Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.08.2012.| 16:39

Marija Golubović, predsednica Saveta zelene gradnje i direktorka kompanije "Energo" - Pokrenuti zeleni talas u građevinskoj industriji

Marija Golubović (Foto: lična arhiva)

Predsednica Saveta zelene gradnje Srbije i direktorka kompanije "Energo", vodeće srpske firme u sertifikaciji zelene gradnje i održivog projektovanja, nedavno je dobila značajno priznanje. Nju je Svetski savet zelene gradnje izabrao za "mover and shaker" ličnost ovog pokreta na globalnom nivou.

Priznanje za posebne zasluge u promovisanju i sprovođenju ideja zelene gradnje, stiglo je kao rezultat aktivnosti koje je Savet zelene gradnje Srbije realizovao od novembra 2010, kada je osnovan. Naročito je zapažena izuzetno uspešna organizacija Sajma i konferencije zelene gradnje, koji su u februaru ove godine održani u Beogradu.

U intervjuu za sajt Svetskog saveta zelene gradnje, Marija Golubović je govorila o motivima zbog kojih je prihvatila da vodi nacionalni Savet, planovima i ciljevima ove organizacije, svom profesionalnom iskustvu i ličnim i poslovnim principima.

Zašto ste pristupili Savetu zelene gradnje?

- Prepoznala sam potrebu za promenom u građevinskom poslu u Srbiji, i ne samo u Srbiji. Savet zelene gradnje je dobro organizovana i moćna struktura na globalnoj osnovi. Osetila sam da je to nešto što moram uraditi kao učesnik koji je profesionalno i moralno uključen u građevinski posao i da moram da uložim trud, vreme i strast da se naša zemlja priključi ovom pokretu i počne da menja stvari.

Koji je bio Vaš prvi posao?

- Bila sam projektant HVAC sistema u jednoj od vodećih srpskih kompanija za projektovanje, ugovaranje i realizaciju projekata, energetskih postrojenja, kompaniji "Energoprojekt".

Kako Vaša profesionalna prošlost doprinosi Vašoj trenutnoj ulozi u Savetu?

(Foto: lična arhiva)

- Moja prošlost se odnosi na građevinsku industriju. Bila sam projektant, građevinski menadžer, izvršni menadžer i menadžer projekta u međunarodnom okruženju. Bila sam upućena u velike probleme, nedosatatke i prepoznala sam potrebu za korekcijom, unapređenjem i promenom. Zelene zgrade daju odgovore na mnoga goruća pitanja. Rekla bih da mi moja prošlost omogućava da budem neka vrsta "prevodioca" zelenog jezika u komunikaciji sa mnogim skeptičnim projektantima, izvođačima radova i objasnim im da se dobar projekat i dobra praksa u izgradnji objekata, koju smo u prošlosti izgubili, vraćaju sa zelenom gradnjom.

Šta smatrate najvećim dostignućem Saveta zelene gradnje Srbije?

- To je, svakako, prvi Sajam i konferencija zelene gradnje, koje smo organizovali u Srbiji prošlog februara. Iznenadilo me je interesovanje i broj učesnika, delegata, izlagača, kao i zanimanje medija. To je bila prava proslava zelenog pokreta u Srbiji. Mnogo mi je to značilo, jer je to bio dokaz da smo puno uradili u protekloj godini.

Na čemu ćete najviše raditi u narodnoj godini?

- Pre svega, moramo da poboljšamo efikasnost u smislu preuzimanja aktivnije uloge uticaja na zakonske odluke u našoj zemlji, gde ima jako puno problema.

Šta je trenutno najveći izazov za nacionalni Savet?

- Kao i za mnoge druge, ekonomska kriza i skepticizam koji ona sa sobom nosi, kao i nedostatak novih investicija u nekretnine. Međutim, mi iznosimo jake argumente vezano za priliku za zapošljavanje koja dolazi zajedno sa zelenom industrijom, kao i to da zeleno ne znači odmah i novu zgradu, već možda još važnije – ozelenjavanje postojeće zgrade.

Koji savet biste dali nekome ko ulazi u pokret zelene gradnje?

- Gledajte napred, ne dajte da vas obeshrabri skepticizam i demagogija, jer to će sve uskoro biti odneto talasom entuzijazma kada ljudi prihvate ideje zelene gradnje. Takođe, treba biti oprezan i siguran da je to prava stvar i kvalitet koji promovišete, s obzirom da postoji opasnost od "zelenog pranja". Savet zelene gradnje mora prikazati i podučavati u čemu je razlika.

Koji je najbolji savet koji ste ikada dobili?

- Od gospodina Džerija Judelsona, velikog učitelja zelene gradnje i pre svega sjajne osobe. Na pitanje "kako objasniti ljudima zašto je važno da se informišu o zgradama u kojima žive i da ih učine boljim?", on je mi je odgovorio: "Recite im da imaju više informacija na kutiji ovsenih pahuljica koje kupuju, nego o zgradi u kojoj žive."

Koji je Vaš glavni cilj kojem stremite?

(Foto: lična arhiva)

- Da ne postoji drugi način izgradnje u Srbiji osim gradnje i obnove po principima zelene gradnje.

Kada ćete znati da ste u tome uspeli?

- Kada ne budemo dobijali više pitanja tipa "šta je zelena zgrada" i još važnije kada budemo dobili prve zvanične izveštaje o značajnom smanjenju emisije ugljenika u Srbiji kao i o smanjenju potrošnje pijaće vode.

Koji je vaš omiljeni citat?

- "Stvari se mogu promeniti u jednom danu", Arundati Roj, indijska spisateljica i aktivistkinja.

Koga biste najviše voleli da upoznate?

- Arundati Roj. Ona me inspiriše svojom odanošću, mudrošću, snagom i jakom željom za polemikom. Zahvalna sam joj za bitke koje vodi za životnu sredinu i društvo. Zaista bih volela da se upoznam sa njom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.