstva odbrane Republike Srbije i opštine Novi Beograd.

eKapija: Da li ste razgovarali sa čelnicima Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva sporta o ovom kompleksu za olimpijce? Kakav ste odgovor dobili?

- Razgovarao sam sa predsednikom OKS Vlade Divcem i složili smo se da bi ovaj projekat bio od izuzetne važnosti za razvoj srpskog olimpizma i sporta uopšte. Slede razgovori na temu svih ostalih pojedinosti i uveren sam da ćemo nakon njih svakim danom biti sve bliže zacrtanom cilju. Očekujemo veliku podršku Vlade Srbije i nadležnog ministarstva.

eKapija: Kada bi bio izgrađen ovaj sportski kompleks?

- Ovo je i dalje idejni projekat, a realizacija svakako zavisi od volje svih nadležnih institucija.

Aleksandar ŠapićAleksandar Šapić

eKapija: Najavili ste da će Novi Beograd postati sportsko-kulturni centar prestonice. Kako mislite to da postignete?

- Na najbolji mogući način iskoristićemo kapacitete koje ima Novi Beograd. Ova opština nakon 20 godina opet ima na raspolaganju "11. april" najbolji bazen u gradu, odličnu Halu spotova, bioskope "Fontanu" i "Jugoslaviju", koje je grad renovirao i sredio. U narednom periodu treba da se završi ono što je započeto, da se kapaciteti iskoriste i da omogućimo građanima da u njima konačno uživaju. Takođe, Beogradska arena i Ušće su već duže vreme mesto gde se održavaju glavna sportsko-kulturna dešavanja u Beogradu, pa i šire.

eKapija: Dosta turista, ali i građana dolaze u Novi Beograd baš zbog reka. Na koji način je panirano sređivanje i razvoj priobalja?

- Priobalje reka je svakako jedan od najlepših predela GO Novi Beograd, i uvek ima prostora za dodatna sređivanja. Sada je donet zakon o uređenju splavova koji propisuje veličinu i standard, pa sam siguran da će se i ta oblast srediti. Novi Beograd je prepoznatljiv po dobrom provodu. Uostalom, upravo su se na našoj opštini održale sve najvažnije sportske i muzičke manifestacije i po tome smo centar ovog dela Evrope.

eKapija: Još od 2005. je najavljivan akva park u Novom Beogradu, čak je i počela izgradnja u Bloku 44. U kakvom statusu je to zemljište danas, da li se nešto drugo gradi? Da li bi Novi Beograd mogao da dobije narednih godina akva park, ima li zainteresovanih investitora?

- Prostor u Bloku 44 urbanističkim planom predviđen je za realizaciju takvih sadržaja. Zemljište je dato na upravljanje firmi koja je trebalo da realizuje taj projekat, ali su imali određenih problema i to je trenutno u fazi zastoja. Pokušaćemo sa gradskom upravom, koja je nadležna za ovaj projekat, da u narednom periodu dođemo do rešenja.

Aleksandar ŠapićAleksandar Šapić

eKapija: U poslednje vreme opština se fokusirala, između ostalog, i na rešavanje problema parkiranja. Kakvi su planovi u tom segmentu za naredni period?

- To je definitivno bio jedan od ključnih problema. Tokom prethodnog mandata gradska vlast je dosta učinila i to će se nastaviti i u narednom periodu. Poslednje 4 godine izvršena je sanacija na 62 zelene površine i uloženo je oko 350 miliona dinara.

eKapija: Takođe, dosta pažnje se posvećuje i izgradnji sportskih terena za rekreativce u naseljima. Da li će takva ulaganja biti nastavljena? Koji su planovi?

- Pripremamo planove za iduću godinu i sigurno je da nećemo zaboraviti na važnost koju uređen prostor ima za kvalitet života naših sugrađana. Bavljenje sportom doprinosi celokupno boljem zdravlju. Siguran sam da ćemo naći način da napravimo još sportskih terena, ako ništa drugo onda u saradnji sa našim partnerima, društveno odgovornim preduzećima koje rade na opštini Novi Beograd.

eKapija: Koji su prioriteti opštine u narednom periodu?

- Opština u narednom periodu stavlja poseban akcenat na komunikaciju sa građanima. U pripremi je otvaranje velikog servisnog centra. Od 1. septembra aktivirali smo jedinstveni uslužni broj 785-0-785 koji će raditi 12 a možda i 24 sata dnevno, u zavisnosti od potreba građana. Stanovnici Novog Beograda će moći da zovu za bilo koji problem, bez obzira na to da li je u nadležnosti opštine ili ne, a odgovor će dobiti najkasnije u roku od 72 sata.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.